Ozonaftalen fylder 20 år

Det globale aftale om at beskytte ozonlaget, Montrealprotokollen, fylder 20 år i år. Aftalen, som i dag omfatter 191 lande, blev underskrevet i Montreal den 16. september 1987.

De nordiske lande har haft et tæt samarbejde når det gælder at opfylde forpligtelserne i Montrealprotokollen, skriver Nordisk Råd.

Forskere i Norden har også haft en fremtrædende rolle i opfølgningen af aftalen. En af de mere kendte, Husamuddin Ahmadzai fra Sverige, har fået international anerkendelse for sit arbejde for at beskytte ozonlaget.

Montrealprotokollen sætter blandt andet grænser og tidsfrister for produktion og anvendelse af emner, som er skadelige for ozonlaget.

Montrealprotokollen opfattes som et af de mest fremgangsrige aftaler indenfor international miljøregulering. For eksempel har verdenssundhedsorganisationen WHO regnet ud at 20 millioner mennesker har undgået at få kræft, takket være aftalen.

Ozonbeskyttelsen har en forbindelse til dagens hotte emne, klimaforandringerne. Drivhuseffekten leder nemlig til at ozonlagets genoprettelse foregår i et langsommere tempo. Beregninger viser, at ozonlaget over Antarktis først kommer tilbage til før-1980-niveauet tidligst i 2060. Det er cirka 25 år senere end man hidtil havde regnet med.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

Advertisements
This entry was posted in Klima. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s