Marø: Børnerapport er problematisk

Landsstyremedlem for kultur og undervisning, Tommy Marø (Siumut), der også har familieområdet under sig, tilslutter sig ikke uden viden MIPI’s konklusioner om børnefattigdom.

MIPIs nyeste rapport om Børnefattigdom i Grønland er både interessant og
foruroligende læsning. Rapporten er lige nu ved at blive nærlæst i
Landsstyret og vurderet af fagfolk, der er vant til at arbejde med denne
slags statistiske materiale, skriver Tommy Marø.

-Det kan være problematisk, at rapporten sidestiller de 3 definitioner på
fattigdom og benævner alle 3 definitioner som internationale anerkendte mål
på fattigdom. Det er kun relativ fattigdom og implicit fattigdom der er
internationalt anerkendte mål; trangsvurderet hjælp fattigdom er et mål,
hvis legitimitet kan diskuteres, men som er konstrueret til grønlandske
forhold. Trangsvurderet hjælp fattigdomsdefinitionen bliver i rapporten
generelt problematiseret for lidt og sidestilles for ofte med de andre
fattigdomsdefinitioner.

Definitionen af fattigdom udfra trangsvurderet hjælp er blandt andet
problematisk, fordi den medtager alle personer, der har modtaget hjælp fra
det offentlige, og problematiserer deres økonomi. Det er ikke altid
tilfældet, at en person der har modtaget hjælp fra det offentlige, har
vedvarende økonomiske problemer, der har konsekvenser for børnene i
husstanden. Gruppen af personer, der har modtaget trangsvurderet hjælp,
burde måske have været opdelt i vedvarende og midlertidig økonomisk
trangsvurderet hjælp, skriver Marø.

Landsstyret afventer nu hvad Marø kalder en professionel vurdering af
rapporten, så den kan bruges i indsatsen for at skabe bedre rammer for børn,
der lever under kritisable forhold.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

Advertisements
This entry was posted in Indland. Bookmark the permalink.

10 Responses to Marø: Børnerapport er problematisk

 1. juusi says:

  Politisk ansvarliges eneste kommentar: “problematisk”

 2. juusi says:

  Udtalelsen om “problematisk” kommer vel fra selve problemet?!

 3. juusi says:

  Go´morgen til en herlig onsdag hr. landstyremedlem. Når vi ikke kan få mere uddybende kommentar fra landstyremedlemmet om børnerapporten, uden gode tips fra embedsværket, vil eller kan landstyremedlemmet bl.a. for uddannelse så uden hjælp fra embedsværket mon kommentere nyheden fra http://www.knr.gl om “Alt for få i Grønland uddanner sig” ? vi er lutter øren !!

 4. bjoern says:

  Virkelig fornemt – rapportens præmisser problematiske – rapportens konklusioner ja dem taler vi ikke om – problemknuseren har talt…

 5. deba2eren says:

  hej
  juusi og bjoern

  Har i selv læst hele rapporten , har i den i det hele taget på skrift ????

  hvis i har vil i vide hvor stor og tung en rapport det er.

  Jeg kan ikke se i jeres kommentarer at I selv har læst rapporten,
  http://www.nanoq.gl/upload/mipi/børns%20levestandard%20del%202%20da.pdf,
  http://www.nanoq.gl/upload/mipi/børns%20levestandard%20del%202%20kal.pdf.

  Og der var så linkene til pdf filer hvor i selv kan læse hele rapporten.

  Giv dog Tommy en chance,
  uanset hvad han gør , så vil i bebrejde ham for ikke at ha gjort sit arbejde ordentligt før han udtaler sig,

  for at bruge en frase ” rom blev ikke bygget på en dag”

 6. hanniuna says:

  Det er problematisk at Landsstyret ikke agerer som PROFESSIONELLE politikere….

  Det er problematisk at landsstyremedlemmet kun kan udtale sig hvad embedsværket DIKTERER ham at sige…

  Det er problematisk at Landstyret altid har BERØRINGSANGST mht. samfundsproblemer….

  Det er PINLIGT at der ikke fokuseres på problemerne….

 7. hanniuna says:

  Jeg har printet de forkortede versioner ud.

  De er overskuelige, og problemerne er IKKE PLUDSELIGT en del af vores liv herhjemme.

 8. edvardt says:

  Ajornartorsiut politikkeriunngitsut tamarmik takusinnaagunarpaat.
  Ajornartorsiummik takunnikkusunngitsut tassaapput politikkerit.

  Ullumikkut nuna tamakkerlugu politikkeritta alla suliariunnaarnikuuaat nunanut allanut pisoorsuarnut assersuunniapaarsukkaluarneq. Naak pisuujusuusaarnerup tunuani allarluinnaagaluartoq.

  Nunatsinni illoqarfinni ilami inoqarfiit tamangajalluinnarmik atugarliortortaqarput. Ilami meeqqat qassimmi innartarpat kaallutik? Misissuineq eqqartorneqartoq naapertorlugu meerarpassuupput kaallutik innartartut. Taamaakkaluartorli pisarnertut politikkerit miserratiginninniarput aasit.
  Sunaana pissutaasoq politikkeritta pissutsinik piviusunik miserratiginninniartarnerat?
  Imaannginnerluni politikkeritta nunani allani politikkerit, nunatta pisuujunersuanik salloqittaarinnissimanermik piviusut takusinnaajunnaarsimanngikkunikkik miserratiginninniaannalersimasut?

  Kulturimut, ilinniartitaanermullu naalakkersuisoq, pissutsinuku piviusut saqqummiunneqartut akueralugit qimaaffissarsiorunnaarniarit qimaaffissaqanngilatit:-)
  Pissutsit piviusut saqqummiunneqareerput takoreerpavullu tulluussimaarutissaanngitsut tamatta akueriniartigik aaqqiiniaqataallutalu! AAMMA NAALAKKERSUISUT!

  Dansk folkepartiip siunnersuutigisartagaat, tassalu nunatsinnut aningaasaliissutit ilaasa inunnut isumaginninnermut atugassanngortereerlugit nunatsinnut tunniunneqartalertuuppata meerartavut atugarissaarnerulissanngikkaluarnerlutik???????

 9. juusi says:

  til deba2eren: kan landstyremedlemmet ikke engang selv forklare hvornår han har tid eller ikke tid, og det skal du gøre for ham ?
  nej, Rom blev netop ikke bygget på én dag, den er stadig under udvikling efter flere tusinde år, men landstyremedlemmet har vel ikke tænkt sig at bruge så meget tid til en kommentar.

 10. cmilla says:

  Hej

  Først tillykke til MIPI med udgivelsen.

  Men jeg er nysgerrig,for hvad er det så der kendetegner levevilkårene for den gruppe af grønlandske børn der må formodes at leve i forskellige grader af rigdom ligefra de ideelle levevilkår til extrem rigdom set i forhold til de fattige børn som denne rapport beskæftiger sig med, det mangler at blive defineret, men måske i en ny rapport ?

  Er det mon ferier med forældrene til eksotiske steder flere gange årligt ?, eller bare ferier her i landet?, de dyreste mobiler?, eller bare en mobil? det dyreste mærkevaretøj ?, mærkevarer i skiudstyr?, de sejeste cykler?, snescooter , egen forældre betalte videreuddannelser i udlandet ? , forældre der har råd til eget hus og båd? Forældre der er privatansatte og under andre overenskomster end SIK’s uværdige overenskomster? det kan man kun gætte sig til da det ligesom mangler at blive undersøgt.

  Det er fint nok at man nu ønsker undersøgt hvor mange der lever af naturalie økonomi ved siden af, men at købe båd og gevær, motorolie etc gør at dette nok kun kendetegneret fåtal,og grøndsk proviant i butikkerne er meegt dyrt hvis det overhovedet findes, der er jo mere prestige i at eksportere det til udlandet i øjeblikket end at forsynes befolkningen.

  Det kan måske synes irrelevant at nævne dette når denne undersøgelse drejer sig om børnefattigdom, men for at sætte det i det rette perspektiv må man jo vide hvordan den anden gruppering af rige børn egentlig lever, og hvad der gør at deres forældre kan give disse børn idelle levevilkår og måske mere end det, for det handler vel om deres forældres indtægter.

  Som undersøgelsen omkring børnefattigdom er inde på i forbindelse med de mange interviews af forældre til børnene synes der at være en meget stor vilje blandt forældrene til de i undersøgelsen interviewede børn at give deres børn de bedste betingelser, men oftest begrænses det desværre af forældrenes ringe indtægter og dermed ringe muligheder.

  Men det er tydeligt efter at have set KNR´s nyhedsmagasin i går at der er nogle her i landet der har rigeligt og der blandt dem er personer der bevidst eller ubevidst vælger at lukke øjnene for at der er en stort del af befolkningen der dagligt kæmper for at få økonomien til at hænge sammen, og forsørge deres familier ønskeligt, ligesom det knapt nok blev nævnt at mange er underlagt SIK overenskomster der ikke svarer til levevilkårene, eller periodevis kun har en forsørger hvilket ikke er nok.

  Det er uværdigt at der blot konkluderes i Nyhedsmagasinet at det kun er forældre der har misbrugsproblemer og omsorgssvigter der ikke kan få økonomien til at hænge sammen i dagens Grønland, det er er uværdigt og direkte usandt da langt de fleste af forældrene i undersøgelsen ikke har sådanne problemer men uforskyldt indtægter der begrænser deres muligheder for at tænke på andet end bare overlevelse, alligevel vil de fleste af disse forældre gøre alt for at give børnene gode vilkår.

  Jeg vil mene at de pågældende interviewede i nyhedsmagasinet samt en del velaflønnede politikere ( men forhåbentlig ikke alle) lukker øjnene for de store lønskel der eksisterer i dagens Grønland.

  I den forbindelse synes jeg, at det er relevant at undersøge hvad er det for levevilkår og lønninger som kendetegner de familier hvor de grønlandske børn formodes at have ideelle levevilkår, hvordan er deres levevilkår finansieret og hvorledes er deres forældres indtægter, som en kontrast til den netop udgivne rapport om børnefattigdom i Grønland.

  Jeg ser frem til en sådan undersøgelse fra MIPI eller anden side, da den vil sætte den udgivne rapport i perspektiv og danne et mere reelt og relevant grundlag for at man kan arbejde mod at alle børn i Grønland (og deres forældre ) sikres at kunne give deres børn som minimum ideelle levevilkår, hvis og såfremt der er vilje fra politikerne og øvrige lønforhandlere til at løse problemet.

  Jeg mener således at man bør definere hvad de ideelle og ønskelige levevilkår for familier og børn i Grønland er som udgangspunkt og til sammenligning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s