IA ønsker time-out i jagten på råstofferne

– Vi risikerer at sætte os mellem to stole, siger Kuupik Kleist

Der er i dag udstedt 64 efterforskningstilladelser, som dækker et samlet
område på 24.522 kvadratkilometer – eller halvdelen af hele Danmark.

Nu foreslår formanden for Inuit Ataqatigiit Kuupik Kleist, at Grønland tager
en time-out for at finde sine egne ben.

– Ellers risikerer vi at sætte os mellem to stole, sagde partiformanden under
Landstingets åbningsdebat:

– Olieudvinding kan være en genvej til større politisk og økonomisk
uafhængighed, men olie er samtidig årsagen til klimaændringerne i Arktis.

– Råstofudvinding kan også give os et økonomisk lift, men vi risikerer at
skulle importere et stort antal udenlandske arbejdere til minerne, fordi vi
ikke selv har den nødvendige uddannede arbejdskraft.

Kuupik Kleist foreslår til nærmere overvejelse, at Grønland stopper
udstedelsen af råstofkoncessioner, indtil spørgsmålet om ejendomsretten og
udnyttelsen af landets ressourcer er afklaret.

– Når der foreligger en garanti for, at disse projekter kommer det grønlandske
folk til gode, kan vi genvurdere situationen, siger IA’s formand.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

Advertisements
This entry was posted in Politik. Bookmark the permalink.

3 Responses to IA ønsker time-out i jagten på råstofferne

 1. anori says:

  Ilumut taamaappoq! Siumukkormiut ’70-kunni kukkussutitik uteqqissanngikkunikkit ujarlerneq neqeroortitsinerlu – naalagaaffeqatigiinnerup qanoq ingerlaqqinnissaata isumaqatigiissutinissaanut utaqqimaartitsittariaqarpaat..:

 2. edvardt says:

  Ilumoorpoq IA-p ernumassutaa uangattaaq ernumagisinnaagakku. Ilami nunarpulluunnit suli pigilersimatinnagu aatsitassanik, olie-nillu ujaasineq eqqarsarnartortalerujussuummat.
  Naatsorsuutiginnaanngilarpummi olie-mik, aatsitassanillu nunarput iluanaaruteqalereersoq qallunaat nunamik ilaata kalaallinut tunniukkumassagaa.

  Taamaattumik aatsitassarsiornerit, olie-siornerillu ingerlavallaannginneranni nunamik piginnittussaaneq pimoorunnerullugu anguniarneqartariaqarpoq.

  Naalakkersuisut, inatsisartullu inakkusunnarput nunamik piginnittussaatitaaneq sapinngisamik piaartumik aaqqiiviginiaqqullugu.

  Uanga inuttut isumaga imaappoq, nunamik piginnittussaatitaaneq qallunaat tunniukkumanngippassuk allatut ajornassappat qallunaat naalagaaffianniit avissaarnissarluunniit pisariaqassagaluarpat nunamik piginnittussaatitaaneq pinngitsoorani anguneqartariaqarpoq!

 3. annassi66 says:

  For ikke så lang tid siden stemte FN for oprindelige folks rettigheder som Danmark i allerhøjeste grad har sat fingeraftryk i, og som det støttede. Disse rettigheder går bl.a. ud på at give det oprindelige folk deres ret til landet, kultur og ressoucer. Selvom Folketinget ikke har ratificeret deklarationen endnu, vil det undre mig meget hvis Danmark går Grønland imod i deres arbejdet på selvstændighed og retten til undergunden og dens rescourser.
  Selvom FN’s deklaration for oprindelig folks rettigheder er meget ny, og der til stadigvæk skal arbejdes en del for at rette den til det grønlandske behov, er det absolut ikke forsent at den kan bruges til at retfærdiggøre det grønlandske politikeres ønsker om fordeling af ressourcerne til fordel for Grønland.
  Det var ikke os der ønskede at blive indlemmet i Danmark i sin tid, da Danmark tog Grønland til sig som sin koloni, vi blev ikke spurgt, vi blev tvunget!!!!!
  Og nu ønsker det grønlandske befolkning selvstændighed, og selvom det tager endnu mange år før det kan betale sig for Grønland at være selvstændigt kan det ikke være rigtigt at Danskerne prøver at spænde ben for grønlænderne, ved at forlange MANGE milliarder for betaling for at have “forsynet” Grøndland i så mange år!!!!!
  Hvor mange milliarder er røget over atlanten til grønland, men til gengæld: hvor mange af det milliarder er kommet tilbage til Danmark som betaling for ydelser og andre fornødender som Grønland havde og har behov for?????
  Og hvormange kroner og ører fik Danmark ud af Ivittuut og Marmorilik?????? For ikke at glemme for flytrafikken over Grønland til dagligt??????? Hvad med det amerikanske militær-baser?? (prøv ikke at fortælle mig at Danmark ikke fik noget ud af militær-baserne! Så dum er jeg nu heller ikke!)
  Det er nok en svær Isbjørn at sluge af at læse mit indlæg for en dansker, men mon ikke der er en smule sandhed i det!
  IA’s forslag om at holde time-out i jagten på ressourcerne, eller en del af det, for der er allerede nogle miner der allerede er åbnet, er på sin plads, og bør støttes af samtlige partier i Grønland.
  Hvorfor, spørger jeg, skal Færøerne have lov til at beholde alt hvad det finder i Deres undergrund?? For mig at se er det fordi Danmark ser Grønland og grønlænderne som anden-rangs statsborgere, og færingerne som første-rangs statsborgere, og spar mig for,at det er fordi at Færøerne har fået mindre i bloktilskud som undskyldning og forklaring!!!!!!!!!!
  SIG MIG IMOD, HVIS JEG HAR TAGET FEJL!!!! For disse er min meninger og DISSE kan ikke ændres, FOR JEG ER EN GLAD GRØNLÆNDER, Verdensborger og Inuit, blandt 6,2 milliarder mennesker i verden, der tilfældigvis er og stolt af at været født i Kalaallit Nunaat!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s