Skattestigning aflyst

I stedet vil Siumut og Atassut lægge afgifter på to­bak, spiritus og sukker.

Landsstyremedlem for finanser Aleqa Hammond, Siumut, måtte efter en
marathon-debat i landstingssalen tirsdag eftermiddag kaste håndklædet i
ringen.

Hullet på 100 millioner kroner i landsstyrets finanslovsforslag for 2008
bliver ikke dækket af skatteforhøjelser. I stedet vil Aleqa
Hammond invitere partierne til nye forhandlinger for at kaste hullet til –
enten med besparelser eller afgiftsforhøjelser.

Augusta Salling, Atassut, vender sig stærkt mod skattestigninger, men hun er
heller ikke meget for afgiftsstigninger: – En forhøjelse af
brændstofpriserne er helt uacceptabelt for Atassut, og skal der absolut
indføres nye afgifter, bør vi satse på de usunde nydelsesmidler.

Ruth Heilmann, Siumut, skød definitivt Aleqa Hammonds skattestigning ned:

– Det er muligt for landskassen at finde andre indtægtskilder, og derfor er
det ikke nødvendigt at hæve skatten.

Lars-Emil-Johansen, Siumut, sagde allerede under åbningsdebatten, at partiet
går efter afgifter på de usunde nydelsesmidler.

Derfor er der i Landstinget et flertal for afgifter på tobak, spiritus og
sukkerstads som sodavand.

Aleqa Hammonds forhandlinger med partierne og Finansudvalgets behandling af
finanslovsforslaget vil nu vise, hvordan og hvor meget afgifterne bliver
fordelt på de enkelte varegrupper.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

This entry was posted in Politik. Bookmark the permalink.

21 Responses to Skattestigning aflyst

 1. boas says:

  Højere afgifter på øl & spiritus vil gå endnu mere ud over de omsorgssvigtede børn! Forældrene vil ikke drikke mindre, nu bliver der bare færere penge til mad og tøj til børnene…. Det bliver de fattige der bliver endnu fattigere med disse afgifter!
  Hvad med at forhøje afgifterne på BILER væsenligt!!! Det er folk med forholdsvis let adgang til penge der køber biler… Se bare i Nuuk alle de biler i morgentrafikken og fyraftenstrafikken!!
  HØJERE AFGIFTER PÅ BILER OG HØJERE VEJAFGIFTER TAK!! De fattige skal ikke lide mere så de rige kan blive rigere!!

 2. Brian says:

  Helt enige med boas! der bliver færre penge til det fattiges børn hvis afgiften på nydelesmidler bliver højere. Det rige bliver rigere og rigere, derfor er det de rige der skal rammes på en eller anden måde. Sæt afgifter på biler og både højere op!

 3. saamu says:

  Puua (Boas) isumaqatiginagaarami qiiaamminartumik siunnersuuteqarpoq. Isumaqatigilluinnarpakkit,

 4. morten says:

  Uanga isumaqarpunga orsussaq akitsuuserneqarsinnaasoq. Tassami nuarsuarmi CO2-mik mingutsitsineq annertuvallaarnerarlugu oqalunniannguarluta nammineq CO2-mik mingutsitsinermut tunngavippiaasoq, tassalu orsussaq (Bezin & Diesel & Petrolium assigisaallu) akitsuuteqanngitsumik ingerlatittuarpagut atugariuarlugillu.

  Nunarsuarmi allami taama akikitsigisumik orsussamik pisiassaqarunanngagut, pingaartumik nunani immitsinnut assersuussiffigisartakkatsinni.

  Arsussamik atuinitta eqqarsaatigilluarneratigut eqqarsarluaqqaarluta atuisartussanngussaagut, taannalu uanga ajoriffissaqartinngilara.

 5. boas says:

  Til Morten:
  Dit forslag om stigninger på benzin diesel og petrolium vil gå ud over fangerne og fiskerne… De har det hårdt nok i forvejen!
  Jeg holder stadig på højere afgifter på biler, og højere vejafgifter

  Boas, bare lige kort

 6. glar says:

  Grønland har efterhånden verdens billigste brændstof, benzin, diesel m.v. en væsentlig afgiftstigning er tiltrængt. Tænk på miljøet og den globale opvarmning. Som alle har et medansvar for.

  Fritidsbåde er ligeledes et område der kunne pålægges større afgifter.

  Jagt og fiskeritegn er næsten gratis.

  Kvoter på rejer og fisk omlægges, således at hvis man f.eks. ønsker at fiske 1000 tons rejer så betaler man X kr. pr. tons forlods for at få retten til at fiske rejer. Det vil betyde at “rejen” vil blive udnyttet meget bedre og og måske ligefrem skabe nye produkter. Skal være gældende for alle typer af kvoter.

  Bedre kontrol med B-skattesystemet…det virker ikke.

 7. diplo says:

  Hørte dette i dag.,
  Man kan godt sige det ligeud, på vej til selvstyre og øget selvstændighed skal vi forberede os så småt på mulig brugerbetaling af den forskellige service.
  Mange af de ting vi får gratis i dag, skal vi betale i fælleskab.
  Hvad for eksempel?

 8. fali says:

  Aamma uanga akitsuinissaq isumaqatiginngilara, tassami tamanna misilittaqarfigaarput iluaqutaanngilaq eqqorniakkat eqqornagit atugarliortitsinerulertarput. Ulluinnarni aqqusinerni takusarpagut 4 hjultrukkersuit orsortoqisut amerliartuinnartut aamma snescotterit mingutitseqisut pisiarinerini ataasiaannarlutik akileraarutillit nunamik atuinerat akileraaruteqartariaqarpoq, aamma sanaartorneq unikaallatsikkaanni m2-mut akeq appartsinneqarsinnaavoq soorlu makku unitsikkallarneqarsinnaapput Ilimmarfik allallu..amerlaqaat eqqarsaatigineqarsinnaasut.

 9. qavak says:

  Ja, jeg klager nu ikke så meget over cigaretpriserne – men ok – jeg kommer nok til at give endnu flere cigaretter til tikkere end i dag, min fejl – ok.

  Dog er det helt rigtig, som de fleste skriver her. at man rammer Sakæus og Benjamin endnu mere hårdt ved at straffe dem. De gamle er opflasket med kaffe og en mindre del med the. De skal da ikke straffes, bare fordi nogle har set lyset i at drikke klar vand. Jeg har heller aldrig set fakta på, at kaffedrikkerne er skyld i øget udgifter til lægemidler og sådan noget.
  De ene dag skriver foskerne jo, at vædsken er farlig og den næste dag er den alligevel god nok, så om igen, Lars Emil. Su drikker jo nok cappuccino eller cafe au lait, men den er alså også lavet af kaffe.

  Der er faktisk ingen afgifter på fritidsbåde – der bliver bygget havne, som de beslaglægger. De har større benzin- og dieselmotorer end f.eks. knallerter som bliver afgiftsbelagt. Politikerne tænker nok kun på vejene, som kommunerne reparer, men som jo igen kommer fra tilskuddet, hvorfor der skal betales motorafgift. Men hvad med havnene. Så siger man jo nok også at bådfolket betaler til bådeforeningerne. Men foreningerne betaler ikke skat, hverken til kommunen eller landet.

  De totaktmotorer til joller, som man bliver ved med at sælge her blev jo forbudt i EU og i flere lande i starten af dette år pga. “svineriet”. Bare ikke her på Grønland. Hvorfor så ikke også give dem en større afgift?

  Og jo, stakkels fangere og fiskere – og måske Augusta (storfiskerne). Nej, de trækker olien fra i driften, dvs. der bliver ikke betalt noget for den.
  Jeg er heller ikke meget for at afgiften på en “arbejdsbil” stiger igen.

  Nej, man burde indføre gule plader og så lade hvide nummerplader stige meget mere. De tjener jo kun den ene, som ejer den, hvorimod arbejdsbilerne er en nødvendig onde.

 10. arna85 says:

  Juhu så kan visse folk bruge alle pengene på sprut og smøger , i stedet for kun næsten alle deres penge…..hvem bliver så tabere? Igen? Er enig med glar i at man burde sætte afgifterne op der hvor det gør at man “tænker sig mere om ” og som gør at der bliver effektiviseret indenfor området.
  Er ikke enig med fali om at f.eks. Ilimmarfik burde vente. Vores land har brug for akademikere, og Ilimmarfik kommer til at sørge for at der hvert år starter mere end 100 studerende på universitetet.Det tiltrækker også flere forskere til landet, og gør at Grl. får mere opmærksomhed.

 11. Frank says:

  Uanset hvad man finder på skal det gøres så enkelt som muligt.

  Det hjælper ikke at lave afgiftstyper der er vanskelige at administrere. Administration er der nok af her i Grønland.

  Øl, vin og spiritus er efter min mening allerede højt nok i afgifter og evt. stigninger vil bare medføre mindre rådighedsbeløb til madvarer.

  Tobaksvarer derimod kan sagtens tåle et kraftigt tryk så f.eks. 20 smøger kommer til at koste 70 kr. pakken. Det vil at alt lige medføre at folk ryger mindre og at belastningen på sundhedsvæsenet på den konto bliver mindre.

  Lav også en ressourceafgift pr. kg/ton af levende ressourcer. Den nuværende rejeafgift fungerer ikke.

  Afgift på brændsel på 1 kr. literen vil også være en god ide, da det forhåbenligt vil medføre en mere ressourcebevidst holdning hos ejere af biler og både.

  Indfør også en motorafgift på fritidsbåde så samme niveau som biler.

  Indfør også en registreringsafgift på fritidsbåde på 100%.

  Indførelse af gule plader anser jeg for en dårlig ide, da det bare vil medføre en masse administration samt at folk vil snyde med pladerne.

 12. inuit says:

  SÅ simpel kan det gøres
  Træk Jeres Lønforhøjelse tilbage.
  Begræns tjenesterejser til et minnimum.
  Lad kirken selv betale deres omkostninger.

 13. edvardt says:

  Ippassaq aningaasaqarnermut inatsisissaq oqallisigineqarmat malunnarpoq sipaarutaasinnaasunik nassaarniarneq ajornarluinnangajappasissoq.

  Taamaattorli pisuut akileraarnerulaannguarsinnaanerannik IA-p siunnersuuteqarnera tunngavissalimmik siunnersuuteqarnituaarpaluppoq.

  Pisuut akileraarutaannik taallugu pisuuissuit isertitamik saniatigut aningaasaqarnerminnut atukkaminnulluunniit akoqqutaanngilluinnartumik ilami taakkuluunniit maluginngisaannik akileraarutissaat alliallalaarneqaraluarpata tamanna taakkununnga minnerpaanguakkulluunniit inuuniarnerannut sunniuteqarnavianngilaq.
  Ajoraluartumilli IA-mit qangaaniillii siunnersuutigineqartartoq itigartinneqartuartarpoq TIKISITAT PISOORSUILLU attuallannaveersaaginnarlugit.

  Imaasiortoqarsinnaagaluarpoq ineqarnermut akiliisarneq akissarsiat annertussusaat tunngavigalugu akiliuteqartoqartalerluni % aaliangersimasoq aallaavigalugu.

 14. sascha says:

  Fuldstændig enig med boas..
  MEN hvorfor f….. er der ikke nogen afgifter på fritidsbåde??? Det undre mig SÅ meget! Tag en tur ned forbi lystbådhavnen… Hvor mange både ligger der ikke der nede?? Ville det ikke være en ide at sætte afgifter på sådan nogle luksusvarer også??
  OG så træk sgu da jeres lønforhøjelser tilbage (politikkerne)!

 15. erikreimer says:

  Det ser ud som..det hurtigste løsning her vil indføres og mest uigennemtænkt.Der vil være tabere her,og det er selvfølgeligt de” allerrede er tabt ” men som er ellers måske på vej op..jamen skidt med dem,det er ikke os der har det problem.Det kan jo bare holde op med at drikke og ryge cigaretter.Vi har trods alt råd til at drikke os pissefulde når der er præsentationer,og befolkningen betaler alligevil(sådan tænker nok landstyret) Sikke en grønlænder løsning uigennemtænkt!

 16. nuku says:

  Assut boas isumaqatiginarpoq.
  Imigassat pujortagassallu akitsoraluarpata imertartut pujortartartullu ikiligaarunnanngitsut nalunanngilaq, tamannami inatsiartut nalunnginnamikku akitsortikkaluttuinnassavaat. Iluaqutaaneq ajortoq kignunipiloqaannartartoq ilisimaneqaraluarpoq.
  Ullut tamaasa inuit naammagittaattartut tusartarpagut nunatsinni aqutsisut pillugit. Ullaaq radio-aviisimi tusarpara arnaq naammagittaattoq isumaqatiginaqisoq inatsisartut aalajangiipallattarnerat pillugu inuiaat ilisimatippallaarnaginaasit.
  Takorusunnaraluaq akissarsiaqqortunerit akileraartalernerunissaat akissarsiakinnerillu akileraartarnerat minnerutillugu, oqimaaqatigiinneq ersilissagaluarpoq. Asaasuinnannguanik taasakkagut, angerlarsimaffinni ikiortit, tassa utoqqarnik ikiuisartut ataqqisassaraluatta ilaat imaallaat aamma pissaqarnerussagaluarput suliffissuarni pisortatulli.
  Nunani allani ilinniarfeqarsinnaagaluarpugut, assersuutigalugu Finland-imi akileraartarneq akissarsiat najoqqutaralugit akileraartarput. Akissarsiakinnerit akissarsiaqqoortutuulli pissaqartigisarput. Aamma naammalissagaluarpoq inatsiartut akissarsiatik qaffattaraat taama akulikitsigisumik. Man skal gøre sig fortjent til at få løn, inatsisartut har ikke fortjent at få så høj løn, når de bare fortæller hinanden, hvad der er rigtigt eller forkert. Taaku taamaassinnaappata uagut immitsinnut mikkaakkiartussinnaassaagut taamannak akissarsialerluta. Imaanngilaq aqutsisugut ataqqinngikkikka, de gør det bare ikke nok.
  Nunatsinni ikitsunnguuvugut ikioqatigiinniarta, qungujukkumma qungujussavakkit suleqatigiinnerlu aallartilluarsinnaavoq.

 17. kp25 says:

  Hvor er det godt at vise interesse for samfundsproblemer, når det gælder alkohol/cigaretter som er de rene gift for kroppen. I tænker i penge, det er også ok, men hvor er den sunde fornuft i den her debat?

  Ikke fordi jeg er en af de rige i byen, men jeg har valgt, at varetage mit liv uden at være afhængig af alkohol/cigaretter. Derfor har jeg også råd til, at leve her i samfundet som ikke er billigt i forvejen. Vi er alle sammen rige af valgmuligheder. Hvis I vælger, at bruge penge på afhængighed af alkohol/cigaretter, så er det Jeres eget valg, uanset om I er fattige eller rige.

  Derfor kan jeg ikke se, at det skal styrke fattigdommen eller samfundet, fordi de rige skal betale mere.

  Styrken ligger, at hvert enkelte individ skal tage for sit eget liv, og kan på den måde være med til at styrke samfundet.

 18. kp25 says:

  Ajunngeqaaq/torraqaaq inuiaqatigiit ajornartorsiutaanut soqutiginnillusi isumassi annittarassigit, imigassaq/tupalu timimut assut toqunartuliasumut tunngasoq eqqartorlugu.
  Aningaasatigut eqqarsartaaseqarpusi, aamma taanna ajunngilaq, kisianni naak itisiusinnaanersi oqallinissamut uani?

  Uanga pisuut ilaginngilaannga, kisianni inuunera akisussaaffigalugu aaliangersimavara imigassaq tupalu akuuffiginiarnagit. Taamaattumik akissaqarfigaara inuiaqatigiit inuuniarneranut akisoreeqisumut. Tamatta periarfissaqaqaagut. Ilissi naamineq aaliangerussiuk aningaasat imigassanut tupanullu atugassiariniarlugit, namminerluusi taanna aaliangigarivarsi, qanorluunniit piitsutigigaluarussi pisuujutigigaluarussiluunniit.

  Taamaattumik takusinnaanngilara piitsuut imaluunniit inuiaqatigiit nukkassarneqarsinnaasasut pisuuninngaanniit.

  Nukiit aallerfissat piviusuunerussagaluarpoq, inuit ataasiakkaat inuunertik akisussaaffigalugu nukittorsarunikku, taamaalilluni inuiaqatigiiffipput nakuunerulissagaluarpoq taamalilluni.

 19. stina says:

  Helt enig med boas og sasha. En stigning på “de usunde nydelsesmidler” alkohol og cigaretter vil på ingen måde lætte på de sociale problemer, tværdigmod!!!!!

  Sæt afgift på indførsel af både i stedet for, der vil man kunne hente en del penge hjem.

  Infør vægtafgift på dumpere og andre entreprenørmaskiner!!!! Det er dem der ødelæger vejene, med deres store snekæder og os andre der betaler for ny veje hvert år.

 20. baltazar says:

  Stop nu det kortsigtet pjat i skriver!

  Afgiftforhøjelser på tobak og alkohol er aldeles fint. Det er klart at det ikke løser noget for folk der har et misbrug – men det er jo ikke derfor forhøjelserne sker.

  Find en løsning på de massive alkohol problemer og manglende moral der er hos en stor del af befolkningen. Det er langsigtet og aldeles “sund” fornuft.

  Hvad er problemet i at folk blivere rigere?!

  Sagen er at vi ikke er gode nok til at få bunden hævet – det er vel det vi bør arbejde på istedet?

  Bliver den stakkels alkoholiseret mand/kvinde eller for den sags skyld deres forsømte barn gladere af at der kommer en højere afgift på biler eller en ny på både? NEJ – Men de blev måske glade hvis de kunne se at landets politikere arbejdede på at løse de åbentlyse sociale problemer der er.

  Menig mand – alkoholikeren – skal dog ikke sige sig fra et ansvar. De skal erkende problemet og ville ud af det. Ikke bare for dem selv men også for deres omgangs kreds og ikke mindst for deres femårig barn der ikke ønsker sig hjem i tiden lige efter lønningsdag. FØJ!

 21. fred says:

  Boas ajunngivippoq. Stina immaqa akerlilerneqarsinnaavoq oqarami entreprenørmaskinat aqqusineq aserortaraat, kisianni personbilit annermik aserorterisarput vinterdæk atuinnaraangamikkit:) Kisianni namminerluunniit imigassamik kimilimmik tupanilluunniit pisineq ajoraanni afgiftimut “akileeqataaneq” ajoraanni afgift qaffanneqarnissaa kissaatigisariaqanngilaq, maanna aatsitassat isumalluutit annersarilerunaraat isertitassaniit %-mininnguanik ilaqqilaarsinnaagaanni DK-p pissaraluinit, siunissamut isumalluartoqarsinnaavoq, tassani olie eqqarsaatiginagu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s