Kleist, Johansen og Fogh tror på olieløsning

Både statsministeren og de grønlandske folketingsmedlemmer mener, en at løsning om Grønlands olie er inden for rækkevidde.

Oliekrisen mellem Grønland og Danmark er så godt som gået over, hvis man skal
tro åbningsdebatten i Folketinget onsdag, skriver Ritzau.

Både statsminister Anders Fogh Rasmussen, Venstre, og Grønlands to
folketingsmedlemmer Lars-Emil Johansen, Siumut og Kuupik Kleist, IA,
forventer, at der kommer en enighed. Men Lars-Emil Johansen mente samtidig,
at nogen i dansk politik har skabt mistillid til de grønlandske forhandlere,
så arbejdet i Selvstyrekommissionen gik i hårdknude.

Selvstyrekommissionen skal foreslå en modernisering af det nuværende
hjemmestyre, men måtte udsætte planen om at aflevere betænkning midt i
sidste måned. Statsministeren sagde, at det er "fornuftigt, at kommissionen
tager den tid, der skal til".

Problemerne opstod omkring fordelingen af Grønlands forventede
råstofindtægter, som gradvist skal erstatte det nuværende danske bloktilskud
på 3,2 milliarder årlige kroner til Grønland. Begge sider frygtede, at den
anden part ville holde indtægter uden for den fælles kasse ved at holde dem
i statslige selskaber som det danske energiselskab DONG – og et eventuelt
tilsvarende grønlandsk GONG. I den foreløbige aftale skal råstofindtægterne
deles, indtil Danmark får dækket udgifterne til bloktilskuddet. Derefter
skal der igen forhandles med det udgangspunkt, at undergrunden er Grønlands.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

This entry was posted in Politik. Bookmark the permalink.

13 Responses to Kleist, Johansen og Fogh tror på olieløsning

 1. gpja says:

  Den selvfede Johansen må først og fremmest ud af alt hvad der ligner nærhed til landskassen, inden nogen som helst oliekroner kommer ind. Han er egenhændigt den suværent dyreste mand for Grønland gennem tiderne – både før og efter han sygdom drukkenskab blev diagnostiseret, og når han taler om at der er skabt mistillid, så er det jo nok i det store hele mistillid til ham – både fra grønlandsk og dansk hold. Hvis Grønland skal have noget ud af pengene, så må Johansen ikke være i nærheden…

 2. ulrik says:

  Først og fremmest, så er det virkelig krænkende ord som pgja her benytter mod vores fremragende politikker hr. Johansen. Jeg er virkelige glad for at have en person som hr. Johansen til landsmand! Han er højt intellektuel. Han har altid været mandfolk noki til at kunne sige sin mening, også gennem medierne uden censur. Ikke kun er han mandfolk nok. Men han forholder sig til fakta! Samtidig har han været den eneste mandfolk nok – i mine øjne – til at fremkommen med sine egne meninger mod danskernes magtsyg styring af Grønland. Så tænkt dig godt om, forinden du begynder at angribe hr. Johansen. Hvad med at dreje sagen således. Gennem mange år, har danskere indtjent flere millioner ved at bo i nogen år i Grønland. Gør det så ondt, at en enkelt person fra Grønland, havde indtjent det samme som udefra kommende! Har nogen grønlænder nogen sinde haft indsigelser i mod dem som kommer udefra i den grad som du fremføre dem nu? Altså angribe dem via deres personer idet en grønlænder har indtjent millioner via det arbejde personerne er blevet pålagt til. Lad os sige – en udefra kommende person ville helt sikkert havde haft disse penge i sine lommer, for derefter at rejse tilbage til eget land. Har hr. Johansen måske nogen sinde haft lagt skjul på, at have indtjent de penge. Er der måske tale om svindel? Nej vel! Hr. Johansen har her samtidig kun hjulpet os med at indse, at der faktisk er personer der kommer udefra der indtjener så mange penge for at opholde sig i vort land nogen tider! Fakta er også denne, at hr. Johansen nærmest er den eneste person der egner sig til det han nu er blevet valgt til! For hvem andre end hr. Johansen – selvfølgelig udover hr. Kleist – er egnet nok til at påtaget sig denne opgave og fuldføre denne med en så grundighed at vi alle samtidig også kunne følge med . Så vidt jeg husker tilbage, så var der faktisk ingen andre kandidater som ville have klare sig bedre under valgkampen. Du fremføre ud fra din skrivelse, at hr. Johansen havde svindlet fra landskassen. Ingen som kunne tænke klart ville ”æde” din fremføring således. Så hold dig til fakta! Kalaaleqatitillu nikanarsarunnaarlugit!

 3. baltazar says:

  BRAVO GPJA! – endelig en som tager bladet fra munden!

  “Hr. Johansen” har været og sikkert stadig er den dyreste nulevende person Grønland har haft ansat. Hvad har han bidraget med ud over had og skandaler?

  Jeg havde nær sagt at en hver anden end “Hr. Johansen” ville være bedre – alt hvad den mand foretager sig er for personlig vindings skyld!

 4. klaus says:

  Bliver nødt til at sige om hr. Johansen.

  Det kommer an på, om millionerne er ærlig tjent, eller om der er tale om gyldne håndtryk, der var tale om her.

 5. gpja says:

  Til den fakasøgende Ulrik. Et eksempel på fakta er følgende: Din ven Johansen er arkitekten bag alle disse A/S-selskaber ejet af hjemmestyret. Opsplittelsen af KGH/KNI til alle mulige og umulige (A/S INI) selskaber tjener i dag i det store hele et enkelt formål, nemlig at afdankede politikere kan få bestyrelsesposter (læs dyre bestyrelsesposter) uden på nogen måde at gøre gavn for samfundet. Et andet eksempel: Din ven Johansen har en betydelig andel af de mange millioner kroner, som Puisi skandalen indtil videre har kostet samfundet – så nej – det er ikke krænkende når man siger noget i henhold til fakta.

 6. 71er says:

  “en politiker” Verdens mest indflydelses rige job. Det er bare ærgeligt at det er mennesker der ikke ved noget om noget, der styrer det hele. det er jo hele tiden nye mennesker der skal lave rav i det. Det siger sig selv at det skal gå galt når man skal løse en opgave man ikke har forstand på. sætter du en fanger eller tømrer til at lave revisionsarbejde bliver resultatet klart nok derefter.
  De “gamle politikere” de har gjort meget godt i tidens løb da de havde gejsten til at gøre en bedre hverdag. Problemet er bare, at meningen er at de gamle skal lære de unge op, samtidig med at de skal skal lytte til de unges nye tiltag og forandringer. det er her ridsen kommer i lakken.
  Eliten har ingen intensioner om at afgi magt eller høre meninger fra “de uvidende” unge. Og da de har siddet i deres egen glaskuppel i 10-20 år væk fra den almindelige grønlænder og hans hverdag, ved de heller ikke hvad der egentlig foregår herude hos os. det eneste de kan se deroppe fra, er overfladen. og kommer du bare lidt under overfladen bliver der skreget HJÆLP!! fra næsten alle fronter der har med mennesker at gøre.
  Det er trist og syndt. Jeg må indrømme at jeg glæder mig til nogle af de gamle politikere går på pension, for det bliver formodentlig den eneste måde der kan komme noget udskiftning og den rette nytænkning.

 7. niels says:

  Råstoflovens § 8 stk. 2. Det kan i en tilladelse efter §7 fastsættes, at et af staten og hjemmestyret kontrolleret selskab på nærmere vilkår skal have ret til at indtræde som deltager i den af tilladelsen omfattet virksomhed.

 8. niels says:

  MEGET vigtig lov. Lad os snakke om den. På landsplan.

 9. diplo says:

  Olieløsning som den indflydelsesrige trekløver Kleist,Johansen og Fogh tror på her i overskriften har fået mange kommentarer. Og det er udmærket. måske taklet lidt mere på personer en bolden. men hvad ved jeg? Hvad synes i om olieløsningen???

 10. ulrik says:

  Nå! gpja . Jeg var slet ikke klar over at der var faldet en dom imod hr. Johansen ang. ”puisi” sagen. Jeg var ikke engang klar over, at hr. Johansen var blevet min ven. ”Den selvfede Johansen” og ”både før og efter han sygdom drukkenskab blev diagnostiseret” er måske ikke krænkende hellere? At han alene var skyld i alle disse splittelser var jeg hellere ikke klar over. Jeg mindes el. noget andet.

 11. gpja says:

  Kære Ulrik. F.s.v.a. udtalelsen angående sygdommen drukkenskab, så er det et citat fra Johansen selv i forbindelse med en valgkamp, hvor han under tv-debatten udtalte, at han havde sygdommen alkoholisme – derved ikke krænkende. At han er selvfed lyser jo langt ud af manden – og det har altså ikke noget med vægt og korpus at gøre ! Bare hør ham tale ! Angående dom i puisisagen, så frifindes han jo på teknikaliteter skal du bare se. En eller anden har gjort en fejl undervejs, og så frifindes han. De mindre fisk (eller sæler om man vil) skal nok blive gjort skyldige. Men uanset dom eller ej – så var han øverste ansvarlige som bestyrelsesformand, og de smed altså 50 millioner kroner væk, ikke sandt ?

 12. diplo says:

  Hej
  Hvor er denne disskussion (kommentarer) altså plat. Fedme, alkaholisme, sygdomme, Puisisager på teknikalititer. Små fisk store fisk og sæler. Hvad med oliløsningen som de tre politikere tror på. Er den glemt?? Selvfølgelig er ordet frit. Demokrati og ytringsfrhed. Men altså SOFIE. Hvorfor laver i ikke en BLOGSIDE som hedder den sorte plastikpose. Spørgsmålet er, tror i på oliløsningen???

 13. aalisartoq65 says:

  Den glemte diskussion om en af grønlands fremtidige indtægtskilder må siges at være mere interessant som diplo antyder. Alle andre sarkastiske indlæg som går efter personen og ikke bolden fører ikke til en saglig diskussion om emner vedrørende vores egen efterkommeres fremtids muligheder i den globaliserede verden. Uanset om det er olie eller andre mineralske råstoffer eller for den sags skyld levende ressourcer vi eftertragter må vi gøre det klart for os hvilke konsekvenser det har for samfundet. Vi skal bl.a. opgradere vores uddannelses niveau således at vi selv kan gøre os gældende ved fremtidige udvindinger og fangst af det ovennævnte. Til sidst kan jeg ikke lade være med at sige til gpja at det er vælgerne der afgør hvem der skal side i det lovgivende samlinger og ikke politikeren selv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s