Siumut Nuuk: Flere penge til store byer

I et debatoplæg beder Siumut Nuuk, landstinget om at bevilge penge til de større byer, da det er dem der bedst følger med i den globale udvikling.

Siumut Nuuk sætter i deres læserbrev spørgsmålstegn ved, at vi som en lille
befolkningsgruppe, der lever spredt i ca. 70 steder, forventer at der alle
steder skal være tidsvarende skoler, børne dagsinstitutioner, butikker,
lufthavne, atlanthavne, lagerfaciliteter, elværker, vandværker, m. m., at
alle de institutioner skal være bemandet med tidsvarende uddannede
personale, og at alle familier også skal bo i tidsvarende moderne boliger.

– Alt det skal man finde penge til i finansloven. Infrastrukturen mellem alle
de beboede steder er selvfølgelig også nødvendig, og det skal man også finde
penge til i finansloven. For hvorfor skulle vi ikke også leve som alle de
andre millionærer? Spørger de.

De påpeger at Grønlands Statistik viser, at de flest beboede steder, er
beskæftiget med uproduktive ting, og at man fra landstinget/landstyret med
alle midler prøver at rette op på situationen via finansloven. Siumut Nuuk
siger, at de desværre aldrig har set, at det er lykkedes for nogen.

De mener, at vi stadig mangler midler til blot at lave fornuftige rammer til
en forsvarlig udvikling af erhververvslivet.

Af de grunde, mener de ikke, at de oprindelige beboere kan fortsætte med at
drive landet som et stort museum af kulturelle hensyn, og at man er nødt til
at tage ansvar for medlemskabet i den globale verden.

– Virkeligheden viser, at de største beboede steder følger bedst med i den
globale udvikling. Kære medlemmer af landstinget, I kan ikke stoppe strømmen
i samfundet, finansloven bør bevilge flere penge til de større steder, hvor
der sker virkelig udvikling. Hvis vi kan slippe for at sprede pengene alle
vegne, kan vi lave forsvarlig rammebevilling for vore børns fremtid, skriver
Frans Heilmann på vegne af Siumut Nuuk.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

This entry was posted in Politik. Bookmark the permalink.

9 Responses to Siumut Nuuk: Flere penge til store byer

 1. qavak says:

  Godt gået Siumut Nuuk.

  Hvorfor ikke lægge op til, at I også betaler de samme som os andre ude på kysten, hvad angår serviceydelserne.
  I fik jo tingene gratis, betalt både af os, som bor i de mindre beboede steder og selvfølgelig fra Danmark, dele igen fra EU.

  Syntes eller, der blev råbt meget, dengang man lukkede Qullissat.

  Alle de store virksomheders ansatte betaler jo i forvejen til Nuuk Kommune. Borgmester råber jo altid op, når hun skal hoste lidt til de mindre bemidlede kommuner.

  Nej, der var ellers en god ide for ikke så lang tid siden om at flytte hele hjemmestyreadministrationen til Søndre Strømfjord. Det burde man alså have gjort… 😉

 2. aalisartoq65 says:

  Har jeg misforstået budskabet fra qavak eller er det virkelig sandt at qavak er så indskrænket at tro Nuuk borgerne ikke betaler noget til den grønlandske samfund. Hvad har Nuuk borgerne fået betalt af borgerne fra det øvrige bosteder i grønland. Vedkommende tror måske at de bl.a. har været med til at betale for vandkraftværket eller katuaq. Eller hvad med udligningsskatten. Jeg synes nu at qavak skulle tage og sætte sig grundigt ind i hvordan systemet er skruet sammen inden han/hun udtaler sig så negativt om Nuuk borgerne. Det er ihvertfald vist at Nuuk borgerne selv har betalt for vandkraftværket samtidig med at have været med til at holde el- og varmeprisen nede i resten af landet. Men nu har det jo i sydgrønland fået et vandkraftværk, så det skulle være muligt for qavak at sætte sig bedre ind i tingene. For i øvrigt så var det den danske regering der i sin tid valgte Nuuk som hovedstaden og ikke nok med det så er hovedparten af det folkevalgte til landstinget valgt fra andre steder end Nuuk.

 3. benderro says:

  Til aalisartoq65.

  Hvor står det at det kun er Nuuk borgerne som betalt for vandkraftsværket, nej kammak, alle borgere i Grønland har været med til at betale denne vandkraftsværket og andre “kæmpe” projekter her i landet.

 4. edvardt says:

  Siumukkormiut illoqarfinnut sisamanut nutsertsiniarneq isertorsinnaajunnaariartoraat malunnarpoq.

  Assigiimmik akeqartitsineq aallarniutigisinnaavarput. Assigiimmik akeqartitsinerup atorunnaarsinneqarnera qiviaannarutsigu maanna malunnarsilluareerpoq Qaqortup, Nuup, Sisimiut, Ilulissallu avataanni najugaqarnerup akisunerunera.

  Eqitertitsiniarnerup kinguneranik Maniitsumi KNI-p uuliaarninarnermut allaffeqarfia Sisimiunut nuunneqalereerpoq. Taanna assersuutissat ilagiinnarpaat.

  Siumut Nuup siunnersuutaa ajunngikkaluarpoq aningaasat amerlanerusut inissialiornernut suliffiillu amerlanerusut pilersiortorneqarnissaannut atorneqassagaluarpata.
  Nalunnginnatsigumi Nuummi inissaaleqineq qanoq annertulluinnartigisoq.
  Ullumikkutut inuiaqatigiit ingerlaaseqartillugit inissaaleqinersuaq qaqugorsuarmut qaangerneqarnavianngilaq. Ilami ullumikkut nalinginnaasumik inissamik utaqqineq kiisa ukiut 30-vit angulerpaat.
  Tamatumaannaalluunnit takutippaa inuiaqatigiit annertoorujussuarmik ajornartorsiuteqarnerput.
  Taamaattumik illoqarfiit ineriartortitassatut siunniussat annetunerusumik aningaasaliiffigineqassappata inissialiornernut atorneqartariaqarput.

 5. nuuk2smart says:

  endelig lidt godt som kommer fra siumit, hvis grønland en dag vil være selvstændig skla der sådanne tanker til – man kan ikke opret holde den nuværende leve stanard hvis man i fremtiden ønsker selvstændighed!

  jeg har ikke noget imod at man “hjælper” dårligere stillet steder, grønland er jo så lille at vi alle må hjælpe. blot den måde som det sker på nu, man kan ikke forvente når man bor i Kullorsuaq og have samme levestandard som i aasiaat…

 6. inuit says:

  Tja det ville være svarende til at man lukkede Roskilde da det ikke giver overskud.:o(
  Og hvor kommer påstanden fra at vi der bor i bygder kræver den samme standart som i storbyerne. For det har bygderne langt fra i dag og forventer det heller ikke.
  Og hvem siger at bygdeborgerne er intresseret i at flytte til storbyens ræs.
  Og hvis vi blev tvunget til at flytte fra staten så kan det jo kun være til Paamiut for der har de ledige boliger. Nå nej den giver også underskud så den skal også lukkes. Nå men så må vi jo vente 23 år indtil boligventelisten er nede.

 7. aalisartoq65 says:

  Til benderro
  Prøv og gennemgå Nukissiorfiit’s regnskaber som er frit tilgængelige for alle og enhver på Nukissiorfiit’s hjemmeside. Der står godt nok ikke hvor meget en (1) kWh har kostet at producere, men kan så godt fortælle dig at den ikke overstiger tre (3) ører. Beregn differencen mellem den pris der har været længst gældende (2,21) og tre (3) ører og multiplicer den med antal kWh der er produceret i tidens løb. Jeg er ret sikker på at du når til et resultat der siger at Nuuk borgerne i løbet af vandkraftværkets første 10-12 leveår har betalt det der svarer til den lån der blev optaget ved byggeriets start. Vandkraftværket blev jo i sin tid financieret ved at optage et lån således at det ikke gjorde et indhug i vores begrænsede midler.

 8. pisuttoq says:

  Ersersinneqaannarpoq Partii siunnersuuteqartoq namminerneq kiffaanngissuseqartuusut kikkullu tamat oqartussaaqataanneranik isummersuuteqartut,tassami immikkoortortaqarfiat inatsisartut sinnerlugit oqaasinganngimmata namminerlu isumaliuuteqartuullutik.
  Uanga isumaga naappertorlugu sumiiffinni assigiinngitsuni Partiit immikkoortortaqarfii isumaliuutersuutinik saqqummiussinerisariaqartut, imaanngitsoq inatsisartuni aliangiunneqalersut, kisiannili isumanik assigiingeqisunik nunatsinni peqartoqarmat, Partiit immikkoortortaqarfii suli saqquminerisariaqartartut qamani asuli isummat uninngatiinnarnagit, sumiiffinni assigiinngitsuni Partiit sunaagaluarnersut isummersuutinik saqqummertarnissaat assut piumanaraluarpoq.
  Isummersuutinik saqqummertoralaaraanngat imaanngitsoq sunarsuaq saqqummilersoq, inuiaqatigiit oqallisigissavaat tamakku.

 9. aalisartoq65 says:

  Pisuttoq ilumoorputit ilanngussami issarissisinneqarmat innuttaasut najugaqarfinnut ikinnerusunut ataatsimoortinniarneqarmata. Tamanna akit assigiit atorunnaarsinneqarneratigut aallarnisarneqarmat malugeqqunaqaaq.
  Innuttaaqataasunut kaammattuutigerusunnarpoq ineriartornerup aammalu nunarsuarmiooqataanerup malunniukkiartornerata kingunerisaanik nunatta iluani pissutsit allanngoriartornerat oqaluusereqqullugu aammalu siunnersuuteqartaqqullugit.
  Nunarput tunisassiatigut avatangiisitsinnut maannakkut malunnaatilimmik ataasinnarmik unammillissutissaqarpoq, tassalu aalisagartat. Pissutsit taamaannerisa pisussaatippaatigut tunisassiornerput sapinngisamik akikinnerpaamik ingerlanneqassasoq, aammalu tunisassiatta kusanartuunissaat qularnaarneqarsimasariaqartoq.
  Maanna nunatsinni nunaqarfiit arlalissuit tunitsiviinnarnik pilersugaasut ilisimavarput. Tunitsiviit aalisakkanik suliarinneeqaratik tunisassiorfimmut qaninnermut ingerlatitseqqiisarput, ilaatigut aalisakkat tunisassiarineqarnissamut kusanassutsikkut inorsapajaalereersut.
  Isumaga malillugu pissutsit taamatut ittut unammillersinnaanitsinnut apparsaataasut aammalu inuiaqatigiit aningaasaqarneranut equngasumik ingerlatitsilersinnaasut.
  Oqarnianngilanga nunaqarfiit tamarmik ineriartortinneqarnissaminnut periarfissaqanngitsut, kisiannili nassuerutigisariaqalerparput ukiut arlallit qaangiuppata nunaqarfiit tamarmik akilersinnaanngitsutut inissisimatilernianngikkutsigit taava maannangaaq matusisariaqalernermut pilersaarutit aallarnisartariaqalermata nipaatsumik inuerusaaneq isigiinnaratigu.
  Ilisimasiuk nunaqarfiit ilai periarfissaqarmata napaannarnissaminnut aammalu oqannginnama nunaqarfinniit ilumut illoqarfinnut nuuttoqartariaqartoq.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s