Grønland skal betale tilbage

Den danske professor i økonomi, Martin Paldam, mener, at det er på sin plads, hvis Grønland giver tilskud til Danmark, når Grønland bliver den rige part.

– Grønland var meget fattigt i 1953 og i dag har man i Grønland en høj
levestandard. Derfor mener jeg, at det er på sin plads, hvis Grønland giver
tilskud til Danmark, når der kommer overskud, siger Martin Paldam til KNR.

Paldam har i sine beregninger kalkuleret at bloktilskudsordningen siden 1953
beløber sig op mod i nutidspenge på 150 milliarder kroner.

– Kryolitselskabet i Sydgrønland er med i beregningen og minens overskud
svarer nogenlunde til kolonitidens underskud, påstår han endvidere.

Hvordan indtægter til den danske stat fra en gammel tid, såsom hvalfangst,
pelsdyr og fisk kan regnes ud, har professoren ikke svaret på.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

Advertisements
This entry was posted in Politik. Bookmark the permalink.

32 Responses to Grønland skal betale tilbage

 1. inuit says:

  Mine økonomiske bergninger er kommet frem til det modsatte.
  Danmark skal betale Grønland 100000 milliarder Dollars.
  Da Danmark har og tjener formuer på at have besat Grønland og Færøerne.

  Over 15.000 Arbejdspladser til Danske statsborger i Grønland/Færøerne.
  Udlændingestyrelsen i Danmark bestemmer hvem der må komme til Grønland/Færøerne.I grønland er der ca. 130 udlændinge andet end fra DK de fleste fra Canada

  97 % af al indkøb til Kolonierne kommer fra DK.
  Hvilket jo også giver enorm mange arbejdspladser og kæmpe omsætning hos danske virksomheder.

  Ålborg havn har enorme indtægter 3 cifret millionbeløb da alt bliver pakket og sejlet derfra.

  Fiskefabrikker i DK som forarbejder de Grønlandske/Færøerske fangster.

  Fiske rettigheder i EU fra Danmark til Nordpolen

  Nato tilskudet er reduceret kraftig på grund af den amerikanske base i Thule.

  Indtægter fra guld – rubiner – olivin og diamant miner m.m..

  27.6 % af befolkningen i Grønland er fra Danmark, og de fleste sidder i en lederstillinger.

  90 % af det private erhversliv i Grønland er ejet af en Danske statsborger.

  For hver krone der allernådisk bliver sendt til Grønland kommer 75 øre tilbage til DK.
  Da 97 % af al indkøb til landet kommer fra DK.

  OSV OSV OSV
  Hvis DK mistede de penge som alle Danskerne tror. Så havde vi for længe siden fået selvstændighed. Money Rules

  Det er et dansk embedsværk, der styrer Grønland – mens politikerne blindt stemmer for redegørelser, rapporter og ikke mindst finansloven, der er udarbejdet af danske embedsfolk.

 2. piitaq says:

  Den mand må have fået noget galt i hovedet. Er det ikke på tide, hvis debatten skal foregå på den måde, at Danmark og EU beregner, hvad de igennem tiderne har høstet på den groveste måde i Grønland og det grønlandske farvande. Det er tale om enorme mængder fisk, mange sæl og hvalarters spæk som Europa og Danmark brændte på i flere århundreder indtil olien blev “opfundet”.

  Der er tale om enorme mængder værdier af fisk og havdyr – lad os bare sætte tal på og lad os se hvem der skal betale hvem. KOM IGEN PALDAM – FÅ LIDT GANG I HOVEDREGNINGEN.

 3. diplo says:

  Hej
  Måske en lige så dum udmelding. Hvad så med at Danmark betaler leje for Grønland for de år før 1953?
  Lad os sige f.eks. 5000 kr x 2.2 mill km2 x 232 år = (til at være på den sjove side fra 1721-1953)
  Mens man så renser det man har fået galt i halsen med Martin Paldams famøse regnemetoder så kan vi da lege med denne her ikk.

  Vi kunne måske mens vi er ved sagen få Færøerne og Island til at regne det samme.

  Jeg er opmærksom på at dette er helt ud i det blå, og er jeg ikke professor i økonomi skal jeg hilse og sige.

  Til sidst. Hvad mener professoren med at Grønland var fattigt i 1953. Fattigt af hvad,spørger jeg?????

  Nyd det gode vejr

 4. boas says:

  Ja Paldam… dét er en SVÆR én den dér!! Jeg kommer ud på ligeså dybt vand som dig hvis jeg forsøger at sætte et regnestykke op på hvor meget Grønland “skylder” Danmark… og de gåseøjne ville jeg gerne ha skrevet med tykt…
  Men jeg vil som civil Grønlænder gerne have lov til at kommentere den påstand i denne artikel at Grønland “skylder” Danmark… for ved i hvad… Grønland “skylder” ikke Danmark en fitten skid i kroner og øre… Danmark har fået SÅ meget igen for de penge de har pumpet ind i Grønland, det ved du som Professor bedre end både jeg og Sakæus og Benjamin…
  Jeg er ikke det mindste “Dansker-fjendsk”… Jeg mener helt klart at Danmark skal have “en del af den store kage” man er ved at finde frem til… Det er bare måden Danmark tager sit stykke på jeg kan være en smule bekymret for… Lad vær med at se ned på os og med arrogance tage hvad I mener I har ret til… Der er nok til både jer og os ifølge overskrifterne… så lad os tage hinanden om skuldrene og skære i denne kage uden overilet fråde om munden, tiden er inde til RETTIDIG OMHU Danmark…

 5. pedersen says:

  betale hvad tilbage ????

 6. sivert says:

  hej inuit, ser da ud som om du copypaster dine usandheder fra artikel til artikel. altså kære ven, din opfattelse af at DK udnytter GL fordi der er 15.000 danskere i GL….for det første er tallet ca. 7.000, har du overvejet at der bor mange tusind grønlændere i DK, hvoraf mange har arbejde, de tæller jo modsat i dit “regnestykke”, for de udnytter DK ved at være grønlændere i DK og have et arbejde. jeg tillader mig at mene at de er en gevinst for DK, ligesom danskere i GL er en gevinst for GL.

 7. sianiik says:

  Sivert Sianiiiiiik!!

 8. ulrik says:

  Martin Paldam. »Din racist!« Således plejer danskerne at råbe op, lige så snart man modsiger dem angående vort land og sprog. Siden Hans Egede ankom til Grønland har man bragt den glædelig budskab til landets indbyggere, mens man samtidig forskelsbehandler landets indbyggere og tilsidesætter indbyggerne som mindreværd, herunder mens man begår rovdrift mod landets egne ressourcer.
  Spæk, skind, ben har man tiltusket sig til gennem mange år! Senere fulgte overfiskeriet gennem EF-aftalen hvor spaniolerne, portugiserne, franskmændene og færingerne bragte fiskebestanden ned.
  Derefter stiller man krav om landets råstoffer til at være en del af den politiske indtjening, ligesom man gennem tiderne har indtjent flere milliarder i form af aftale med andre nationer for udnyttelse af landet, som tilmed er til stort fordel for den danske rige.
  Helt uden af have betænkeligheder ved større forureninger der rammer vort land og dets pattedyr, som så i sidste ende rammer dets indbyggere. Mindste form for fejl der bliver begået af landets fangere, rapporteres med store overskrifter i mange udlande, Danmark indbefattet. Uagtet landets indbyggere udelukkende udnytter naturens egne varer, som tilmed er de reneste i forhold til mange andre nationers giftbefængte ”varer”, angriber man gang på gang Grønland, som den nation der begår ulovligheder mod dets egne dyr, uden at sidestille kyllinge- og grisefarme, giftsprøjtede frugter og rug, genmanipulerede husdyr og grønsager som mange andre ulande, uden samvittighedskvaler udnytter til dets fuldkommenhed.
  Den danske stat indførte kristendommen, med syndsbegrebet som våben til Grønland. Den der begår syndige handlinger straffes trosmæssigt derefter lovmæssigt. Det resulterede samtidig med, at hele den grønlandske ”nation” mistede kulturen med tab af identitet til følge.
  Landets indbyggere betegnes ofte i vort dagens Grønland som folk der ikke selv kunne bevare eget land, derved resulterede det ofte med denne konklusion, at landets indbyggere ikke er klar til selvstyre, uagtet mulighederne i grønlændernes øjne – såfremt selvstyre bliver til virkelighed – ingen ende har. Klart og tydeligt ville den danske regering endnu ikke bekende, hvori Danmark har en fordel med Grønland. Kriminelle handlinger der bliver begået i vort land, er ikke længere anderledes end andre nationers. Men den kriminalitet der bliver begået imod en anden nation, står heldigvis ikke på landets eller grønlændernes samvittighed. Grønland bærer i vore dage i forhold til mange andre nationer ingen synd imod kosmos. Grønland og dets indbyggere er fri for synd i den forstand.

 9. ameraq says:

  Nuannaanginnaruttaana……..Danmarki pingiliivipparput 😉

 10. edvardt says:

  Siullermik kalaallit qallunaanut saaffiginnissimanngisaannarput nunarput tigoqqullugu aqoqqullugulu.
  Qallunaat nammineerlutik nunatsinnut takkunnikuupput.
  Qallunaat nammineerlutik nunatsinnik aqutsineq tigunikuuaat.
  Qallunaat kalaallinik naqisimanninniarlutik nunasiaateqarneq nunatsinnut eqqunnikuaat.
  Taamaattumik kalaallit nunaata qallunaat nunaannut taarsigassarpassuaqarneranik aningaasaqarnermut ilisimatuujunerartup oqariartuuteqarnera tunngavissaqarpallaarunanngilaq.
  Uanili tikinneqanngitsoq tassaavoq qallunaat naalagaaffiata Thule-mi sakkutoooqarfik ukiuni taakkunani qanoq sipaarutigisimaneraa???????
  Tusaamavarpummi nato-mut ilaasortaanerminnut akiliutissaraluaminnit 10-20 milliartit ukiut tamaasa sipaartaraat.
  Taamaassimassappat qallunaat nunaat nunatsinnut taarsigassaqarsimassaqaaq.
  Ippassaq tusarparput qallunaat naalagaaffiat 37 milliart kr. oliep akitsorsimanerata kingunerisaannik isertitaat ilaqqittut taakkuninnga kalaallit nunaat pissava? Naagga! Taamaattumik kalaallit aatsitassatigut olie-millu isaatitsilissagaluarpata Kalaallit taakku namminneq atortariaqarpaat! Nunasiaateqarniat taakku attortariaqanngilaat. Aammalu pinngitsaalilluta aningaasanik isaasunik ilanngartuussiniassappata nalilersorneqartariaqassooq ilumut naalagaaffeqatigiinneq taamaatsiinnarlugu ingerlatiinnarneqartariaqarnersoq?
  Olie-qanngikkaluarpalluunniit nunarput aatsitassanik annertoorujussuarnik ulikkaarpoq, taamaattumik namminersulivinnissaq taakkunanngaluunniit aningaasalersorneqarsinnaalluarpoq iluamik aqutsisoqarpat.

 11. pisuttoq says:

  Ilisimatooq oqallissaarisarisorlu tusalaariartigu oqallisigalugulu nipangiutiinnarnagu iluaqutigilissaqqaarparput oqallittarnigut kissaammertarneq qaanngissaqqaarparput qamannga kissartoq puttallaatereeruni.

  Naluarpulluunniit ilumut nunarput taamma olie-qartiginersoq kisianni ilisimasimagamikkit tusagassiuutitigut tutsiuttarput olie-qarneranik.

  Naamik nunasiaateqarniat ileqqupalaavi nammineq naggataagut iluaqutiginiarsarissavaat, uagut ataasinnguamilluunniit aningaasanik naafferartumik utertsitsisalissanngilagut tulluanngilaq oqallissaarinera taasuma.

 12. elisabeth says:

  Selvstændighedsbevægelsen Inussuk har følgende kommentarer til Deres udtalelser i KNR’s radioavis her til morgen om, at Grønland skal tilbagebetale oliepenge til Danmark, såfremt der bliver fundet olie i Grønland.

  Inussuk er ikke enig med Deres udtalelser om, at Grønland i 1953 var et fattigt land, da Inuit Nunaat blev indlemmet i det danske rigsfællesskab. Grønland har altid været et rigt land på sin egen måde, bl.a. ved at være økonomisk uafhængig før 1953, fordi naturalieøkonomi absolut dengang og den dag i dag bliver benyttet.

  Inussuk har tidligere pointeret, og vil kraftigt i nærværende åbne brev til Dem pointere, at Inuit Nunaat ikke skylder den danske stat penge. Tidligere og nuværende aftaler om bloktilskud er indgået i fællesskab ved frivillig underskrivelse. En bilateral aftale, der er indgået uden tilbagebetalingspligt, kan ikke inddrives, fordi det af sagens natur ikke står i aftalen, at det famøse bloktilskud skal betales med tilbagevirkende kraft, når olien flyder fra det grønlandske farvand til det grønlandske fastland.

  Lad os antage, at der d.d. er 5000 tilkaldt dansk arbejdskraft, som tjener mindst 200.000,00 kr om året i det grønlandske samfund, så bruger vi samlet set ca. 1.mia. kr om året. Det kommer os til gavn, men det kommer så sandeligt også danskere til gavn.

  Herudover importerer vi også varer fra Danmark for mindst 2 mia. kr. om året. Det kommer os til gavn, men det kommer så sandelig også dansk erhvervsliv og danskere til gavn.

  Danmark har et tæt forhold til USA via os, og dette forhold har også mange økonomiske fordele for Danmark; bl.a. via Danmarks medlemskab i NATO og Thulebasen.

  Hvis vi skal have en regning på 130 mia. kr. for bloktilskuddet, så vent til I ser en regning fra os på århundreders dårlig og skadelig ledelse af vort folk og vort land med kæmpemæssige sociale ulykker til følge!

  Vi har måttet rette ind og adlyde Danmark for bloktilskuddet på en måde, som man ikke ville kunne acceptere, hvis pengene var et lån. Vores adlydelse har ikke været gratis!

  Da vi i 1953 blev “danskere” har danskerne diskrimineret os ved indførelse af fødestedskriteriet med mindre lønninger til vort folk til følge. Dette fænomen florer fortsat i det danske rige og rigsfællesskabet, i form af forskellige lønninger for danske og grønlandske politibetjente. Så man skal ikke tage til Sydafrika for at studere apartheid.

 13. steffeq says:

  Kæreste, Hr. Professor

  Det eneste du udtaler dig om er bloktilskud til Grønland. Hvad med vores NATO tilskud til Danmark. Siden forsvarsaftalen fra 1952 har Danmark sluppet for at skulle betale 1% af sit BNP – som professor må du kunne regne – det beviser dine tanker om du har regnet dig frem til at samlet tal på bloktilskud.

  Hvis du ellers har bare en smule historiekendskab angående Grønland, så ville du have taget hvad Danmark sparer pr. år på udgifter til NATO medlemsskab fordi USA dengang fik adgang til grønlandsk jord flere steder på kysten.

  Du kan regne hver en krone af udgifter vedr. Grønland, men uanset hvad du tager med, så vil 1% af Danmarks BNP være højere.

  Du nedværdiger os som udgiftsposter – uden at ane hele historien – fy skam dig.

  Venligst

  Steffen Petrussen

 14. pedersen says:

  i sin tid besluttede Danmark at der skulle bloktilskud til Grønland
  og den danske regering/stat lavede “forretningen bloktilskud” en forretning Danmark har tjent milliarder af kroner på –

 15. siggi says:

  ajunngilaq, islandermiit damark pisiarilerpaat; ukiini untritilinni aternerlugaareerlitik, ukiini qulikkaaniinaangitseq.

 16. gpja says:

  Og hva’ så om Danmark får lidt tilbage ? Der tales i øvrigt om penge, som der endnu er utroligt lange udsigter til, at Grønland nogen sinde får i lands- og til den tid vel statskassen. Grønland er nødt til at låne bare vi skal invistere en enkelt milliard, så når det forventes, at der er nødvendigt med invisteringer for adskillige 100-milliarder, så kommer der altså ikke nogen penge ind i kasse i rigtigt mange år. Giv dog bare Danmark det tilbage de tror der har “hjulpet” os med. Det viser i øvrigt danskernes rette sindelag over for Grønland.

 17. annassi66 says:

  *

  Igen skal jeg kommentere påstanden om at Grønland skal betale sit blok-tilskud tilbage til Danmark, jeg har nemlig indsendt denne kommentar før på et andet medie og gør det gerne igen! For ikke så lang tid siden stemte FN for oprindelige folks rettigheder, som Danmark i allerhøjeste grad har sat fingeraftryk i, og som det støttede. Disse rettigheder går bl.a. ud på at give det oprindelige folk deres ret til landet, kultur og ressoucer. Selvom Folketinget ikke har ratificeret deklarationen endnu, vil det undre mig meget hvis Danmark går Grønland imod i deres arbejdet på selvstændighed og retten til undergunden og dens rescourser. Selvom FN’s deklaration for oprindelig folks rettigheder er meget ny, og der til stadigvæk skal arbejdes en del for at rette den til det grønlandske behov, er det absolut ikke forsent at den kan bruges til at retfærdiggøre det grønlandske politikeres OG grønlændernes ønsker om fordeling af ressourcerne til fordel for Kalaallit Nunaat (Grønland på dansk!). Det var ikke os der ønskede at blive indlemmet i Danmark i sin tid, da Danmark tog Kalaallit Nunaat til sig som sin koloni! Vi grønlændere blev ikke spurgt dengang, vi blev tvunget til at være en del af Danmark!!!!! Og nu ønsker det grønlandske befolkning selvstændighed, og selvom det tager endnu mange år før det kan betale sig for Grønland at være selvstændigt kan det ikke være rigtigt at Danskerne prøver at spænde ben for grønlænderne, ved at forlange MANGE milliarder kroner og ører for betaling for at have “forsynet” Grøndland i så mange år!!!!! 150 milliarder er røget over atlanten til grønland, men til gengæld: hvor mange af det milliarder er kommet tilbage til Danmark som betaling for ydelser og andre fornødender som Grønland havde og har behov for, det være sig infrastruktur, såsom boliger, veje og havne, som Grønland betalte for arbejdsmandskab og materialer KØBT i Danmark for alt for mange penge????? Og hvormange kroner og ører fik Danmark ud af Ivittuut og Marmorilik?????? Og for dyre danske madvarer og forbrugsgoder KØBT og BETALT i Danmark??? For ikke at glemme for flytrafikken over Grønland til dagligt, trafik-afgift som alle flyselskaber betaler for at overbeflyve Grønland, som betaling for bl.a. vejr-informationer, hvor man næsten dagligt opsender vejr-balloner fra hhv. Narsarsuaq og Kangerlussuaq, som man så SÆLGER disse oplysninger til flyselskaberne??????? Hvad med det amerikanske militær-baser?? (prøv ikke at fortælle mig at Danmark ikke fik noget ud af militær-baserne! Så dum er jeg nu heller ikke!) Det er nok en svær Isbjørn at sluge af at læse mit indlæg for en dansker, især for hr. professor i ØKONOMI(???) Martin Paldam, men mon ikke der er en smule, eller meget sandhed i Det! Hvorfor, spørger jeg, skal Færøerne have lov til at beholde alt hvad det finder i Deres undergrund?? For mig at se er det fordi Danmark ser Grønland og grønlænderne som anden-rangs statsborgere, og færingerne som første-rangs statsborgere, og spar mig for, at det er fordi at Færøerne har fået mindre i bloktilskud som undskyldning og forklaring!!!!!!!!!! SIG MIG IMOD, HVIS JEG HAR TAGET FEJL!!!! For disse er mine meninger og DISSE kan ikke ændres, FOR JEG ER EN GLAD GRØNLÆNDER, Verdensborger og Inuit, blandt 6,2 milliarder mennesker i verden, der tilfældigvis er og stolt af at været født i Kalaallit Nunaat!!!!! Hr. Martin Paldam, brug dog din kloge knold til at kommentere Danske forhold, dansk politik og økonomi, og ikke evig og altid, og hele tiden blande sig i det Grønlandske forhold og politik! Med venlig hilsen Anders, afd.leder på en virksomhed i Danmark!

 18. captain68 says:

  Kære Sivert

  Du skal ikke prøve at holde hånden over Danskerne, de tog vores land uden at spørge den Grønlandske befolkning om de havde lyst til at være Danske statborgere. og den dag i dag er der en venteliste på over 20 år på en bolig, men det er sku, ikke danskerene som mangler boliger, der findes ikke en hjemløs dansker i Grønland, hvorfor? har de taget alle Grønlændernes sted at bo, eller venter de på at Grønlænderen bygger deres egen igglo, hvad med vores børn hvor skal de bo?

 19. niels says:

  Vi må ikke røre gode rubiner og diamanter. Vi må kun samle grus tørv og vejsten til byggemateriale og kul til brændsel. Vi er ikke ædle nok til ædelsten! Dem i vores eget land.

 20. inuit says:

  Hej Niels
  Det er ulovligt at bygge hus med grus-tørv eller sten fra vores fjelde.
  Da det ikke er godkendt byggematerialle fra DTI (Dansk Teknisk insttitut)

 21. pedersen says:

  hej inuit

  det værste er at man ikke må eje en grund i Grønland fordi undergrunden ikke tilhøre Grønland – man kan få tildelt en grund
  som man så kan “leje” i 90 år – skal man have bygget på grunden så skal man selv stå for byggemodning af grunden og det jo helt hen i vejret når man ikke engang må eje grunden.

 22. niels says:

  Hej Inuit

  Ja, den danske lov er meget selvmodsigende.
  De har taget vort land, uden at spørge. Skriver under på menneskerettigheder og fine erklæringer, men ak.
  De har lært mig om sten men nu er nogle af mine egne sten for fine til mig og os grønlændere. Vi skal leve af vores undergrund, siger de, men nu har de fundet ud af at der er MEGET store chancer for at Sakæus og benjamin kan finde en stor dyr diamant eller en rubin, og så er der krig.
  Ædelsten er et forældet misvisende ord.

 23. systemaddict says:

  Jeg forstår ikke helt denne debat. Det er som om I alle tror at hvis der nu bliver fundet olie så vil alle folk i hele Grønland blive styrtende rige. Men mon ikke det vil gå nøjagtig ligesom i Saudi Arabien, Brunei og lignende stater, hvor disse ufattelige rigdomme bliver koncenteret i meget få hænder, uanset om det er danske eller grønlandske hænder. Den menige befolkning vil ikke få noget ud af det. Sådan går det som regel og jeg ser ingen grund til at tro at dette bliver anderledes.

 24. pedersen says:

  hej niels

  hvor har du da ret med den danske lov er selvmodsigende og jeg er ligesom du dybt forarget over at vi grønlandske borger ikke må
  tage på ædelsten”jagt” i VORES eget land….. tænk om borgerne i danmark fik forbud om at samle rav – hold da op et ramaskrig der ville blive i lille dk.

 25. pedersen says:

  hej systemaddict

  du er helt galt på den – vi tror ikke, vi ved at når vores land er blevet rigt på undergrunden så kommer det alle borger i Grønland til gode i form af vi bliver et selvstyrende land der ikke længre skal styres af folk udefra

 26. niels says:

  systemaddict, Jeg kæmper for at ‘vi små’ grænlændere kan samle sten på traditionel vis og blive bedre og engang få disse relaterede erhverv på fuld tid og lave eksklusive smykker bedre og dyrere end traditionel husflid. F.eks. udnytte det facetslibekursus som TNG afholdt for os, men hvor den nye ledelse i selv samme firma nu bekriger os. Lederen sagde til mig på fjeldet, da politiet var med for at uberettigt at fjerne os: Yes, this is war. Da jeg spurgte ham om han var kommet for at bekrige os i vort eget land. Jeg er dybt rystet!!!
  Jeg må nu ikke blive for dygtig. Jeg skal være billig.
  Vi skulle, med den gamle ledelse af TNG, have lavet rubinsmykker til dronningen og prinsen’s rubinbryllup her i sommer og til den lille prinsesse og hendes moder, kronprinsessen. Men nej, det gavner på ingen måde TNG’s slunkne kasse. De bekriger os nu med vores egen råstofdirektorat og politiet.
  Tak danmark…

 27. niels says:

  systemaddict, har du læst min blog?
  §32 er dødsdømt.

 28. kp25 says:

  Der er mange meningsforskelle i denne debat og interessante meninger, som kan få sat noget til eftertanke.

  Hvad er det der egentlig skal til for at gå væk fra denne offerrolle vi grønlænder har tendensen til at vise omverden?

  Mon ikke det er erkendelses tid der skal på banen nu, hvor vi er modig nok til at indrømme at der skal arbejdshandsker på for at løse problemerne og udvikle vores stærke sider.

  Hvad kan vi gøre som samfundsborger – har vi noget og skulle have sagt eller hvilken magt skal vi have for, at have med indflydelse for vores land?

 29. niels says:

  pk25, der skal det til at vi kan få lov at styre os selv og ikke bliver holdt tilbage af andre. F.eks. TNG, som leder efter rubin og som vil have 100% af vores flotte sten, fyrede deres grønlandske kok som har arbejdet for dem utrætteligt hver eneste dag i ugen, fra før andre begyndte om morgenen til efter den sidste havde fået fri om aftenen, siden starten af projektet. Hende kunne den nye leder kun bruge i fire dage, så tiltrådte én af borebisserenes kone til og lavede f.eks. lidt fars i en halv peberfrugt til uden andet som de trætte Grønlandske minearbejdere måtte tage til takke med efter en lang dag med tynge sten og udstyr. Nu er én af vores egne unge kokke som var hjemløs død som følge deraf. Det er sådan nogle ‘usynlige’ (for nogle) ting vi bla. debatere her, for at få indflydelse engang.

 30. tutta says:

  Martin Paldam kom og fik hvad han vil nemlig, at skabe røre i den Grønlandske samfund. Hvad havde han fået ud af det hvis man havde ignoreret dette, intet !

 31. johnny says:

  Gad vide om Paldam har modregnet Danmarks besparelser på omkring 4,5 milliarder kr. om året.

  Thule Basen bliver nemllig brugt som bidrag for Danmarks medlemskab af NATO. (Der er sammenlignet med, hvad eksempelvis Holland og Irland betaler for deres medlemskab af NATO, som henholdsvis svare til 4,2 og 4,6 milliarder kr. om året). Holland og Irlands økonomiske og befolkningsmæssige forehold, kan sammenlignes med Danmarks.

  Danmark betaler så ved jeg er orinteret ikke en krone – De bidrager med Thulebasen.

  Fakta:
  År 1948
  Den Nordatlantiske Forsvarstraktat danner forsvarsforbundet – NATO
  Det svækkede Europa og der iblandt Danmark, følte sig truet af Sovjet og havde søgt beskyttelse under USA’s militær.
  Og før de arrangerede forhandling mellem Danmark og USA, om forholdene og suverænitet over Grønland, havde USA og Sovjet afløst krigen med den ”kolde krig”, hvor begge parter prøvede at konsolidere (stabilisere) deres stillinger.
  Det endte med den nordatlantiske forsvarstraktat, der dannede forsvarsforbundet NATO. Den nye militærpolitiske udvikling havde klart placeret Grønland i en yderst strategisk position, med sin geografiske beliggenhed midt mellem de to store magter og i dette lys måtte Danmarks stilling tages op til ny.

  År 1949
  Danmark indlemmes i Atlantpagten NATO, den vestlige militære alliance og det sker på trods af, at man stadig ikke havde forhandles sig frem til en overenskomst, vedrørende Grønlands placering i det fælles forsvar.
  Den nye militærpolitiske udvikling havde klart placeret Grønland i en yderst strategisk position, med sin geografisk beliggende midt mellem de to store magter. I dette lys havde den vestlige militære alliance vurderet Danmarks stilling på ny. Danmarks indlemmelse i Atlantpagten NATO, beror formentlig alene på, at Danmark kunne bidrage NATO med tilladelsen til, at opretholde de amerikanske baser i Grønland.

  Foranlediget af Korea-krigens udbrud, overlod de andre NATO-partnere i 1950, Danmark og USA, til selv at finde frem til en overenskomst, vedrørende Grønlands placering i det fælles forsvar.

  År 1951
  Danmark og USA indgår en ny aftale om forsvaret af Grønland.
  Efter længere genforhandlinger mellem Danmark og USA om >>The agreement relating to the defence of Greenland > ingen områder eller anlæg… behøver at efterlades i den stand, hvori de forefandtes på det tidspunkt, da de således blev stillet til rådighed

 32. Pingback: anne frank ben kingsley

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s