Det er nu vi skal kæmpe for vores rettigheder

Klima-ændringer og overgangen til udvinding af mineralske råstoffer i Grønland vil for alvor sætte rettighederne under pres, siger Aqqaluk Lynge, der i dag fylder 60 år

Grønland står nu i en situation, hvor der skal findes finansiering til
selvstyre med blandt andet udvinding af olie og mineralske råstoffer. Men
Inuits erfaringer i Canada og Alaska viser, at det nu gælder om at sikre sig
rettigheder og beskyttelse af miljøet, siger Aqqaluk Lynge, der siden 1980
har været medlem af Inuit organisationen ICC.

Store olie-selskaber tøver ikke med, at efterlade miljøet i en genuoprettelig
fatning, når olien og mineralerne er sluppet op. Det sker ikke kun nede i
ufremkommelige regnskove i Sydamerika. Billedet er faktisk velkendt i
arktiske områder og samme billede kan dukke op i Grønland, der nu for alvor
er begyndt at satse på at tjene penge på udnyttelse af ikke-levende
ressourcer.

– Det er faktisk nu at vi skal kæmpe for vores rettigheder, fordi det er ikke
nok med deklarationer. Man skal kæmpe for at deklarationerne og
rettighederne bliver overholdt, siger ICCs præsident i Grønland Aqqaluk
Lynge til Sermitsiaq.

Læs resten i dagens udgave af Sermitsiaq.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

Advertisements
This entry was posted in Indland. Bookmark the permalink.

2 Responses to Det er nu vi skal kæmpe for vores rettigheder

 1. annassi66 says:

  Siullermik, ataqqinartoq Aqqaluk Lynge, pingasoriarlugu inuk naallugu inuuinni pilluarit. Ilumoorluinnarputit oqaravit piginnaatitaaffigut aammalu pinngortitamut illersuiniarnissarput maannakkut pimoorullugu sulisariaqalersugut! Aap, nunatta uummaatsut maannakkut pigisagut qallorniarlugit sullittoqarpoq aammalu oqallittoqaqaluni, kisiannili puujussanngilarput 1980-ikkunni Petro-Canada uuliamik issittumi assartuiniarnialeramik kalaallit nillianikuusorujuusut akerliullutik pinngortitamik ajoqqusiisussaamata aammalu mingutitsisinnaammata, soorlulusooq ullumikkut tamanna puujorneqarsimasoq oorilerngusaatilernerput pisuulluni.
  Qanoq Sassuma arnaa ikiortaalu ullutsinni pissusilersornerput kamaatigitigaat, pillassaqaatigut tigumatuallaarutta, mianersorniarta, pinngortitarsuarput kingornussaput paariniartigu suli kingulissaqarpugut peerukkutta nunatsinni inuusussanik! Inuit inoqqaavi FN-mi piginnaatitaaffeqalerpugut, tamanna anguneqarpoq kalaallit pikkorissut qasusuillutik, minnerunngitsumik inuuissiortoq, sulenerisa pisuullutik, tamanna pillugu qamuuna uummatikkut tulluusimaarutigalugu qujaffegerujussuarusuppassi, tamanna asuliinnartissanngilarput tiguummatunersuatsinnik! Aqqaluk Lynge ilumuungaaravit oqaravit AATSAAT piffissanngorpoq pinngortitarput aamma illersussagatigu, ajunngilarluunniit aningaasarsissutiginngikkaluarutigu, aamma aningaasat piinnarlugit tappiillisariaqanngilagut. Eqqarsaqqilaarta qanoq uummaatsut atorluarnissaanik aammalu qanoq qallorneqarnissaanik, atorluaaniarta EQQARSAQQAARLUTA, Sassuma Arnaa ikiortaalu kamatsinnginniassavagut, nunatta pigisaai tammarnavianngillat uagulluunniit peerutereeraluarutta, nunarpummi nunarsuarmi pisoqaanersaasoq naluneqanngilaq.
  Inussiarnersumik inuulluaqqusillunga, qamanngalu pilluaqqusillunga
  annassi66@hotmail.com, Inuit Nunaani inunngornikoq!

  Først et stort tillykke til ærede hr. Aqqaluk Lynge for 60 års fødselsdag. Jeg er ganske enig med dig i at, det er NU vi skal til at kæmpe for vores rettigheder og ikke mindst for miljøet!
  I disse dage og nætter er der megen snak om vores ressourcer og penge, men vi skal sandlig ikke glemme at Grønlænderne i 1980-erne var meget imod Petro-Canadas planer om at transportere olie gennem det arktiske områder med store is-brydende tankere, i frygt for at fangst-dyrene og miljøet skal lide af det, men nu er det som om at vi har glemt det, nu hvor vi har mulighed for at tjene pengene selv!
  Mon ikke Sassuma arnaa, havets moder, og hendes hjælpere skæmes ved vores handlinger idag, fordi vi kun tænker i kroner og ører, og ikke på miljøet, naturen og fangstdyrene, hun vil straffe os hvis vi ikke passer på, også fordi at vi der lever idag ikke vil eksistere, men derimod vores børn og efterkommere vil leve i vort land når vi engang er borte!
  FN har fornyligt vedtaget en deklaration for det oprindelige folk i verden, dette blev til virkelighed, fordi der i Grønland og ikke mindst ovennævnte i mange mange år har kæmpet utrætteligt for det og opnået det, mange millioner tak for det, jeg er utrolig stolt af Jer, og denne arbejde skal ikke sættes over styr, fordi vi er blevet penge-griske, sådan som mange i vores rigsfælleskab kun tænker på! Aqqaluk Lynge, du har helt ret i når du siger at det er NU, at vi skal kæmpe for vores rettigheder og ikke mindst miljøet, også selv om vi ikke kommer til at tjene penge på det, vi skal ikke blive isblinde på grund af penge! Lad os lige tænke os om, om hvordan vi bedst og miljørigtigt kan udnytte vores undergrund, så vi ikke støder Sassuma Arnaa og hendes hjælpere, undergrunden forsvinder ikke, thi vores land er den ældste land i verden!
  Med det bedste hilsner og lykønskning.
  annassi66@hotmail.com, født i Inuit Nunaat!

 2. Pingback: Real Love

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s