Indlandsisen smelter meget hurtigere end hidtil troet

Det kan føre til, at verdenshavene stiger med mere end 60 cm inden 2100.

Grønlands is smelter nu langt hurtigere, end forskerne i FN’s Klimapanel har
forventet.

Alene gletsjerne i det sydøstlige Grønland kælver hvert år isbjerge, svarende
til en gigantisk isterning, der måler 6,5 kilometer på hver led. Og
udtyndingen af indlandsisen går hurtigere og hurtigere. I øjeblikket
forsvinder der fire gange så meget indlandsis som i begyndelsen af dette
årti, oplyser seniorforsker Abbas Shfaqat Khan fra Danmarks Rumcenter, der
har været ansvarlig for forskningsprojektet.

– Hvis udviklingen fortsætter, vil smeltevandet fra indlandsisen få
verdenshavene til at stige med mere end 60 centimeter i løbet af dette
århundrede, siger han i en pressemeddelelse. Det skriver Ritzau.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

Advertisements
This entry was posted in Klima. Bookmark the permalink.

3 Responses to Indlandsisen smelter meget hurtigere end hidtil troet

 1. tunnulik says:

  “Junk-forskning af værste art!” kan man bl.a. læse om undersøgelsen i Ingeniøren:

  http://ing.dk/artikel/82308

 2. ujarak says:

  Artiklen er skrevet af en journalist – ikke af forskeren. Når forskningsresultater skal formidles til lægfolk, så bliver der ofter klippet en hæk og hakket en tå, så det ofte ender som halve sandheder…

 3. johnny says:

  Jeg mener vores evner til at overleve på planeten jorden som et sevilisation kan står på spild.

  nogle tror som Jørgen Fleischer at, klima ændringer er helt normale hvis man bider sig fast i de seneste 100års klimaændringer. Men det er at tænke småt med den viden man har i dag! Jørgen Fleischer udtrykker i grunden blot fortidens videnskabelige antagelser. For i dag ved vi, at det over en længere perspektiv mildes talt ser katastrofalt ud for moder jord !

  Mange mennesker har lignende antagelse – Og det er et problem, for den afspejler opfattelsen af at, ” Jorden er så stor at vi mennesker umulig kan have en skadelig virkning på jordens miljø. Og det er ikke rigtigt. Jordens atmosfære er så tynd i forhold til selve moder jord, at den er tynd nok til at menneskeheden er i stand til at ændre atmosfærens sammensætning. Det er lykkes os mennesker at gøre atmosfæren tykkere af al den forurening der havner i disse luftlag og det forårsager at den indgående infarøde stråling fra solen opfanges, og gør atmosfæren varmere. Det er den traditionelle forklaring på global opvarmning!

  I 1955 begyndte forskere at måle kuldioxid i jodens atmosfære ved at sende luftballoner op. Det har i dag belyst sammenhængen mellem de større forandringer i civilisationen. Det mønster forskerne fik frem er, at det i alt den tid, frem til i dag er steget år får år med co2 udslip i atmosfæren og det bliver bare ved med at stige.

  Der er også større aktivitet i solen, mere end normalt.

  Vi begynder nu at kunne se følgerne, alle gletschere rund omkring på jorden er svundet ind og mange af dem helt forsvundet, inden for årtier. Det er globalt…

  Skeptikere er tilbøjelig til at siger ” alt det er naturlige udsving, for der indtraf trods alt en opvarmning i middelalderen og temperaturen har stort set været det samme på jorden siden den sidste istid for 11.000 år siden.” Og det har de såsandt ret i, men i forhold til det, der sker lige nu, kan det slet slet ikke sammenlignes.

  Studier af isborekerner der er henter op fra de dybere islag har resulteret i, at man har fundet ud af, at der indfanges luftbobler fra atmosfæren når sneen falder og der ved kan de også måle hvor meget co2 der var i atmosfæren det år sneen faldt. Mere interessant er at forskerne kan måle de forskellige iltsotoper og regne sig frem til et nøjagtigt termometer der fastslå temperaturen det år boblen blev opfanget i sneen. De er sågar i stand til at tælle tilbage, år for år, på samme måde som man tæller årringe i træer. I disse iskærne kan man gå tusinde af år tilbage i tiden.

  Forskerne har ved at studerer boblerne der blev opfanget i sneen og disses temperaturen igennem 650.000 år, sammenligner den med co2-indholdet igennem de tusinder af år og fået fremlyst hvor fint temperaturen og co2-indholdet følges ad.

  Ved at gå 7 istider tilbage er forskerne nået frem til, at co2-indholdet aldrig har oversteget 300 dele per million. Sammenligner man med år 2005 var co2-udslippet på det dobbelte, omkring 600 dele per million. Det højeste der nogensinde har været målt i 650.000 år. Hvis det fortsætter sådan vil den om mindre end 50 år overstige 1000 dele per million.

  Skeptikere siger at det virker helt i orden. Men de bør læge mærke til en ting, der har åbnet forskernes øjne, – når der er mere kuldioxid stiger temperaturen, fordi varmen fra solen bliver holdt tilbage. Det er vær at bemærke at temperaturstigningerne i luft som på havet finder sted globalt over alt på jorden. Det er også vær at bemærke, at De varmeste år der nogensinde er målt igennem de seneste 650.000 år, er forekommet de sidste 14 år.

  Paradoksalt nok forårsager global opvarmning også mere tørke, fordi fugten også drastisk suges ud af jorden i takt med den stigende temperaturer. Selv permafrosten er ved at tø, fordi foråret kommer tidligere og efteråret senere samtid med, at temperaturen bliver ved med at stige.

  Der er ligeledes sket drastiske ændringer i indlandsisen, hvor isen har dannet sig indsøer med tunneler der gennemhuller indlandsisen. Selv midt på indlandsisen er her massive, brusende strømme af smeltevand der graver sig ned gennem isen til grundfjeldet. Ja, skeptikere kan ha ret i, at der altid har været en vis grad af årstidsbestemt afsmeltning. Men slet ikke i det omfang!

  Hvad med Nordpolen? Siden man begyndte at patruljerer under nordpolen i 1957 har forskere ført nøje optegnelser over isens tykkelse og her er det også vær at bemærke, at der i begyndelsen af 1970érne var et bemærkelsesværdigt fald i mængden, udbredelsen og tykkelsen af nordpolen. Nordpolen er mindsket med 40% på 40år, og to store undersøgelser har vist, at i løbet af de næste 50-70 år vil nordpolen om sommeren være helt isfrit.

  Lige nu virker nordpolens iskappen som et stort spejl der reflekterer 90% af solens stråler tilbage. Det afkøler jorden. Men når nordpolen er smeltet vil havet modtage solens energi og absorberer mere end 90%, så der pågår en hurtigere og hurtigere opbygning af varme ved nordpolen der vil få følger for hele kloden. Alle de vind- og havstrømme der er opstået siden sidste istid, og som har været relativ stabile vil begyndt at forandres. og i værste tilfælde kan den stoppe pumpen (Golfstrømmen) så varmetransporten stoppes.

  Grønland og Alaska bidrager tilsammen med ca. 2,3% til den globale opvarmning,
  men hvis vi bruger mere effektive elektriske apparater, tyr til andre energibesparelser,
  mere økonomiske biler, mere effektiv transport, vedvarende teknologi som brug af sol- vind- og vandkraftenergi, indfangelse af kuldioxid, m.m. Det har alt samme betydning for at vi globalt kan kommer under co2-udslippet fra 1970.

  Vi må lære at skelne mellem den præcise sammenhæng og misforståelserne og når advarslerne er præcise og bygger på sund videnskab så må vi uanset land og tilhørsforhold søge at sikre os, at advarslerne bliver hørt og fører til handling. Vi må alle i verdenssamfundet hjælpe hinanden med at forstå problemet, som alle ikke forstår fuldt ud og være med til drastiske ændringer for at bevare vores planet som den er i dag, ellers så står vi over for at skulle miste det, for det vi tager for givet nu, er her måske ikke til vores børnebørn.

  Hver af os er skyld i global opvarmning og vi kan hver især træffe valg, der kan ændre globale opvarmning. Vores evner til at overleve på planeten jorden som et sevilisation står på spild – vi må alle gøre en indsats.

  Sådan gør du for at reducerer co2-udslip:
  Køb el-besparelses apparater og energisparepærer, – skift termostat for at reducerer energi til opvarmning og afkøling, – isoler dit hus, – genbrug, – gå eller brug cyklen når du kan, – brug offentlige transport, hvor man kan, – skift til vedvarende energi, – stem på politikere, der lover at afhjælpe krisen, – hvis de ikke vil, så stil selv op til Landstinget.

  Vi må reducerer vores afhængighed af olieimport og forlange færre udstødningsgasser. Find ud af mest muligt om klimakrisen. se http://www.climatecrisis.net Kan også anbefale alle at se Al Gore´s film, En ubekvem sandhed.

  Johnny Henriksen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s