“Hvem vil begå selvmord?”


Otte årig pige er træt af sit liv. Magtesløse bedsteforældre har adskillige gange henvendt sig til socialforvaltningen, der lod ham vente en uge på en samtale

– Hvem har lyst til at begå selvmord, spørger en pige på otte sin fætter og et
par kammerater.

– Hvorfor, spørger fætteren.

– Fordi jeg er træt af mit liv – jeg vil begå selvmord, svarer pigen.

Det var denne scene bedsteforældre til pigen der bor i Ilulissat fik til at
reagere.

Bedstemoderens mand, der ikke er biologisk bedstefar til pigen, men bliver
kaldt for “aataasa”?(stedbedstefar) henvendte sig straks til
socialforvaltningen i Ilulissat, men fik at vide at han først skulle
bestille tid til samtale. Samtalen kunne først foregå ugen efter. Nu ser
bedsteforældrene måbende til, og kan ikke gøre noget for at hjælpe
barnebarnet.

– Burde en pige på otte, der er træt af sit liv og vil begå selvmord ikke have
hjælp omgående, spørger stedbedstefaderen.

?Fungerende socialchef i Ilulissat Kommune, Malene Biilmann, oplyser at de
ikke udtaler sig om enkelte sager, og at hun derfor ikke kan sige noget om
hvorfor man ikke har handlet omgående, da de fik henvendelser om pigen der
er selvmordstruet.

– Men jeg vil sige at sagen kører nu, siger hun til Sermitsiaq

Læs mere i Sermitsiaq

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

Advertisements
This entry was posted in Indland. Bookmark the permalink.

12 Responses to “Hvem vil begå selvmord?”

 1. nh76 says:

  Og hun er nok ikke det eneste barn på 8 år med den slags tanker. Alt for mange børn lever i omsorgssvigtede familier. Og der gøres alt for lidt. Det skræmmende at se hvor meget de fleste politikere undgår dette følsomme emne. De fleste taler om fremtiden (eller tuder over fortiden), men hvem ser på nutiden. Den nutid vi tilbyder så mange af vores børn. De børn der er landets fremtid.

  Jeg har opmuntret til dette i et tidligere indlæg.
  Lad os tage alle de ømme og følsomme emner op. Det gør ondt – ja, men det vil gøre os godt.

  Sat lidt på en spids:

  Vi fortæller stolte vores turister at grønlændere elsker børn. Passer det? Se godt efter i dit nabolag. Hvor mange børn ser du ude på vejen der ikke ligner nogen der glædes over deres liv? Hvor mange børn hører vi om/kender vi til – børn der misbruges, børn der slåes, børn der flygter hjemmefra fordi det ikke er rart at være hjemme.

  Hvis vi grønlændere elsker børn så meget, alle børn. Hvorfor er det så lige at vi vælger de samme politikere ind gang på gang. Politikere der sylter det sociale område år efter år. Lavtlønnede pædagoger, sagsbehandlere på overarbejde, børnehjem der lades i stikken, trusler med at lukke div. behandlingshjem (eks. Matu), lave straffe til pædofile, lang line til omsorgssvigtende forældre og manglende vilje til bare at tale åbent om problemerne.
  Ja for ikke at tage det sidste op – nu må vi lovligt låse vores børn inde på deres værelser. (se leder fra 11. okt) og den mor der blev frifundet i at møde fuld op og slå på sine børn i en ungdomsklub.

  Elsker vi virkelig børn i dette land? Vil vi virkelig gøre alt for at de skal have det godt og være glade?
  Eller tænker vi ikke så meget over det, for “sådan var min barndom jo også. Sådan er vi grønlændere – det er en del af vores kulturarv. Man kan godt elske (og mishandle) det samme menneske, sålænge vi bare er sammen om hemmeligheden”?

  Mvh
  Nive Heilmann

 2. mini83 says:

  Skrinlæg Lufthavnsplanerne, Der skal gøres noget ved det her Nu.
  Et Menneskeliv er Tusind Gange mere Værd end spørgsmålet om hvor lang tid folk skal vente i en Lufthavn.
  Et menneskeliv er Uvurderligt.

 3. erikreimer says:

  Dette er utroligt!
  Man har hørt så meget om at Ilulissat er en af de byer som har flest selvmord blandt unge.MEN ALLIGEVIL SÅ SER DET UD TIL,AT SELMORDSKANDIDATERNE IKKE KAN FÅR HJÆLP MED DET SAMME!Har man ikke fra Kommunen lavet en handlingsplan som forebygger dette truende udvikling?Jeg syntes det er meget uretfærdigt at man ikke kan får akuthjælp med det samme.Dette er meget skræmmende fremtid vi møder.Det er lige før man ryster,når man læser indlægget,fy forf…..

 4. edvardt says:

  Ilami quleqataq atuareerlugu Ilulissat kommuniani inunnik isumaginnittoqarfik soqutigittaassimavoq.

  Neriuutiginngikkaluaqalugu Ilulissani siornatigut imminortarnerpassuarnut tamanna pissutaaqataasimassasoq, taamaattoq isumaqarpunga Ilulissani inunnik isumaginnitoqarfik akuersaarneqarsinnaanngilluinnartumik ingerlasimasoq!
  Aammalu taamak eqarluinnartigisumik inunnik isumaginnitoqarfimmik ingerlatsisoqalersimassappat akisussaasut pineqaatissinneqanngikkunik soraarsitaarujussuartariaqaraluartut.
  Mini83, ilumoorpoq Mittarfissuarniit inuup inuunera naleqarnerujussuummat, Kommunini politikkerit suliassaq nammassinnaanngippassuk Namminersornerullutik oqartussat piaartumik akulerunnissaat pisariaqarpoq! Soqutaanngilaq mittarfiliassarluunniit ataaseq kinguartinneqassagaluarpat.
  Ilulissani ilaqutariit taamaattumik misigisaqarsimasut siunnersorusunnarput inunnik isumaginninneq pillugu naammagittaalliortarfimmut naammagittaalliorujussuaqqullugit!

 5. kp25 says:

  Jeg har også en stor bøn til politikerne/kommunerne.

  Grønland skal være et børnevenligt land!

  Mange er ved at vågne op af den bevidstløse tilstand på grund af al den sociale belastning som vi lader vores børn føle, at vi ikke tager et ansvar.

  Kan I som politiker se Jer selv i øjnene, når I møder og ser Jeres landsmænd går med åbent sår der er fyldt med sorg og smerte. Har I mon brugt tid på, at tænke dybtgående over, hvad I kan gøre, når I har magten til at gøre en forskel?

  Kræver det en march af befolkningen der råber om ”HJÆLP”, før I vågner selv op – hvad er det der skal til?

  HJÆLP!

 6. nukappiaq says:

  Niviarsiaraq nallinnassusia. Ikiorniarli Straks!!
  Isumaginnittoqarfimmimitaavaana suna anguniarneqaannartoq?? tassamiaa tulleriissaaringamik pingaanerit siullutinngivillugit.

 7. immaqa says:

  Soorunami akuerineqarsinnaanngilaq kommuunimi saaffiginniffik ingerlaannaq suliniuteqarsimannginnera. Sooruna taamak susimanngitsut? Immaqa aamma taamak pingaartigisunik allanik suliassaqarnermik?

 8. kalaaliaraq1978 says:

  Assut ajuusaarnarpoq ullutsinni Kalaallit Nunatsinni taamannak pisoqarsinnaammat. Taassuma takutiinnarpaa ullutsinni angajoqqaat nukangasumik meerallit ikiortariaqartut qanoq amerlatigisut.
  Uagununa kalaaliusugut ileqqorigipput arlaatigut ikiortariaqarutta saaffiginninnissamut tunuarsimaarneq.
  Tamanna ikiugassaatilluni tunuarsimaarneq qimattariaqalerpoq tassami ullutsinni kommunerisatsinni inunnik isumaginnittoqarfik pisussaavoq inuttut ajornartorsiorutta aningaasaannaat eqqarsaatiginagit saaffiginnissutinik saaffiginnissutip suunera aallaavigalugu ikiuinissamik, uagummi inuiaqatigiit akileraarutitsinnik kommunerisatsinni kommunep allaffii akilersorpagut. Taamaattumik naatsorsuutigisinnaasariaqarparput kommunemut saaffiginnikkutta ikiorneqarnissarput; asuliinnarmi inunnik isumaginnittoqarfimmut saaffiginnittoqarneq ajormat, ingammik meeqqat eqqarsaatigalugit.
  Taamaattumik assut tupigutsaqaanga ILULISSANI inunnik isumaginnittoqarfik saaffiginnissummut taamak pisariaqartitsitigisumut taamatut kinguartitsisinnaammat. -Immaqaaku ILULISSANI inunnik isumaginnittoqarfimmiut ILULISSAT kangerluanit ILULISSANIK qanoq angitiginersut qanorlu amerlatiginersut nalunaarsuisimasut?!? Eqqoriarneqarsinnaanngilarluunniit suna taamak pingaaruteqarsimatigimmat suliassaq taamak pingaaruteqartigisoq tunulliunneqarsinnaammat!
  ILULISSAT KOMMUNE – Tamanna aaqqinniarsiuk!

 9. mor32 says:

  Hvad får pigen til at sige sådan noget.?? hvor har hun disse ord fra ??? Kan det være fordi hun hører og ser OS voksne opfører os sådan.??
  Vi voksne idag skulle tag og tænke os om, hvordan vi viser os udadtil.
  Hvorfor er der så mange voksne der ikke tænker sig om????…

  Jeg var ude igår (NUUK) og ser 2 børn uden for skolen og banker hinanden, jeg løber ud af bilen for at fortælle dem at det gør man ikke, men hvad?? der holder allerede en anden bil men pers. i bilen kigger bare den anden vej, hun/han gør ikke noget for at fortælle disse børn at det de gør er forkert.??? hvorfor er man holdt op med at blande sig, hvorfor mon har børn mistet respekt over for deres medmennesker. ???? kan det mon skyldes at idag er der ingen voksne om det så ikke er deres børn kan fortælle disse børn at det er forkert det de gør.?????? og hvad er det vi voksne lige er i gang med at gøre idag. ?????
  Jeg kan godt savne mit tid som barn, og den tid jeg har haft vil jeg gerne give videre til mine børn. og prøver… stadig. se tilbage til dit barndom.
  Selvfølgelige er ikke alles barndom lyserøde roser, det var min sku heller ikke, men det skal ikke forhindre mig i at have et liv jeg kan lide.

 10. nh76 says:

  Præcis!
  Jeg er enig med dig mor32.

  Jeg oplever også at se voksne mennesker stiltiende acceptere børn der slås eller mobber, børn der mishandler dyr, børn der laver hærværk etc. Mange voksne ignorerer den slags, sålænge det ikke er deres egne børn. Det samme gælder når vi kender til forældre der slår deres børn, eller sågar seksuelt misbrug.

  Men det står faktisk i lovgivningen at hvis man oplever at når et barn udsættes for trusler og farer så SKAL man kontakte de sociale myndigheder eller politiet.

  Ergo – Man SKAL blande sig!

  Og for mig gælder det altså også når jeg ser børn der opfører sig utidigt udenfor. Så fortæller jeg dem at de eksempelvis skal holde op med at fange ravne eller smadre flasker etc.

  Som voksen i et samfund er det vigtig at tage ansvar for samfundet. Og det er ved at blande sig.

  Mvh
  Nive Heilmann

 11. kkkjoh says:

  skide være med selvmord… vi tænker i meter….landingsbane…!

 12. maximum says:

  Lad være med at stemme på de eksisterende partier som kun har fokus på de kortsigtede mål og resultater.
  Alle de eksisterende har travlt med at argumentere for kortsigtede løsningsforslag eller forslag som berøre hvad hver især før har bedrevet.
  (nogen fisker stemmer for sporten andre for kulturen osv.)
  levebrødspolitikeren bliver valgt ved at ytre sig om de ting de før har beskæftiget sig med, uden at have fokus på hvad som reelt skal gøres.
  Hvis ikke de nye i de respektive partier kan se skriften på væggen er vi lige vidt.
  Når det kommer til stykket er de nødsaget til at gå på kompromi, med et socialvæsen og et skrabet budget.

  Men igen levebrødspolitikken lever jo af os menigmand, så det er jo op til os selv.

  Derfor stem på dem som virkelig vil gøre en postiv forskel og som står for langsigtede mål.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s