SIK kan ikke acceptere afgiftsforhøjelser

– Afgiftsforhøjelserne er et bevidst forsøg på at ramme de mindre bemidlede, siger Jess G. Berthelsen

Det siger han til KNR´s radioavis

Jess G. Berthelsen siger yderligere at afgiftsforhøjelserne på tobak og
alkoholiske drikke alene vil ramme de grupper der i forvejen lever i dårlige
forhold.

Han siger også, at afgiftsforhøjelserne alene ikke vil afvænne nævnte grupper.

– Landstinget rammer arbejderklassen i forvisningen om, at de sikkert ikke har
kræfter til at brokke sig, siger Jess G. Berthelsen.

Jess G. Berthelsen siger, at afgiftsforhøjelserne alene vil ramme børnene.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

This entry was posted in Politik. Bookmark the permalink.

14 Responses to SIK kan ikke acceptere afgiftsforhøjelser

 1. maxx says:

  Rigtigt set Jess
  Altid nemt at tage fra dem som ikke har overskud i forvejen.
  Helt sikkert børnene der tager tæskene for det her.

 2. ezekias says:

  “…bevidst forsøg på at ramme de mindre bemidlede”

  Hvad er ideen i, bevidst at ramme de mindre bemidlede? det lyder ulogisk.
  der er jo ikke noget at hente hos dem.

  Afgiftsløsningen er en hovsaløsning og er uovervejet fordi den højst sansynligt, mest går ud over de mindrebemidlede.

  Jeg tvivler på at hensigten var at ramme dem, især.

  Argumenterne for afgifterne er jo bare modstridende og pinagtige.

 3. kalaaliaraq says:

  Nej nej Jess, nu hænger du på den igen, vi er par(med to børn) der begge er SIK- lønnet og er ikke rygere eller alkoholikere og passer vores arbejde hverdag og kommer til TIDEN hver morgen. Vi er ikke imod afgigtfforhøjelserne da de ville gavne for samfundet i helhed, vi er heller ikke imod betale kontingent til SIK forbundet da de gavner for os og ikke mindst til JER/DIG.
  Tupinnaqaatit nukatsittiniartunut ilanngukkavit – inuumuna namminerpiaq aalajangigassarigaa pujortassanerluni imaluunniit suna tamaat puigorlugu aalaakuussanerluni – ullutsinni ajornartorsiut annerpaaq IKIAROORNARTOQ
  grammikasimmut ila qanormita akeqaqaa?

 4. kp25 says:

  Børnene der tager tæskende for det her – er vel fordi de voksne er uansvarlige.

  Hvorfor kan de mindre bemidlede ikke styrkes på andre måder end at give dem giftstoffer?

  Helt ærligt, hvad er det de mangler som samfundet ikke kan løfte.

  Her kan I ligeså godt sige, at I støtter de mindre bemidlede til at forgifte deres krop og belaste samfundet med sociale problemer, fordi de ikke magter forældrerollen.
  Hvem er ramt her i denne situation – børnene – igen!

  Kære forældre.

  I bliver ældre hvert sekund og børnene gennemlever den livsstil I har valgt. Hvad ønsker I for Jeres børn? At de skal følge Jeres fodspor og ende i den samme situation som Jer, som ikke er det værd?

  Kære Jess!

  Kan du tænke i samme bane som mig, og ikke altid i penge?

 5. anjos says:

  Nu må vi ikke ende som lande som Skandinavien med forbud og restrektioner i alle led og kanter.
  Rygere og drikkende må selv træffe beslutningen om hvornår de vil holde op.
  At der kommer en højere afgift på disse nævnte, er det vel indlysende at overveje om man vil sætte “misbruget” ned, selv om det ikke bliver nemt.

  Kommunen har pligt til at føre tilsyn med udsatte familier. Det “ramte” i denne her sag indgår ligesådan

 6. 71er says:

  Hvor er det typisk at høre en som kalaaliaraq. jeg gør dit og dat rigtigt og så er det bare i orden. Det skal du sgu også. det skal vi alle. men fordi vi “anstændige” mennesker kan styre os betyder det ikke at alle andre kan. folk med et misbrug har et problem. deraf ordet MISBRUG. om det er smøger eller sprut. Kommer du egenlig ud andre steder end katuaq, hallerne,prego og div. væresteder for ikke drikkende mennesker eller holder du dig inden døre omkring den 1 i måneden? eller om fredagen? eller kl. 9 om morgenen hvor der bliver solgt sprut? Der er altså rigtigt mange mennesker der har et misbrugs problem. og problemet bliver i hvert fald ikke mindre af at det bliver dyrere. og hvis du kigger længere ud end din egen arbejdsplads vil du se at mange af dine med-medlemer faktisk må punge modvilligt mere ud for de i forvejen dyre smøger.
  Disse mennesker ville måske nok gerne kvitte smøgerne, men de er desværre ikke det supermenneske du er.
  Hvis du nogensinde har haft indblik i hashrygerens verden kan du trække lidt sammenligninger der.
  Der er tusinder af mennesker der ryger hash heroppe. det kan vi læse dagligt ved at konstatere at det er en multi million kroners “industri” Prisen på en klump er ikke fastsat som med sprut. den ene dag kan rusen koste 100 kr. om dagen, næste uge kan samme rus koste 200 kr om dagen. at det bliver dobbelt så dyrt betyder ikke at flere kvitter det. det betyder at folk må punge dobbelt så meget ud.
  Husk. alle er ikke lige så gode til at styre deres liv som dig og mig.

 7. niels says:

  Hørt 71er…!!!

 8. kp25 says:

  70er, med den indstilling du har, kommer du ikke langt med, så længe du ikke kommer med en konkrekt løsning. Hvis du skal overbevise andre er du nødt til fortælle os, hvad du vil gøre for at hjælpe misbrugerne.

  Fordi misbrugerne er nået derude, hvor de er, skal det ikke betyde at dem der ikke er i den samme situation også prøve, at havne i samme situation som misbrugerne. Er det ikke det du melder ud til kalaaliaraq.

  Du skal heller være glad for, at vores samfund også har nogen velfungerende mennesker, fordi de tager et ansvar. Men det kender du åbenbart ikke noget til.

 9. kp25 says:

  Ikke 70er men 71er,

  Jeg vil lige tilføje, at misbruger og ikke-misbruger nok vil have svært ved at forstå hinanden. I som har erfaring med misbrugerne og råber om forståelse, fordi I kan forstå ikke-misbrugernes situation. Hvis du har den erfaring, som vi ikke har, hvad vil du så foreslå?

  Jeg kan kun tale for mig selv som ofre fra misbrugerne, da jeg har valgt ikke at give mine børn den slags oplevelse, som jeg selv har været ude for. Jeg har det ikke ok med at se børn der lever på lud og kold vand.

  Mener du at problemerne kan løses, når misbrugerne kan forbedre deres liv, hvis nydelsesmidlerne bliver billigere? Hvis det er det, hvorfor kan du så ikke hjælpe dem til at rejse til et andet land, hvor disse ting er billigere? Hvem ved om de får et bedre hjælp af samfundet/af de offentlige der. Her i Grønland har vi bare for mange af den slags, og socialsystemet/Hjemmestyret kan åbenbart ikke løfte det alene. Hvorfor kan samfundet så ikke være med til at løfte problemerne, og tage et ansvar, for det er der mange som ikke har ord for.

 10. avannaa says:

  Haluukkut IA-ip inuusuttaasa sermitsiami allaaserisaat, aammalu SIK-ip siulittaasuata radioavisimi tusarliunneqartoq, taakkua oqaaseqaataat assut tapersernarput, taamaakkaluartoq Inatsisartut Naalakkersuisullu illoqqoq taanna atortagaat qatsunnarpoq, inuiaqatigiit tamatigut eqqornerlunneqartuarput artukkerneqartuarlutik, Inatsisartut Naalakkersuisullu imaarunnikuupput qanoq aningaasatigut isertitassat pissarsiarissallugit, allami piunnaarpaat nunani allanit ISSUAANERSUAQ, namminneq isummernissamut soqanngillat. Avingarusimasumiitsuulluni inuuniarnerup qanoq akisutiginera uangut atungaraarput maannalu aamma ilaqqipaat artukkeqqilluta, ukioq manna aallartittoq nukissiuuteqarnikkut assut akitsuiffigaatigut naalliutsilerluta, Pilersuisup nioqqutissaataasaq akisunersui illoqarfinni Pilersuisoqarfinni tamanna atuuttoq atuisunik naluneqanngilluarpoq, orsussap akisunersua, ilami maanna atorneqartalerpoq (qangalili) Nukissiorfiit spilolie ingittagaat innuttaasunit amerlaqisuni atorneqartarpoq, tassa akissaqannginnamik orsussamut pisinissaminnut, isumaginninnikkut inatsik ajorluinnartoq maannamut suli aaqqinneqanngitsoq iluarsineqartariaqarpoq innuttaasunik ikiuussinnaanermikkut ikummatissamik pisissunneqartarnissaminnik taarsersugassaanngitsumik, tassami ikiuukkaagamik tamatigukanneq taarsersugassatut inissinneqartarpoq. Taamaattumik Nunatsinni innuttaasut assut kaammattorpakka akerliussutimik takutitsisariaqartugut, aammalu piaarnerpaamik qinersisariaqarpungut Politikkerinik nutaanik imaqarluartunik nunatta qanoq siuarsarnissaanut piginnaanilinnik, taakkutoqqat toqqarneqartartut pissusitoqaq qinigaanermik kingorna tamatigut atisarpaat. Ila takulaariassagissi illoqarfinni nunaqarfinnilu avingorusimasuni najungaqartuulluni inuuniarnerup ilugersunassusia ARTORNASSUSIALU.

 11. naja says:

  Kære alle dem der bor i Grønland. Hvorfor skal vi borgere – uanset uddannelse eller baggrund – sidde tilbagelændet og acceptere, at der endnu engang bliver truffet en latterligt beslutning i landstingssalen. “Valget blev forhøjelse af afgifter” og denne er ugennemtænkt og endnu en hovsaløsning. HVORFOR kan hjemmestyret med alle de embedsfolk, Landstinget og i det mindste Landsstyre ikke få stoppet alle de unødvendige rejserier til flere millioner kroner. Der kan de bestemt hente de 100 mill. kr. Der bliver jo brugt over 100 mill. til rejser, dagpenge, hoteller mv. alene på et år. Det kan man nærlæse i deres regnskaber.

  Der rejses muligvis hver eneste dag fra Grønland til Grønland, hvor der sidder en embedsmand/kvinde, politiker på business class, som også får betalt sit hotelophold, dagpenge til rejseformål, der i mine øjne kan være helt unødvendigt. Der er telefon, internet, e-mail og videokonference, som kan klare de unødvendige ½ dags møder i Danmark eller andre steder i verden.

  Kan man så få stoppet alle de rejser betalt gennem landskassen og hente de 100 mill. kr. derfra.

 12. angut says:

  Jess G. Berthelsen!!!!! Uumaannguaaq eqeerniarit! sussalluta taamak pillarniarpitsigut!! tikisitat ajorisarpatit kalaallinngooq siliffissaannik arsaarterisut, KALAALLIT ILINNIARNIARITSI Nunatta PISARIAQARTIPPAASI!! Aap ilumoorputit! ilinniarniarta nunatta pisariaqartippaatigut kisianni PILLAGAASSUUSI qaffasissumik sulilerussi akileraarutinut AKILIINERUSSUUSI ILINNIARNERSI PILLAATIGALUGU! QANORUNA PAASISARIAQARTOQ!!! uagut anguniaqarput ilungersuutigalugu anguniarparpu, massakkullu angusarput nuannaarutigeqaarput, nuannaarutittat ilagaat ukiut qulit kingumut qiviariaritta atorfigut (pisiniarfiup pisortaatut)(Kommunaldirektør)(Atuarfiup Pisortaa)(Fabrikchef) taakkuLU tikisitaallutik, massakkullu KALAALIULLUTIK tassa kalaaliusugut TULLUUSIMAARUTISSARPUT, uanga misigivunga asuli ilinniarsimallunga anguniagara angugakku pillarniarpatsigut, uagut inuiaqatitsinnut tunniussagut naammaqaat skat-imut akiliisaqaagut NAAMMAGINNGINNAKKIT!!!!, ajorinngilara biilinut, umiatsianut allallu nuannaarniutit akitsorpata, AAMMALU ULLUMIKKUT AKITSORTUT, inuup nammineq aalajangissuaa ilumut tupasissanerluni imaluunniit imigassat.

  Namminiilerusuppugut kisianni ilinniaqaqartut amigaatigeqaagut, kisianni ilinniagaqartut pillarniarussigit namminiilernavianngilagut, kukkuneruvoq uagitsinnut malersuissagussi EQEERNIARIT!!

 13. cs27 says:

  Angut, qujanaq taamatut allakkavit, isumaqatigilluinnarpakkit.

 14. cmilla says:

  Kære Jess G. Berthelsen

  Jeg aner ikke om du er korrekt citeret, men det undrer mig at du stiller dig op og giver indtryk af, at du forsvarer de mindre bemidlede ved at meddele, at du mener afgiftsforhøjelserne er et bevidst forsøg på at ramme de mindre bemidlede.

  Hvis du mener de mindrebemidlede er ansatte under SIK overenskomster , så burde du på samme vis aktivt sikre at SIK overenskomsterne genforhandles , for der er ikke sket synderligt på det område og du har ikke handlet aktivt for at sikre at SIK overenskomstansatte ikke også er mindrebemidlede, for sådan behøvede det ikke at være.

  Du burde være dit ansvar på dette område bevidts og være der for de SIK overenskomstansatte og sikre dem ordentlige lønvilkår, anstændige overenskomster, som tilsvarer de stigende forbrugsudgifter, fremfor at rette din energi mod de udmeldte afgiftsforhøjelser på sprut og smøger på vegne af de mindrebemidlede!?.

  Din udtalelse sætter mindrebemidlede i et lys som om at de alle og en er afhængige af smøger og sprut , men mange er rent faktisk hårdtarbejdende mennesker og ikke afhængige af sådanne rus- og nydelsesmidler , mange har en hverdag præget af at økonomien lige knapt kan hænge sammen med to SIK indtægter og endnu værre for dem der har mistet den ene forsørger. Men sådan burde det ikke være, men det er dit ansvar at ændre på SIK overenskomsterne der er medvirkende til at skabe ulighed i samfundet, idet de SIK overenskomstansatte ikke har andre til at tale deres sag eller forhandle deres løn end SIK.

  De SIK overenskomstansatte kæmper uforskyldt med reelt dårlige lønvilkår samlignet med andre faggrupper i befolkningen særligt i forhold til privatansatte. De er ganske almindelige hårdt arbejdende individer , ikke nødvendigvis personer afhængige af sprut og smøger således som du giver indtryk af, ved at tilkendegive at de forhøjede afgifter på sprut og smøger vil ramme de mindrebemidlede børn.

  Du burde vide bedre end at optræde så arrogant og bedrevidende på vegne af SIK overenskomstansatte og aflønnede faggrupper som du skal forestille at forsvare.

  Det med at sætte mindrebemidlede i bås som værende afhængige af sprut og smøger og ude af stand til at tage vare på deres børn ved indførelse af afgiftsforhøjelser er tilsvarende den arrogance der har været fremme i KNR nyhedsmagasinet hvor ledende inden for skolevæsenet og børne området fremkommer med den konklussion at ”fattige børnefamilier” er et fænomen som ”kun” er kendt blandt skolebørn i familier i by og bygd som har decideret har misbrug af sprut inde på livet, uden at tage i betragtning de reelt meget dårlige økonomiske vilkår SIK overenskomstansatte og øvrige lavtlønsgrupper i befolkningen er tvunget til at klare sig ved og sammenblander det med den gruppe blandt mindrebemidlede som er afhængige og derfor ikke kan tage vare på deres børn.

  Du har dog helt sikkert ret i at det er svært for de SIK overenskomstansatte at ”brokke sig”, for hvor skal de gå hen, hvis ikke SIK ønsker at tage hånd om dette og sikre dem bedre levevilkår.

  Afgiftsforhøjelser på sprut og smøger rammer helt sikkert enkelte, men det vil primært være de deciderede afhængige, men afhængige af sprut og smøger findes i alle grupper af befolkningen, ligesom mennesker der bevidst sætter deres egne behov før deres børns og ikke ønsker at sikre deres børn de bedste betingelser og gode vilkår findes i alle grupper af befolkningen og ikke som du fremstiller kun blandt mindrebemidlede.

  De mindrebemidlede SIK overenskomstansatte som du taler på vegne af kan ikke selv ændre deres overenskomster og dermed ringe levevilkår, det ansvar er dit og følger med at være formand for SIK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s