Tuusi: Måske sidste FT-valg

Folketingsvalget 13. november kan meget vel blive det sidste i Grønland, vurderer folketingskandidat Josef Tuusi Motzfeldt overfor KNR.

Han erklærer sig dermed enig med sin partiformand i Inuit Ataqatigiit Kuupik
Kleist. Han slår i AG til lyd for at de grønlandske folketingsmandater skal
udfases i takt med, at Grønland får selvstyre og på sigt selvstændighed.
Hvilket Josef Tuusi Motzfeldt er enig i:

– Hvis det går efter planen, så vil det kun være sagsområder, som har deres
binding i den danske grundlov, der vil være relevante fortsat at drøfte i
Folketinget. Det vil være sikkerheds- og udenrigspolitiske spørgsmål. Så
mener jeg, at der kan være et statsråd mellem Grønland og Danmark, der så
kan drøfte disse sagsområder, siger Josef Motzfeldt ifølge knr.gl.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

Advertisements
This entry was posted in Politik. Bookmark the permalink.

2 Responses to Tuusi: Måske sidste FT-valg

 1. hanniuna says:

  Min første reaktion er:

  1. Vil man fravælge indflydelse helt frivilligt ??

  2. Giver vi op i en erkendelse af, at vi ingen indflydelse har alligevel ??

  Interessant udmelding lige før et Folketingsvalg.

 2. Johnny Henriksen says:

  Jeg vil gerne starte med at rose IA´s folketingskandidat, der erklærer sig enig med sin partiformand Kuupik Kleist! Jeg tror oprigtigt, at de sætter nogle globale værdier på dagsordenen for Grønland.

  Hanne, det var også min første reaktion – Vil man fravælge indflydelse helt frivilligt?

  Men, når man fokusere på de nye skillelinjer, som kommer mellem samfund og folk i verden i dag, er det oplagt at de grønlandske folketingsmandater udfases i takt med, at Grønland ophæver den gammeldags kolonimagtpolitik gennem selvstyre og på sigt selvstændighed.

  Grønlænderen ved, at Danmark ikke fuldt ud anerkender, det grønlandske folk og deres, selvfølgelig efter folkeretten ret til alle indtægter af sine egne ressourcer.

  Grønlænderen ved, at den danske Grundlov, som jo er det danske folks og det danske folkestyres frihedsbrev, bliver brugt til at nægte det grønlandske folk de samme frihedsrettigheder og det samme folkestyre.

  Jeg er overbevidst om, at det grønlandske folk ved en folkeafstemning vil vælge selvstændighed for Grønland, som dermed vil blive et samfund i verden med egen Grundlov, og hvor vi selv tager ansvaret for vores rolle og samarbejde i verden og ikke mindst for vores økonomiske udvikling.

  Frihed, demokrati, og økonomisk uafhængighed og ligestilling i verden, skal være selve grundlaget for den grønlandske selvstændighedskamp.

  Jeg erklærer mig enig i IA. og er rimelig optimistisk med hensyn til, at et Statsråd mellem Grønland og Danmark, kan drøfte sagsområder, som har deres binding i den danske Grundlov, som sikkert ville være, sikkerheds- og udenrigspolitiske spørgsmål.

  Der er så meget at vinde ved et samarbejde! Vi har en nordvestpassage, der åbner sig, og Nordatlanten er på vej til at bliver et slags brændpunkt i verden. Der er masser at samarbejde om, hvis man tør tage skridtet mod demokrati, ligestilling og økonomisk uafhængighed!

  Jo hurtigere man erkender, at denne udvikling ikke kan tilbageføres, desto hurtigere kan vi tale om et virkeligt samarbejde og ikke fremstå som repræsentanter fra de gamle nordatlantiske besiddelser!

  De grønlandske mandater ville ikke stå i Folketinget som nogle udkantsrepræsentanter! De vil de komme på besøg i Folketinget og hos den danske regering som venner og som ligeværdige partnere og forhandle om de mange ting, som der kan samarbejde om, f.eks. Nordatlantens udfordringer, forskning og udvinding af undergrunden m.m.

  Vi må yde den aktive tværpolitiske indsats og ikke bare sidde og glo på skærmen og sige, at man måske kan acceptere det, – men yde en aktiv indsats, med støtte til de friheds- og selvstændighedsbestræbelser, som foregår i Grønland.

  Kærlig hilsen

  Johnny Henriksen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s