DF: Sæt Hjemmestyret under administration

Dansk Folkeparti vil have sat Grønlands hjemmestyre under midlertidig administration.

Det siger partiets udenrigsordfører, Søren Espersen, efter at DR onsdag sendte
et meget kritisk dokumentarprogram om forholdene i Grønland. Dokumentaren
fortalte om druk, massivt seksuelt misbrug af børn, erhvervsskandaler under
hjemmestyrets paraply, korruption og nepotisme.

Grønland modtager hvert år 3,2 milliarder kroner fra Danmark, og danske
politikere svigter deres ansvar, hvis grønlænderne lades i stikken af deres
egne politikere, uden at den danske stat griber ind, mener DF’eren.

– Det er vores problem, når det er danske statsborgere. Hver og én, der bor i
Grønland, er dansk statsborger. Og vi kan ikke acceptere, at vi har børn,
der går for lud og koldt vand, sover i opgange og er udsat for incest i helt
enorm stil, sagde Søren Espersen til TV Avisen.

Hverken statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), undervisningsminister Bertel
Haarder (V) eller socialminister Karen Jespersen (V) ønsker over for DR at
kommentere, om grønlandske politikere bruger bloktilskuddet formålstjenligt.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

Advertisements
This entry was posted in Politik. Bookmark the permalink.

27 Responses to DF: Sæt Hjemmestyret under administration

 1. geronimo says:

  Det ligner bestilt arbejde.

  Det er klart for enhver, at dokumentarfilmen ikke skildrer dagens Grønland med åbent sind, og det er ikke et nuanceret billede vi får at se. Der fokuseres ensidigt kun på det negative. Det er tydeligt, at skildringen kun har villet bekræfte almindelige fordomme om grønlændere, som delvis er korrekte, men man har bevidst undladt at vise, at langt hovedparten af grønlændere har et godt liv. Det er kun en brøkdel af befolkningen som har alkoholproblemer, omsorgssvigt og alt andet, som filmen dokumenterer.

  Det kræver ikke ret meget hjerne, at gennemskue et klart formål med filmen: At miskreditere grønlænderne og Grønlands hjemmestyre med alle tænkelige midler.
  Jeg tror, at dokumentarfilmen bare er et led i en dansk smædekampagne mod Grønlands Hjemmestyre, og grønlændernes klare ønske om at frigive sig fra Danmark.

  Det er for alvor blevet et problem for danske politikere, at grønlænderne mere mere gør krav på deres ejendomsret til deres eget lands undergrund, samtidig med kravet om selvstændighed.
  Uenigheden mellem Grønland og Danmark om det kæmpe lands undergrund har altid ulmet. Selv efter Grønland fik hjemmestyre i 1979, har danske politikere ikke villet give nogen indrømmelser på det punkt, og vil ikke afgive suverænitet.

  På det seneste har eksperter vurderet, at der er enorme mængder olieforekomster i Grønlands undergrund i hidtil uset omfang. Grønland kan blive verdens største oliestat, hvis grønlænderne vel at mærke løsriver sig fra danskernes favntag, og erklærer landet som selvstændigt land.
  Det vil danske politikere ikke gå med til, ikke sådan uden videre.

 2. jesperk says:

  geronimo… Det bekymrer mig meget at du kun mener det er en brøkdel der oplever fx. omsorgssvigt. Ifølge DR har 29 % af Grønlands piger oplevet seksuelt misbrug. Drenge 9 %. Ja ja, det er ikke hovedparten, men da absolut ikke en brøk !!! Det er og må da være noget der rører dig. Ingen tvivl om, at man forsøgte at finde sterotyper og kan godt forstå det er sårende, men facts kan man ikke løbe fra.

 3. poulolsen says:

  Discount dokumentar! Sådan vil jeg kalde jeres dokumentar “Flugten fra Grønland”.

  Det er helt umuligt at skabe et bæredygtigt og målrettet debat om problemer i Grønland. I vil give grønlandske politikere skylden, til det landet ligger nu.

  I viser, hvordan grønlænderne har det, ikke hvorfor det har det sådan. Grønland har været koloni indtil 1953. I 1950’erne besluttede danske politikere at urbanisering skal indføres, det liv man har dengang er ikke godt nok i danskernes kapital orienteret syn. Man siger, Jeres liv duer ikke, I skal leve som danskere gøre, Jeres kultur kan ikke bruges! I skal lære at være danske. Derfor har man sendt i 60-70’erne alle børn i 9-årsalderen til Danmark, så de kan lære at leve og tænke dansk.

  Folk blev tvangsflyttet i G-50 og G-60

  Da hjemmestyret blev indført i 1979, blev ødelagt befolkning overtaget af selve Grønland. Man har siden, begyndt at opbygge ødelagt befolkning. Man kan ikke sige, at fordi man har lært at leve og tænke dansk er alt ordnet. Man kan ikke sige, at da hjemmestyret blev indført, alt bliver godt dagen efter. Ødelagt befolkning kan ikke kureres på en dag, ej heller ikke på et generation. Det vil tage
  flere generationer, før vi kan sige, at vi kan sammenlignes med et nation som Danmark som har haft århundreder for at lave fundament, som leves i dag.

  Jeg har ellers glædet mig til at se dette dokumentar “Flugten fra Grønland”, men er meget skuffet over det. Ikke fordi Grønland vises, som har mange problemer, for det har vi, og ikke kan løbe væk fra det.

  Men fordi, den er alt for skæv.

  Lær dog at studere historien, ikke kun til 1979, længere tilbage.

  Hvor man kan se, at det ikke kun er grønlændernes skyld, men vise, at Danmark også har et ansvar, hvor de ikke kan løbe fra. Den skal Dansk Folkeparti også forstå!

 4. jesperk says:

  poulolsen, det var lige præcis den vinkel dokummentaren manglede. Hvor var resten af historien ?

 5. jabs says:

  Søren Espersens udtalelser er jo helt oplagt udtryk for en fejlagtig og uproduktiv tankegang. Grønlands problemer må naturligvis løses af folk i Grønland selv.
  Noget andet er, at man må vænne sig til kritik – også den der kommer udefra og måske er trukket hårdt op og fokuserer på problemer, i stedet for også at fremhæve positive ting. Det er nu engang den kritiske vinkels natur.
  I den forbindelse vil jeg lige minde om et rystende indlæg i Sermtsiaq for ca. 3 uger siden med titlen “Vågn op Grønland” fra en grønlandsk læge i Tasilaq i anledning af en blot 14-årig piges selvmord ved hængning. Det indlæg tegner et billede, som er mindst lige så deprimerende som TV-udsendelsen.
  Denne viste jo også, hvordan toppolitikere sælger ud af det grønlandske folks fælles ejendom til spotpriser til sig selv og derved unddrager landskassen mulige millionindtægter. Sagen bliver jo ikke bedre af, at det sker efter regler, som et landstingsflertal har vedtaget.
  Vågn op Grønland.

 6. cjohn says:

  Jeg så udsendelsen og mener, at der var mange tabubelagte emner, der blev belyst på en måde, som “almindelige” mennesker ikke ser. Jeg synes på ingen måder, at der var tale om discount dokumentar. Jeg synes dog ikke, at det er helt fair, at sætte Grønland under administration. Det gør nok bare problemet endnu værre, når man ikke selv kan tage beslutningerne og selv tage ansvaret.

  Jeg har været i det grønlandske politikorps i mange år og har med egne øjne set bagsiden af medaljen. Det er da rigtigt, at der er enorme sociale problemer. Bare se hende den fulde kvinde, hvis barn blev hentet af socialvagten. Man kan allerede nu spå hvilken fremtid hendes lille datter får, hvis der ikke straks gribes ind. Jeg blev dog lidt ked af at se, at der blev lagt så meget ansvar over på den grønlandske folkeskole. Som om det var lærernes skyld, at der var så få elever, der gik ud af folkeskolen med et brugbart resultat. Der har længe hvilet en slags barnepigementalitet i det grønlandske samfund, hvor alle bare frasiger sig ansvar og kaster ansvaret ud på lærer, pædagoger, politikere og hele samfundet, med begrundelsen om, at det også er danskernes skyld, det går så elendigt. Hvornår og hvordan kan vi grønlændere lære, at tage ansvar for os selv og vores børn? Og hvordan kan vi overhovedet forlange, at befolkningen skal tage ansvar for noget, når politikerne gang på gang render fra ansvaret (puisi-skandalen, lejer-til-ejer-skandalen, Hawaii-tur, repræsentationskontoskandalen og meget mere).
  Med hensyn til de massive sociale problemer, er det ikke kun alkohol, hash, ludomani og lign. misbrugsproblemer der er i dagens Grønland. Jeg tror simpelthen ikke på, at der findes mennesker, der har til hensigt, at bringe et barn til verden, med henblik på at ødelægge dets liv. Måske er det lidt naivt tænkt, men det ligger vel i menneskets natur, at man vil beskytte og passe sit barn, så godt som man nu kan – under de betingelser man nu har. Og når man nu skal gå videre med begrebet: “så godt som man nu kan”, er det jo en forudsætning, man som forælder også er stærk nok til at kunne opdrage et barn og give det styrke og ansvarsfølelser mm. Men det man ofte ser – eller det jeg har set i min tid hos politiet – var at forældrene ikke magtede deres børn, da de selv tumlede med så mange problemer. Måske skulle man på én eller anden måde “coache” eller “selvudvikle” forældrene, så de fik styrke, selvtillid og ansvarsfølelse, som derigennem kunne hjælpe dem, til at få en uddannelse, arbejde og et fornuftigt liv, både for dem selv, men også deres børn. Lidt ligesom, når man læser emergency-folderen i flyet, der viser, at den voksne først selv skal tage iltmasken på, inden barnet med den voksnes hjælp får iltmasken på. Men dermed ikke sagt, at man ikke skal gøre noget for børnene her og nu. Det skal man helt klart også. Men jeg tror, at man må prøve at uddanne forældrene til at være forældre og ikke bare fratage dem ansvaret og pacificere dem. Men om forældrene frivilligt vil gå med til det, har jeg ingen anelse om. Men om evt. kunne kræve at folk, der får bistand, ikke bare hæver et beløb hver 14.dag, skal aflægge x antal timer om ugen til forældreundervisning. Her kunne man have psykologer, alkologer, sundhedsplejersker, pædagoger, terapeuter, lærere og lign. med som undervisere. Jeg ved ikke om det lyder for smart og fancy, men det mit bud på, hvordan man evt. kunne prøve at løse nogle af problemerne, hvis man da vil løse dem…. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke ved hvordan man skal vurdere om hvem der i givet fald skal have en forældreuddannelse.
  …ps! det er ikke min hensigt, at lyde “kloge åge-agtig”. Jeg synes bare ikke, at man kan tillade sig at kritisere, uden selv at komme med konstruktive løsningsforslag.
  Mvh Grønlænder der nu studere i Ålborg.

 7. inuit says:

  Vågn op Søren
  Vi er allerede under Dansk administration.
  Det er et dansk embedsværk, der styrer Grønland – mens politikerne blindt stemmer for redegørelser, rapporter og ikke mindst finansloven, der er udarbejdet af danske embedsfolk og jurister.

 8. ViGiNaVo says:

  “Vågn op Søren
  Vi er allerede under Dansk administration.
  Det er et dansk embedsværk, der styrer Grønland – mens politikerne blindt stemmer for redegørelser, rapporter og ikke mindst finansloven, der er udarbejdet af danske embedsfolk og jurister.”

  Hvad menes der her? denne “selvstyre” som Lars Emil har leget formand for, denne finanslov som landsstyret selv har stemt for, med afgiftsforhøjelser!? Og som gå ud over de svageste?

  Danskerne har så lidt at skulle have sagt i det her nu til dags, man drejer fokuset helt på noget andet her!
  Igen problemet med Dansker/Grønlænder, enten eller forholdet!
  Der er altså nogle mennesker der føler at de ligeså meget er danskere og grønlændere, SELVOM ens forældre IKKE er danskere! Man må se at indse at vi har et samfund som er både dansk og grønlandsk, da der er børn som enten er blandet eller har en eller anden måde en tilknytning til DK såsom uddannelse!

  I programmet her understreges problemer Kraftigt at vi har massive problemer, og at vi behøver hjælp!
  Der nogle ting i udsendelsen som er en tand for meget negativ og en noget fordrejet, men hensigten er at vise de MASSIVE Problemer!
  Det er essencen i det her! Og ikke Danskhed/Grønlandskhed.
  Slip for engang skyld den syn, og fokuser på de RIGTIGE Virkelige problemer der er der ude, i stedet for at “skændes” om hvem der er hvor og hvordan og hvornår!

  GØR NOGET! men helt klart Ingen administration fra DK! Det er simpelthen en hak poå tuden og endnu engang endnu flere problemer.!

  Iggu stakkels børn, jeg tænker på jer, jeg føler med jer, jeg føler mig skyldig, jeg skammer mig…*suk*

 9. ViGiNaVo says:

  Og helt ærlig, bestilt arbejde???

  Ligger man dybt i deres lommer eller er stolthed noget der kommer på bekostning af vores BØRN og svageste???

  Gu er det ej bestilt arbejde, Danmark er nok skide træt af os, at vi hele tiden skal beskylde dem! (Nope er ikke dansker, heller ikke min mor eller min far!…) Men jeg går IKKE ind for den samfund vi lever i NU!

  “Det er kun en brøkdel af befolkningen som har alkoholproblemer, omsorgssvigt og alt andet, som filmen dokumenterer.”

  Hvis en brøkdel er Hele 29 % piger under 15 år som er blevet misbrugt, så har jeg da misforstået noget i mine matematik timer…

  Jeg mener ikke at der skal bagatelliseres! Det er et stort problem! Det burde du vide, ISÆR for børnenes skyld!

 10. jordening says:

  “Flugten fra Grønland”

  Vi ser problemerne her, hver evig eneste dag.

  Socialt omsorgssvigtede børn der på mange områder er overladt til sig selv.
  Er det ikke på tide at vi begynder at tænke på at hjælpe børn og unge.

  Jeg er ikke sikker på om de tal vi fik oplyst i udsendelsen stemmer,
  for som Lars Emil sagde i udsendelse “Jeg læser ikke statistikker”

  men igen, jeg ser det hver eneste dag………………………..

  Jeg er umiddelbart ligeglad med HVIS skyld det er.

  Jeg mener bare at det er på tide at vi får hjulpet de børn der har behov for det.

  http://www.bedreboerneliv.skrivunder.dk/

 11. inuit says:

  Ja vi har problemer og ja vi skal løse dem.
  Hvordan ?
  Vi skal blive bedre til at udnytte at vi kun er 56000 mennesker.
  ved at afskaffe det tunge og ineffektive danske kommunale og statslige systemer som er blevet presset hen over hovdet på den grønlandske befolkning. Under devisen passer det til 5.5 million indbygger må det også kunne bruges til 55000 mennesker.
  Og “opfinde den dybe talerken” og finde frem til en effektiv forvaltningsform der er afpasset til de grønlandske forhold.

 12. inuit says:

  Danmark skal sættes under EU administration
  Antallet af unge drabsmænd er steget
  Attentat mod politi betjent
  Kvinde anholdt med over et halvt kilo kokain
  Voldsomt røveri i en villa
  Kriminelle mindreårige i København
  Nedslidte skoler
  Folketingskandidat har snydt for 136.000 kr.
  Beboer overfaldet af ungdomsbander
  Rocker fylder fængslerne
  Bilist drak to flasker rødvin før dødelig biltur
  Bankrøver klædte sig på foran kamera
  Indbrudstyv snittede mand med kniv

  Danmark modtager hvert år milliarder af kroner fra EU, og danske
  politikere svigter deres ansvar, hvis dansker lades i stikken af deres
  egne politikere, uden at den danske stat griber ind, må EU overtage.

 13. hanniuna says:

  Uggornarpoq kalaallisut oqallinneq ingerlanneqanngimmat.
  Kalaalerpassuit qallunaatut malinnaasinnaanngillat,
  neriuppungali politiikerit sapinngitsut.
  Tassami saqqummiunneqartut assut soqutiginarput !

  Oqallinneq pingaaruteqarpoq, qallunaatulli annertunerisumik ilanngussiffigissavara.

  Neriuppungali oqallinneq meeqqat atugarisaannut sammissasoq, qallunaanik uparuartuinerit unitsikannerlugit.

  Tassami nassuerutigisariaqarparput, kalaallit Namminersorneruleratta akisussaaffiit tiguagut, sulilu ilinniarnerit naammanngimmata qallunaanik sulisoqartariaqarluta – puigorneqassanngilarli Siumukkormiut allallu politiikerit ulluinnarni assut pissaaneqarnerat. Tunngaviusumik qallunaat sulisut politiikerinit suliakkiissutit ingerlatiinnartarpaat.

  PIVIUSOQ TAKUTINNEQARPOQ
  Aallakaatitassiap takutilluarpaa meeqqat -siunissarpullumi – qanoq akisutigisumik pilliuteqartut politiikeritta pissaaneqarnerat, aningaasiviilu puallarsartuarnissaat pillugit.

  Anguniakkat puigorlugit inuiaqatigiit tunngavigisaat; meeqqat ilinniagaqarnerillu atugarisaat nalilersortuarnissaat sumiginnaannarneqarpoq.

  Meeqqanut tuppoq, sakkortuumik.

  Soorunami nammineq Nunatsinni ajornartorsiutit aaqqissussavagut, kisianni politikerit pikkorinngippallaarput. Allaallumi immaqa nunanit allanit siunnersuisartunik ilinniarsimasunik pisariqartitsivugut ??
  Namminiivik aaqqinnissaa maannamut iluatsissimannginnera nassuerutigisariaqarpoq.

  MEEQQAT ATUARFEQARFILLU
  Atugarissaartut meeraanut – ilaana – aamma tuttarpoq, tassami meeqqat arlallik atuariarneq ajorput atuarniarlutik, kisianni atuarfimmeerujoorniarlutik. Allaat napparsimagaluarlutik angerlarusunneq ajorput, atuarfimmeerujoorneq iluarnerummat. Tamanut atuarfimmi ullut tamaasa sunniuteqartarpoq.

  Pikkorinngikkaangatta allanut pisuutitsinerit, illersorniartarnerlu naliginnaasarput.

  Pikkoriffeqaleraangatta angusaqartarlutalu tanngasimaalersarpugut, meeqqallu tamarmik periarfissinneqartariaqarput tamanna angusallugu.

  Oqallinneq sap. ak. unaannaq ingerlatiinnannginnissaa kissaatiginarpoq.

  Ata politiikerit angutit pissaanermi issiasut:
  Meeqqat atugarisaat sammillualaarniarsigit, siunissarput isumannaarluarniarlugu.

 14. ivalunuuk says:

  Jeg har svært ved at se hvorfor folk skal ville støtte fx DF med at forsøge at løse de problemer som, endnu engang, blev vist i udsendelsen.

  Det kan godt være at den journalistik der er blevet taget i brug i programmet er ensrettet – den viser dog stadig fakta. Om nogle af de fakta er drejet for at det skal se værre ud, ved jeg ikke med sikkerhed.

  Jeg synes dog at interviewsene med Lars-Emil, Johan, og Jørgen viser at der er et eller andet i systemet der ikke fungerer; for samfundets bedste.

  Og bare dét burde være nok til at jeg bevidst tager beslutninger, som i længden vil gavne vort samfund. Og du også bevidst tager beslutninger som vil gavne samfundet. Her taler jeg ikke nødvendigvis om store beslutninger, men de hverdagsagtige beslutniger vi tager.

  // Støt uddannelse, vi skal have kvalificerede folk til at lede landet mod bedre vilkår //

 15. hanniuna says:

  Det var fedt at kritikken gik på vores allesammens Hjemmestyre og dens ledende politikere der glemmer deres fine idealisme.

  DE har ført sig frem til magt og mange penge på bekostning af bla. vores børn.

  Magtmisbrug i et lille samfund, hvor det er blevet en acceptabel adfærd.

  Problemet skal selvfølgelig løses af Grønland, men vi skal tage os sammen ! Men kan vi virkelig SELV klare de enorme problemer, eller skal vi have konsulentbistand udefra ? Det er jo ikke meget tiltro vi har til politikerne i forvejen….

  REALITETERNES VERDEN
  Som skolelærer kan jeg KUN blive glad for de eksisterende tiltstande der vises frem til befolkningen.

  MANGE børn er IKKE i skole i dén forstand, men bruger skolen som varmestue. De kan IKKE koncentrere sig, har svært ved at lære og er derfor temmelig urolige. Det kan ske at elev hellere vil være syg på skolen end at tage hjem….

  Som det blev vist, er det meget svært at give de børn der har ressourcerne dén undervisning de har krav på – så de kan få succes med deres videre skolegang. Det her går også ud over de velfungerende børn.

  Skal jeg minde om at alle børn er vores fremtid ??
  Det ER en bekymrende tilstand, som bunder i ekstrem dårlige børneliv.

  Jeg blev lettet over at se hvordan hverdagen blev vist – jeg sidder med aben(problemet) på skulderen hverdag – og håber på at befolkningen vil handle på det, og ikke resignere med forklaringer om fortid, eller begynde at snakke om hvis skyld det er. VI HAR ANSVARET IDAG.

  FREMTIDEN
  Det er NU der skal handles, for mange børn bliver ødelagt
  – og dermed forringer vores allesammens fremtid.

  Idag offentliggøres den 3. rapport om børneliv. Baseret på forskning og videnskabelige metoder – og dermed viser det endnu engang, hvor vigtigt uddannelse er – så vi kan dokumentere forhold og ikke bare komme med følelsesudbrud. Handleplaner og implementering af disse skal ikke være fremmedord nu.

  Lad disse børn få en chance for at få en uddannelse og BIDRAGE med deres dyrekøbte erfaringer.

  Det er vores fælles ansvar, når andre nære voksne har svigtet og skal have støtte. Politikerne ikke mindst !

  SIUMUT vs. UDDANNELSE OG FAGLIGE EVNER
  Forsvarsmekanismerne med at pege på danskere og “dansk embedsværk” er stik imod hvad Lars Emil & co viste. At gøre sig blind mod indflydelsen fra magtens mænd og kvinder i grønlandsk politik er for dumt.
  Den offerrolle må da snart være levet ud.

  Michael Binzer sagde det meget tydeligt.
  Det er Siumutpartiet der bestemmer hvem der skal sidde på magtpositionerne. Bare se på hvordan de sørger for afsatte politikere og tinsoldater til ekstreme høje lønninger (ifht. den alm befolkning)
  – til “høje stillinger”, som om vi levede i overflod og i et stort samfund.

  Det er en gammelkendt sag at siumutter og afsatte politikere ikke kan undvære hinanden i karrieresystemet. Og her gælder kvalifikationerne ikke som uddannelsesbaggrund, men det er hårfarven og partibogen der bestemmer. Pt. hører jeg gennem kamikposten, at det er aktuelt med ansættelsen af ledelsen af den nye Universitetspark, Ilimmarfik.

  TOPFEDT PROGRAM
  STORT TAK til de modige bidragere til udsendelsen. Det var modigt, og heldigvis for dem – en ganske naturlig sag med kritik.
  Men ja, de tør – de er ikke afhængige af karrieren i det politiske system.

  Stort ros til producerne der formåede at koble så mange virkeligheder i en rød tråd. Jeg blev ikke skuffet, tværtom tror jeg at andre nu har fået indsigt i hvordan virkeligheden er for bla. skolegangen for deres børn.

  Og til sidst:
  Hold fokus på børnene og de horrible vilkår. Og ikke kun i denne uge !

 16. viber says:

  Som flere af jer skriver, må vi se ud over vores stolthed og få hjælp til at løse nogle af disse massive problemer.

  Javist, det er ikke størstedelen, der lever som udsendelsen skildrer. Men vi må erkende, at problemerne findes. Det kan vi ikke lukke øjnene for.

  Derudover må vi også se ud over, hvis SKYLD, det er!!!

  Hvad får vi ud af at få pladseret skylden – ud over at få rene hænder??? Løser det problemerne? Kan det få de svigtede børn til at kunne vokse op og klare sig til en fremtid i et Grønland der skukker efter selvstændighed???

  NEJ! Så i stedet for at pladsere skyld og ansvaret for at det er gået galt – så lad os da få løst problemerne – uanset DANSK eller GRØNLANDSK mentalitet.

  LAD OS VISE, at vi ER handlekraftige mennesker og kan løse problemerne! Om det kræver hjælp udefra, så lad os tage i mod den hjælp. Vi kan ikke blive ved med at bruge tid på skyldsspørgsmålet. Det går kun ud over de svageste i vores samfund. Når vi har løst problemerne med eller uden hjælp – så kan vi for alvor være stolte over vores lands befolkning.

 17. coolo says:

  Qujanarpoq tusangassanik taamak ittunik saqqummertoqartartoq (Karen Littauer ilinniutigilluarsimavaa) uanga neriuutingaara taanna aallakaatitassiaq inuiaqatigiinni aamma qanoq iliuuseqartoqarnerulersitsillunilu iluaqutaassasoq.
  Taamatut aallakaatitassiat uangutsinnut nuanninngikkaluarpataluunniit tamanit soqutigineqarlutik malinnaavigineqartut sukataalaartullu maani atorfissaqartittarpavut, akerliuniaannarnata ilumoorsoringaluarutsigit ilumoorsorinngikkaluarutsigilluunniit aalassatsitsigunik iluaqutaasarput ilinniarfiginerusariaqaraluarlutillu asuli oqallisaajunnaarsiiginnartarnangit…..ilumoortortaqaqaammi.

  Aamma neriuutingaara nunatsinni tusangassiortunut ilinniutaasinnaassasoq, nunatsinnimi tusangassiortut naak nammineerlutik itisiliillutik tusangassiorsinnaasut? Kinaluunniimmi tusangassiortutut ilinniarsimanngikkaluartoq tusangassiorfinni allaniik issuaasaqattaarluni timersornermilu inerniusartunik tusangassiorsinnaavoq ilaa? Massakkut tusangassiortut Jooruaqqatut tusangassiorsinnaasut naanguku? Qaratsatik takorluuisinnaanertillu atorlugit tusangassiortartut amingaataapput nammineq inuttut misingissutsit isummalluunniit (isikkorinnerluunniit) inuiaqatingiinnut takoqqusaarutigiinnarnagu. Aat?

 18. 71er says:

  Jeg sidder og bliver helt flov over dem af mine medmennesker der kan finde på at kritisere det program der blev sendt. Nu foregik udsendelsen jo ikke om hvor rosenrødt der er herhjemme, Men om nogle seriøse problemer vi har(var ved at skrive kæmper med,hvilket vi ikke gør). Og hvad så hvad der skete i tresserne, det er idag problemerne er der. Og det er vores egne politikere der bestemmer og prioriterer hvad der skal ske. At det så er embedsmændene der tager beslutningerne, kan jo kun politikerne drages til ansvar for. en embedsmand skal lave det arbejde politikeren sætter personen til. Vi havde ikke for gode forhold før i tiden, det er ganske rigtigt. ptoblemet er bare at det bliver aldrig løst så længe at politikerne ikke kan se de massive problemer. og skyder skylden på andre. det er deres opgave at gøre noget ved problemet. og som de ser det er der jo ingen sociale problemer heroppe. og kan de ikke se problemerne, er der jo ikke noget at rette op på.
  Godt gået DR. dejligt at se at der er nogen der kan se de sociale problemer vi har.

 19. sumi says:

  Til cjohn:
  Det er så godt og konstruktivt, det du har skrevet og rammer lige min mening. Derfor vil jeg venligst opfordre dig til at få det skrevet – også på grønlandsk – og sende det til aviserne, så alle har mulighed for at læse det.
  Nu må der gøres noget, og en sådan artikel vil være til gavn.
  I håb om, at du vil tage godt imod opfordringen, håber jeg, at du vil blive ved med at skrive sådanne gode holdninger – Grønland har brug for dem.
  Venlig hilsen

 20. cs27 says:

  cjohn, Jeg er enig med Sumi, det bør oversættes til grønlandsk og sendt ud i aviserne.

 21. arna85 says:

  Så ondt gør det at få smidt virkligheden i ansigtet.

 22. mikaelmortensennuuk says:

  Jeg Hedder Mikael Mortensen, er 26 år og hører til den uddannede del af samfundet. Dog skal det nævnes at min boligsituation er ved at drive mig ud af landet, jeg bor ikke fast nogen steder, men klarer dagen og vejen ved at flytte lidt rundt fra sted til sted. Pt. ser det ud til at jeg skal vente i endnu 26 år før at jeg kan få tilbudt et 2værelses lejlighed i Nuuk og det er ikke acceptabelt, og det agter jeg heller ikke at gøre. Især ikke når man ser et program som virkelig formår at sætte tingene i perspektiv. Jeg er ikke den store ekspert i politik og har andre ting i min hverdag som sætter dagsordenen ud over dette problem. Men så ser man Jørgen Væver Johansen udtale sig om at det er folket der har valgt ham og det på den måde også er “folket” der er med til at drage beslutninger vedrørende fra lejer til ejer ordningen, som netop gør at de kan købe disse boliger til 1/3 til hvad den egentlige markedspris er på. Det ka’ sgu ikke passe, hvem fanden har givet dem ret til at udnytte deres stillinger og positioner til at vedtage ordninger som gør at de ka’ få det så billigt??? Det er ihverfald ikke folket der har givet dem ret til dette, det er dem selv…Imens kan vi andre bare rende rundt og føle os som fjolser, mens de griner hele vejen til banken…..OG!!…….Når de ellers ikke har for travlt med at klappe hinanden på skuldrende og lave specialordninger og for dem selv og deres kolleger, eller lave stillingsrokader, har de jo travlt med at smide folk ud af de gamle boligblokke hvorpå deres andre kolleger som måske ikke lige fik en bid af “lejer til ejer kagen” nok kan købe en billig andelsebolig, uden at skulle stå i kø som os andre…..Det er beslutninger som bliver taget over hovedet af befolkningen, og det decideret korruption….Det korte af det lange er at vi bliver røvrendt af visse (ikke alle) politikker som forlængst hat solgt sjælen til fanden…..Øv. Tænk også på alle de boliger der kunne blive renoveret eller bygget for det kæmpe underskud der var i Royal Greenland år tilbage…Heldigvis for Lars Emil fik han da en god fratrædelsesgodgørelse som vi nok endnu er i færd med betale med vores skattekroner!!!!
  Øv!!!!

 23. Iisaaq says:

  Aallakaatitap kingunerisaanik oqallinneq maanna aallartinneqartoq malunnarpoq inuiaat kalaallit immikkoortunut marlunnut inississimasut, ilai ajornartorsiummik nangartuisut oqarlutillu aasiit qaluunaanik qulangersimaneqarnitta kingunerisaanik eqqunngitsumik saqqummiunneqartugut allallu nunatsinni ajornartorsiuteqarnitsinnik oqariartuuteqarneq nassuerutigigaat taamaattumillu iliuuseqartoqartariaqartoq.

  Isumaga malillugu aallakaatitami takutinneqartut kialluunniit illuatungilersinnaanngilai oqarluni taamatut pisoqanngitsoq aamma ajornartorsiutit oqaatigineqartutut annertutiginngitsut. Tassami ulluinnarni illoqarfikkut ingerlatilluta inuit ilai qiviaannarlugit ippassaq aallakaatitami takusatsitut pissusilersuuteqartut takusartakkavut amerlasangaarmata eqqarsalersarpunga inuiaat kalaallit qaqugu namminersulersinnaappat?

  Inuiaqatigiit namminersulissagunik akisussaaffimmik tigusisinnaaneq takutittariaqarpaat, taamaapporlu aamma nunatta politikkikkut siuuttussaanik qinersilernermi. Aallakaatitami politikkikkut siuuttut takusagut assut pakatsinarput akisussaaqataanerminnik suusupaginnittutut pissuseqarlutik apeqqutinut akissuteqartarmata. Aammalu ullumi Aleqa Hammond-ip issuarneqarnera takugakku isumaliuinnarpunga naalakkersuisugut ajornartorsiummut suusupaginnillutik iliuuseqarnissaat annilaanganaateqartoq.

  Qallunaat nunaani ilinniagaqareersimalluta nunatsinnut uteratta qitornatta malugisaat siulleq tassaavoq inuit sumi tamaani aalakoortut takussaanerat. Pissuseq tamanna qallunaat nunaanni ilitsoqqutinnginnamikku assut ippigivaat aammalu toqqissisimanarinagu. Ukiut ingerlanerini isigisaq tamanna nalinginnaasutut isigilerpaat ilaqutariillu iluani inuunerminnut toqqortutullu pillutik isiginngitsuusaalerlugu. Tassa nunatsinni maanna iniut amerlanerit pissusilersuutaat, allat ajornartorsiutillit namminneq pissapput uagut ilanngutissanngilagut.

  Maanna piffissanngorpoq ileqqoq tamanna qaangerniassallugu ajornartorsiutillu qulaajarlugit paasiniassallugulu sumik aallaaveqarnersut. Inuiaat amerlanngilagut taamaattumik tamatta immitsinnut pisariaqartippugut namminersornissaq anguniassagutsigu.

 24. morten says:

  Kalaallit uppilersikkuminarnermik nunaqqatitik ajortuliornerarneqarmata ingerlaannaq akorpaat ilumut ajortuliortoqarsimanerarlugu.

  Nunatsinni ejendomsmægler-it Nuummiunerusoq najugallit illut akiinik qaffassaarujussuarput ukiuni makkunani, allaat illut sannarlutarujussuit atortulungaaramik qiianangaaramillu nunatsinni inerteqqutaasariaqaraluartulluunniit akitsorujussuarlugit tuniniarpaat. Pingaartumik Nuuk eqqarsaatigalugu taamaattoqarpoq, aammali illoqarfinni allani anginerusuni akit taamaattut eqqunniarsaraat.

  Assersuutigalugu Sisimiuni illut ilaat 140 m2 angissusilik maannakkut 2.975.000,- akilerlugu tuniniarneqarpoq. Taava oqaatigisinnaavara Sisimiuni m2-mut akeq nalinginnaasumik kr. 18.000,- missaaniippoq. Maannakkullu illu taanna kr. 21.250,- akilersinniarneqarpoq. Tassalu illut akii illunik tuniniaasartuniit qaffassarujussuarneqarnerisigut nunaqqatigut uppilersinniarneqarput qinikkat akikinaarisimasut inatsisinillu unioqqutitsisoqarsimalluni.

  Ataatsimilluunniit inatsisinik unioqqutitsisoqanngilaq, illunilliuna tuniniaasartut akinik qaffassaarujussuarnerisa kingunerisaanik akit qaffasippallaarujussualersimasut. Nuummilu akit ingasattajaartut atorneqarput, tamanna qularnanngilluinnarpoq.

  Isumaqarpunga misissuilluaqqaarluni oqallinneq manna nalilersorneqartariaqassasoq, aamma oqallinnermi qinikkat kisimik pisuutinniarneqarpallaaqaat. Nunatsinni innuttaasorpassuit illunik pisiortornikuupput Kommune-t Namminersornerullutillu Oqartussat illutigisaannik. Taakkualu amerlanerpaartaat qinigaanatillu atorfissaartorsuunngillat. Kisiannili inuinnaallutik illuni attartukkaminnik sivisuumik najugaqarsimasut, illulu namminneq nuannarigamikkut pisiarisimallugu. Taamaattumik illut tunineqarneranni inuiaqatigiinni kikkuugaluartulluunniit iluamik pineqarlutillu ajoquteqanngitsumik ingerlasoqarsimaneranik oqalunneq uanga upperineruara, misissuinerulli tamanna paasinarsitikkumaarpaa.

 25. morten says:

  Mikael Mortensen; Jeg vil give dig ret i at det er et stort problem med boliger i Nuuk. Men hvorfor skal man så rejse fra Grønland hvis man ikke kan finde bolig i Nuuk, Nuuk er jo ikke den eneste by i Grønland.

  I Sisimiut har vi også gode muligheder, Ilulissat har det også, det samme i Qaqortoq osv. Der er ikke så lange ventelister i mange andre byer hvor der er laaaaangt bedre livskvalitet og ikke ringere end Nuuk.

  Jeg har lige været i Nuuk i en lille uges tid, men Jeg takker at Jeg ikke bor i Nuuk, der kunne Jeg ikke få indre ro som Jeg kunne få her i Sisimiut. Vi har ikke så store problemer som man har i Nuuk, naturen er meget tættere her, vi har også gode fritids muligheder. Vi har en arbejdsløshed på 0,62 % (22 personer) i byen og har godt gang i byen.

  Som sagt; Nuuk er ikke den eneste by i Grønland!!!

 26. sofie says:

  Lad nu være med at sige hele tiden hvor er resten af sandheden.
  Meningen med denne dokumentar var at se de negative ting i dette dejlig land og vi har mange sociale problemer.
  Så i stedet for at pege finger (det er din skyld) så lad bruge det her på en posetiv måde og få løst det her.

 27. mikaelmortensennuuk says:

  Hej Morten, nu er jeg så heldig at jeg alligevel har boet forskellige steder bla. i Ilulissat også i flere år, som du selv siger kan du ikke finde dit indre ro i nuuk, og jeg kan sige præcist det samme om mig mig selv. Jeg har etableret min plads i Nuuk og har mit elskede job/fundament venner omgangskreds og familie her, det ville nok virke lidt dumt for mig at skulle forlade alt dette til fordel for en anden by, netop fordi arbejdet/familie og venner udgør mit livskvalitet….hmmm men jeg er ikke uenig i at det selvfølgelig også er en mulighed i andre byer…:o)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s