IA-politiker: Grønlændere bliver tabere

I et langt indlæg sendt via Hjemmestyrets informationskontor Tusagassiivik til danske medier, forsvarer landstingsmedlem Johan Lund Olsen (Inuit Ataqatigiit) endnu en gang sit huskøb til favørpris.

Johan Lund Olsen frygter for den lovændring, der er på vej, hvorefter
Hjemmestyrets ejendomme og bolige fremover skal sælges til markedspris i
stedet for teknisk-økonomisk pris, som Johan Lund Olsen og hans hustru,
direktør i Uddannelsedirektoratet Lise Lennert Olsen, har købet deres hus
for, sammen med en række andre embedsmænd og politikere i Hjemmestyret.

– Taberne i de større byer bliver de almindelige grønlændere, og de helt store
vindere bliver bolighajerne de professionelle ejendomsmæglere, som
spekulerer i boligmangelen, skriver han i sit indlæg.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

Advertisements
This entry was posted in Indland. Bookmark the permalink.

6 Responses to IA-politiker: Grønlændere bliver tabere

 1. nimony says:

  Jeg mener ikke han forsvarer sig
  jeg mener at han giver en opsang til Journalisterne samt Demokraterne
  jeg mener envidere at det er på tide at vi får et grønlandsk ejendomsselskab på grønlandske premiser, og ikke til, rigtigt nok påpeget af Johan Lund Olsen, til “overklassen” specielt i Nuuk.
  vi har ikke ejerskab på en grund men brugsret !
  hvorfor skal vi betale ejendomsselskabet for brugsretten.
  hvorfor skal vi betale for byggemodning !
  hvorfor er den ved snige sig ind ved arealansøgningerne (byggemodning, og andet) at man skal betale for DET, eller har jeg bare overset en lov om at man selv skal betale for tilslutning til de offentlige
  jamen det er kommunens ansvar og skal betale for byggemodning.
  kære journalister og Demokrater, hvor er jeres vinkel til dette spørgsmål.

  mvh

 2. Søren says:

  Det var en meget velformuleret artikel Johan Lund Olsen satte sig ned og skrev den 1. november 2007 – “At læse loven som fanden læser bibelen!”.

  Dog vil jeg ikke påstå, at artiklen er særlig velgennemtænkt i afsnittet “De store vindere”. Artiklen munder ud i en påstand om, at boligspekulanterne og de professionelle ejendomsmæglere nærmest har lavet en sammensværgelse mod det grønlandske folk. Sådan forholder det sig ikke.
  Det er sørgeligt lavt, men nu vil jeg forsøge at forklare, hvordan udbud og efterspørgsel fungerer – for det er på de vilkår professionelle ejendomsmæglere prisfastsætter ejendomme til salg. Når efterspørgslen er høj og udbuddet er lavt, betyder det, at priserne stiger. Det er ganske almindelig viden.
  Derfor kan de professionelle ejendomsmæglere ikke skrue priserne urealistisk højt i vejret, for så er der simpelthen ikke nogen, der vil købe ejendommene. Derfor er Johan Lund Olsens påstand om urealistiske høje priser falsk. Hvis realiteten er den, at en ejendom kan sælges til en given pris på det frie marked, er prisen måske ikke realistisk så??
  Det er korrekt, at man ikke ejer grunden hvorpå ens ejendom står her i Grønland, men derfor er det jo stadigvæk ganske naturligt, at en ejendom vil have en større værdi, hvis ejendommen er beliggende i et attraktivt område, tæt på en skole, tæt på indkøbsmuligheder, med en god udsigt o.s.v.
  Hvis man, som Johan Lund Olsen antyder, skulle gå væk fra at prisfastsætte på denne måde, ville priserne først blive urealistiske. Hvis priserne IKKE blev fastsat efter markedsvilkårene hvad så med alle de grønlændere, der allerede ejer deres egne boliger? – deres boliger ville falde meget i værdi, og de ville reelt tabe på dette.

  Ejendomsmæglerne i Nuuk har på ingen måde brug for at skrue priserne i vejret, for der er så stor aktivitet på boligmarkedet, at der er næsten altid er ejendomme der skal sælges.
  Selvfølgelig tjener ejendomsmæglere penge. Det skal vi jo alle for at overleve i samfundet. MEN samtidig tager ejendomsmægleren også et ansvar for at handlen bliver udført på korrekt vis og at handlens dokumenter er i orden. Da der er tale om handler for forholdsvis store beløb, er ansvaret også stort – det er vel ganske naturligt, at ejendomsmægleren får løn for at påtage sig dette ansvar.

  De private boligspekulanter (som også blev benævnt “bolighajer” i artiklen, for at tilføre dem en negativ opfattelse hos læseren) tager jo også risici ved at investere i ejendomme.
  Når man investerer i en ejendom, påtager man sig en risiko, da ejendommen kan falde i værdi lige så vel, som den kan stige i værdi. Falder en ejendom i værdi, så falder den såkaldte friværdi også, hvilket bevirker, at ejeren af ejeren rent faktisk taber penge.
  Investerer en boligspekulant i en ejendom til udlejning, tager denne ligeledes en risiko i og med at ejendommen skal udlejes til en given pris, for at det økonomisk kan svare sig at have købt ejendommen.

  Så det kan måske være værd at sætte sig ind i tingene næste gang, inden man skriver artikler om en given branche e.l., før man kommer med uberettigede beskyldninger.

  Og til dig, Niels Motzfeldt, kan måske se nu, at ejendommene i Nuuk rent faktsisk bliver solgt på grønlandske præmisser. Man skal bare kende præmisserne for at kunne definere, om de følges eller ej.
  Og selvfølgelig vil man komme til at betale noget for byggemodning af en byggegrund. Det er da klart. Der er jo arbejde, der skal udføres af professionelle, for at grundet er klar til bebyggelse.

 3. linef says:

  Tænk, jeg forstår slet ikke at Johan Lund Olsen reagerer på udsendelsen. Hvis jeg var ham, ville jeg blot skynde mig langt væk fra offentlighedens søgelys i stedet for at blive ved med at kvaje mig i medierne.

  Du skal bare være glad for, at der findes ejendomsmæglere som udfører bolighandlen på en professionel måde. Alternativt vil folk jo bare selv sælge boligerne privat lige så dyrt, uden at have den fornødne kendskab til at hvordan man bedst sikrer både sælger og købers vilkår efterfølgende. Så vil det da først gå galt.

  I dokumentaren hævder du at du ikke er ejendomsmægler, alligevel udbreder du dig over 2 A4 sider om hvordan præmisserne på det grønlandske ejendomsmarked bør være og hvordan priserne bør fastsættes på ejendomme.

  Jeg ved snart ikke om jeg skal grine eller græde over den tydelige inkompetence og politiske uduelighed der bliver mere og mere tydelig for hver eneste dag der går.

  Mvh
  En boligkøber i Nuuk

 4. eskimodrengen says:

  Gud hvor må det være flovt for de politikere der har købt huse til så lave priser, hvor vi andre skal takke vor herre for en 1 værelses i Blok P, nederste hjørne for små 4000 kroner om måneden.

  I huskøbere har snydt og bedraget Grønland og dennes befolkning og nu skælde og smælde i os ud og skyder skylden på at, “vi bare skal tage os sammen.”. Ved i overhovedet hvor svært det er at “bare tage os sammen” når man evigt skal lede efter et sted at bo!?

  Og Jørgen Wæver, jeg tror altså ikke at du kan gemme dig bag udtalelser som: “Det er de folkevalgte forsamling der har vedtaget begunstiget huskøbslov”… Tror du virkelig at de 80 – 120 der stemte på dig er grundlag nok til at gemme sig bag!?? Og tror du at loven ville have været vedtaget, såfremt at vi, befolkningen, vidste hvad i lavede!?

  Det er på tide at vi får valg og gerne før bygderne, som bestemmer landets ledere, glemmer jeres eskapader..

 5. johndoe says:

  Til Johan Lund Olsen: Når fanden lovgiver med biblen i hånden

  Kære Johan
  Du forstår ikke engang selv hvad det er du har gjort galt.. Den fattige mands politiker Johan lund Olsen, kan ikke se noget galt i han sidder i Nuuks største knaldhytte, imens almindelige mennesker kan sidde i blok skod. ”Jamen jeg fulgte bare loven” siger du. Hvad med dit etiske moralske ansvar som politiker?

  Verdens hidtil største og bedste propagandist Joseph Goebbels sagde engang: Hvis den løgn du fortæller er stor nok, og du bliver ved med at gentage den, så vil folk til sidst tro på den.

  Her i Grønland kan denne sætning omskrives til: Hvis du vil lave en forbrydelse, så lav den stor nok og del udbyttet med så mange af samfundets spidser du kan, og du vil slippe af sted med det

  Lejer til ejer loven, er det hidtil største kup i Grønlands historie. Det starter nok så smukt ved at staten vil nedbringe sine udgifter til vedligehold af en stor mængde af huse i Nuuk og på resten af kysten .
  I et hvilket som helst andet land ville staten være interesseret i at få så meget som muligt for sine boliger, men ikke her? Hvorfor?? Har vi så mange penge? Staten vælger mærkeligt nok at sælge husene med fordelagtige rente- og afdragsfrie lån til husenes nuværende lejere. Hvorfor gør staten det?
  Husene bliver udlejet igennem statens boligselskab INI a/s og hvem er det så der bor i dem?
  Det er såmænd ”kun”:
  Borgmestre, kommunaldirektører, hjemmestyredirektører, departementschefer, ministre, kommuneingeniører, socialchefer, økonomichefer, skoleinspektører, driftschefer i forsyningen, ledende medarbejdere i KNI og sundhedsvæsen, et utal af funktionæransatte mellemledere og månedslønnede med høj anciennitet . Kort sagt: Grønlands middelklasse og magtelite.

  Nogle husene tilhører de endda de såkaldte puljehuse, dvs. de er øremærkede og skal bebos af folk i specielle stillinger. Du kan tro der har været travlt rundt om i de små kommuner og hjemmestyrevirksomheder om at få fedtet husene ud puljerne og købt hjem under lejer til ejer ordningen. Selvfølgelig, for hvem siger nej til at få eget hus finansieret af andre folks skattepenge?

  Bevares dog… Almindelige mennesker kan også søge om at leje disse boliger, men prøv det bare, det er totalt umuligt. Har du prøvet for nylig Johan?

  Der findes et sindrigt system hos statens boligselskab INI a/s specielt designet til at til at holde almindelige borgere væk fra disse huse. Der findes ingen registrerede køer og man skal nærmest have familie og venner rundt i boligselskabets system for at kunne komme i betragtning. Og nu er denne korrupte administration så grundlag for hvem der kan få og hvem der ikke kan få.
  Der er ret stor forskel på at låne 500 000 i banken til 10 % i rente, frem for at låne 500 000 rente og afdragsfrit i 10-20 år. De steder hvor kreditforeningerne ikke vil arbejde er der kun staten og banken at låne af.

  Får den almindelige borger noget ud af det her? Nej de kan fortsat bo i en nedslidt lejlighed i Blok SKOD, eller et lille råddent BSU-hus med poselokum og vand der skal slæbes fra nærmeste taphus.
  Hvornår har du sidst hentet vand i taphus Johan?

  Hele sagen eksploderede først, da det kom frem i landets 2 (næsten) uafhængige aviser, at der var nogen der ligefremt havde overdrevet. At du, Jørgen Wæver Johansen, og flere hjemmestyrechefer fik kunstigt nedvurderet og købt deres attraktive direktørboliger langt under markedsprisen, var lige en tand for meget.

  I et almindeligt samfund havde dette udløst et ramaskrig. Hvorfor gjorde det ikke det? Normalt ville journalister og samfundets bedre borgerskab holde øje med den slags? Men hvad er det lige der er sket her? Jo magteliten og middelklassen havde jo fået sit.

  Johan hvis det var så vigtigt for staten at komme af med disse huse, hvorfor blev de så ikke bare solgt i fri handel? Hvorfor har den siddende lejer som fx: kommunale funktionærer, direktører og ministre mere ret til et billige statslån og hus, frem for en SIK-lønnet fabriksarbejder? Ud fra direktørernes lønninger og uddannelser at dømme, burde de så ikke være bedre i stand til at kunne forrente et lån på 5 – 10%, endsige varetage og administrere eget boligbyggeri?
  Hvor mange lejligheder, og små huse kunne renoveres for de penge staten gik glip af?
  Hvor mange af de små BSU-huse kunne havde fået indlagt trykvand, vandtoilet og kloak , bare for de penge som staten mistede på dit hus?
  For at bruge nogle tal som du forstår, vil jeg anslå at 8 familier kunne slippe for at forrette deres nødtørft i spand og hente vand fra offentlige tapsteder. 8 familier Johan, det er ca. 40 mennesker som ikke fik, fordi du skulle ha!
  Hvor længe er det siden du sidst har boet i et hus med poselokum? Kan du huske hvor meget der stinker af lort i sådan et hus?

  Når det gælder afgiftsforhøjelser tænker landets politikere jo fint på statens budget. Så skal alle penge findes kollektivt i afgiftsforhøjelser der rammer de fattige hårdest.

  Nu skriver du ret flot at det var et enigt landsting der vedtog denne lov. Ethvert folk har de politikere de fortjener. Var der virkeligt ikke en eneste politiker der anfægtede denne lovs moralske aspekt? Om ikke andet så må den eller disse personer at komme frem i lyset, for det er sådanne politikere vi bør sætte vores lid til og ikke den flok pampere der sidder der i dag.
  Det står skrevet :
  Lukas 19 v. 26. Jeg siger eder, at enhver, som har, ham skal der gives; men den,
  som ikke har, fra ham skal endog det tages, som han har.
  Åbenbart et koncept der gennemsyrer vores landsting, og vores lovgivning.

  Klynkeri
  Jeg forstår ikke dit klynkeri om personforfølgelse, om uskyldige familier der er ofre for medierne hetz. At du i det hele taget vælger at offentliggøre dine frustrationer, betragter jeg kun som en gniden-salt-såret på den Grønlandske befolkning. Du kalder DR´s dokumentar for tendentiøs og klager over ”urimelig mistænkeliggørelse”. Jeg vil give udsendelsen karakteren: ”Billigt sluppet!”.
  Programmet manglede at forklare almindelig borger i Tassiussaq eller Qaanaq, hvorfor det er så råddent det der er foregået. Den almindelige borger i Grønland, ved slet ikke hvad friværdi og kreditforeninger er for en størrelse. I deres bevidsthed eksisterer disse begreber slet ikke.
  Faktum er at du købte et hus med et friværdi på 1,32 mio. kr. dvs. at det øjeblik du sad med husskødet i din hånd, var du ”de facto” millionær. Du vælger så at sætte i stand for 1,4 mio. kr., huset får en værdistigning og opnår derved igen friværdi igen 1,3 mio. kr.
  Så alt i alt, har du fået et fedt hus og 1,3 mio. kr. i friværdi. Hvor var det da godt du fik ”reddet” dette hus inden ”danske boligspekulanter” fik fat på det.
  Hvor længe skal den almindelig familie, betale renter og afdrag førend de opnår en friværdi på 1,3 mio. kr.? 10, 20 eller 30 år???

  Forstår du da ikke at du der nogen familier, som totalt mister troen på alting, når man har et samfund der lovgiver på den måde? At nogen mennesker kan få fedt hus og en million kr. stoppet lommen , fordi de på et helt tilfældig tidspunkt, er så heldige at sidde i en lejebolig med høj ejendomsværdi, samtidig med at landets regering laver sådan en lotto-lov? Det værste er at, det kun er statens ministre og højtplacerede embedsmænd der får den maksimale profit af denne lov, i og med at det er dem, og kun dem, der sidder i de allermest attraktive boliger. Alle sammen mennesker som er sat til, og får høj løn for, at varetage den almindelige borgers interesser. FY FOR SATAN!

  ROS
  I øvrigt vil jeg gerne have lov til at rose dit indlæg for dets taktiske genialitet. Udsagnet ”Demokraterne var også med”, siger næsten alt om hvor langt køen ved håndvasken er blevet, og om hvor meget der nu skal vaskes hænder.
  Min eneste trøst er dog, at du selv skal betale for vand, sæbe og strøm til elkedlen.. ”Nåerh nej” det er jo en ”arbejdsudgift” og kan trækkes fra i skat, og er du lidt smart, så snyder du lidt med måleraflæsningerne og så har du reelt også tjent penge på det.
  Johan, jeg hørt på dit retoriske øregas i snart 15 år nu. Jeg har til endda til en vis grad også troet på dine visioner om at her i Grønland skulle vi bygge et nyt samfund, som ikke var en dansk kopi, men som dog virkede lige så godt. Men ved du hvad Johan? Det virker bare ikke!!
  Man snakker så meget 50èrnes og 60érnes urbanisering og dens skadelige virkninger. I de sidste 20 år har man indført et nyt begreb der hedder Ugandisering, hvilket betyder at samfundet er på vej til at nå afrikanske niveauer mht. nepotisme, korruption, 1. partistyre og social uligevægt.

  Konsekvens
  Det her er Grønlands første virkelige korruptionsskandale. Alt hvad vi har oplevet før blegner ved siden af dette her. Hvis vi ikke magter at få stillet de ansvarlige politikere til ansvar for dette her, hvordan skal det så gå i fremtiden? Hvad vil der sket når vi skal være selvstændige og hjemtage ansvarsområder som politi, justitsvæsen, militær suverænitetshåndhævelse og råstoffer? Hvad med begreber som retssikkerhed og fordeling af råstoffernes indtægter. Bliver loven lige for alle? Får alle lige ret til de indtægter der måtte komme fra råstoffer, eller skal magteliten have mere end den menige borger? Hvis vi ikke får skabt en præcedens med at få vores politikere stillet til regnskab, vil flugten fra Grønland eskalere uhæmmet og kun de tro partisoldater vil være tilbage.

  Fremtid
  Heldigvis er der nye toner på vej, først får de rige fået og nu skal de helt fattige også have!
  http://www.knr.gl/index.php?id=297&tx_ttnews%5BpS%5D=1191204000&tx_ttnews%5BpL%5D=2681999&tx_ttnews%5Barc%5D=1&tx_ttnews%5Bpointer%5D=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=27873&tx_ttnews%5BbackPid%5D=844&cHash=856bb768b5

  Så mangler vi bare alle os andre. Hvornår får vi?

  MVH
  Ole Nielsen

 6. ViGiNaVo says:

  Ole Nielsen:
  TORRAK! Lige mine ord!…. Der er nogle som os, der synes det er for MEGET! Korruption af største Størrelse! Så stor at det ikke er til at tro!

  De politikere skulle i stedet blive illusionister, den størrelse manipulation passer bedre til det!

  Hvor jeg dog håber dette udsendelse som har vagt stor både foragt og håb, vil skabe noget noget nyt i dette samfund!

  Skandale efter skandale viser bare hvor korrupt og inkompetente politikere vi har! Ilimmarfik, reaktionerne til “Flugten fra Grønland”, Bistands forøgelserne (først nu???? og kun det???), Leje til ejer skandalen!

  Helt ærlig, de skal nok argumentere al dette til befolkningen så de “manipulerer og hypnotiserer” befolkningen!

  Men i en “almindelig” velfærds/demokratisk samfund er dette ganske enkelt KORRUPTION af højeste plan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s