Ikke politikernes skyld

Det er folks egen skyld at de har svære sociale. -Tag jer sammen, sagde landsstyreformand Hans Enoksen(Siumut) i KNR’s middagsradioavis.

Landsstyreformand Hans Enoksen reagerede i fredagens middagsradioavis på DR’s meget omdiskuterede dokumentar »Flugten fra Grønland«, der blev sendt, tekstet til grønlandsk, i KNR-TV meget sent i aftes.

– Folk må tage sig sammen, sagde han og fremhævede at ikke kun politikerne har ansvaret for, at så mange mennesker har sociale problemer.

I en pressemeddelese skriver Hans Enoksen, at politikerne alene kan ikke løse alle problemerne.

– Jeg opfordrer hele tiden til at tage egenansvar mere seriøst end det forholder sig i dag. Bevares, langt størsteparten af den grønlandske befolkning klarer sig godt, men det er alt for mange, der er blevet fanget i en dårlig livsførelse, siger Hans Enoksen.

Hans Enoksens pressemeddelelse kan læses under overskriften »Manipulatorisk dokumentar« under artiklen »Reaktioner på Flugten…..« til højre.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

This entry was posted in Indland. Bookmark the permalink.

31 Responses to Ikke politikernes skyld

 1. lindadk says:

  HAVDE store forventninger til dig Enoksen.

  Du har ikke siddet så længe som nogle af de andre – og det virkede som om du havde hjertet på rette sted. Vis os alle – også de fattige i Grønland – at du har hjertet på rette sted. Lad være med at gøre som “de gamle” landsstyremedlemmer – først at tænke på sig selv, og dernæst tænke på sig selv, for til sidst at tænke på ….. sig selv.

  Vi os, at du er en landsfader – med hjertet på rette sted!

  Håber ikke du skuffer mig og mange andre.

 2. ViGiNaVo says:

  Ja… jeg havde IKKE de store forventninger fra ham…

  Sådan en udmelding…utroligt! det er ganske enkelt HELT utroligt at han ikke kan sige andet!….ALLE politikere har indtil videre SMIDT ansvaret væk og tørre det på andre!

  ANSVAR!…Hele ansvaret ligger ikke hos jer men en STOR del gør, for der er mange der ikke KAN eller har KRÆFTER til at komme videre og “tage sig sammen”…

  Siger du “Tag dig sammen” til en dreng der ikke kan læse på 6 klasse?
  Ja det får ihverfald ikke ham til at læse, ikke hvis han ikke får noget hjælp!
  Han får en Hak på tuden hvis “Læreren” siger “helt ærlig tag dig sammen!”
  Hvad er det for noget at komme ud med? Hvorfor ikke erkende at Vores samfund har brug for HJÆLP! Ilumut!

  Hvordan kan man være så blind? Er det fordi du aldrig ser det dagligt? Du selv ikke drikker og derfor “fordømmer” alkoholikere? Og spørger dig selv om hvorfor de ikke kan være som “dig?” Eller vil du bare ikke have skylden? Du burde stå af! Lad andre åbentsindede komme til!

  Jeg skammer mig over det her!
  Kanngunaq!
  Der er INGEN forståelse til de svageste i samfundet! FØJ!

 3. cs27 says:

  Sikke en skuffende udtalelse! Er det at række hånden ud til samfundet og fortælle, at vi skal samarbejde for at løse det massive problem i Grønland?

  Så har jeg forstået budskabet fra Hans Enoksen, at børnekonventionen skal træde til for at gøre noget ved sagen.

  Det er måske nu, vi skal råbe om hjælp fra de andre lande?

  Han er sgu da ligeglad med hvordan den grønlandske befolkning har det, og tænker selvfølgelig kun i penge og ham selv. EGOIST!

 4. 71er says:

  ÆGTE politiker svar. Nu er problemet i hvert fald løst. de skal jo bare tage sig sammen. WOW.

 5. Iisaaq says:

  Ila aamma ingasappallaaluatsiarpoq akisussaaqataanermik taamak iperaaniarneq ersaritsigisoq. Tassani Hans Enoksen-ip maluginiartariaqarpai nunap aqunneqarnerani aalajangersakkat ukiuni ingerlareersimasuni qanoq innuttaasunut sunniuteqartarneri, taamaanngippammi aaqqiissuteqarniarluni iliuuseriniakkat kukkuluttorluni ingerlanneqarsinnaammata. Tamannalumi isumaga malillugu maanna pivoq.

  Eqqaaginnartigu akit naligiimmik ingerlanneqarnerisa unitsinnerat. Tassunga atatillugu illoqarfinni anginerusuni akileraarneq qaffanneqarpoq taamaasilluni nunaqarfimmiut isumaqarniassammata ulluinnarni atugarisamikkut allannguuteqanngitsumik periarfissaqassallutik. Kisiannili eqqaamasiuk nunaqarfiit aatsaat aningaasarsiorfiusinnaammata tunisassiorfiit napasinnaappata, tassani maluginiarneqartariaqarpoq nunaqarfinni tunisassiornermi aningaasartuutit allannguinerup kingorna qanoq inissisimalernersut.

  Assersuutitut una takorluulaartigu:
  Nunaqarfinni tunisassiorneq akilersinnaanngitsumik ingerlalissappat nunaqarfimmi najugallit qularnanngitsumik nunaqarfitsik qimallugu allanik periarfissarsiussapput. Innuttaasunut taakkununnga ajornartorsiutit suut pilissanersut tamakkiisumik takorlooruminaapput, kisiannili una qularnanngilaq tassa inuuniarneq nutaamik aallartittariaqassaaq. Nunaqarfimmi inigisaq qimanneqassaaq taassumunngalu aningaasartuutaasimasut tamarmik annaaneqarsinnaallutik iluatsitsilluni tuninngikkaanni. Illoqarfimmut imaluunniit nunaqarfimmut allamut nuunnermi ilaqutariit meerartaqarunik meeqqerivimmut inissamik piniartariaqassapput tamannalu aamma ajornaatsuinnaaneq ajorluni. Ajornartorsiutaalersinnaasut maanna marluk uani saqqummiuppakka naak suli ilaqarsinnaagaluartut.

  Ajornartorsiutit tamakku pilersinnaanerat innuttaasunut kisimi akisussaaffiliiffigissallugu aalajangiisartumiit maanna ersersoraara, tassami akit naligiit atorunnaarsinnerisa kingunerisinnaasai naalakkersuisunit eqqartorneqartillugit takusimannginnaakku taamaallaali isorliunerusumiittut ilaat qaammammut aalajangersimasumik isertitalik saqqummernikuulluni nammineq iluaqutigissallugu tigusartakkamigut.

  Maanna takornartaanngilaq innuttaasut artukkerneqaraangamik ilaatigut qanoq pisarnersut, tassami ilaasa qimarratiginninneq atulersaramikku. Tassani atornerluineq qimaaffittut atugaanersaasoq qularinngilara ajuusaarnaraluartumik.

  Inuunermi pissutsit tamakku pisinnaanerat Hans Enoksen-ip nangartassaguniuk ilumut nalilerneqartariaqarpoq naalakkersuisunut siuuttutut atorfik inummut tassunga tulluunnersoq.

 6. rikke says:

  Jeg kan ikke lade være med at kommentere den såkaldte landsstyreformand Hans Enoksens totalt ukonstruktive måde at snakke til grønlændere på. Jeg er selv en grønlandsk pige der har valgt at flytte til Danmark, og er i gang med en uddannelse. Da jeg så udsendelsen om ¨flugten fra Grønland kunne jeg ikke lade være med at blive berørt¨. Men det er jo mange af grundene til at jeg netop valgte at flytte fra landet, den dårlige arbejdsmoral, alkoholmisbrug, vold, voldtægt, børnenes dårlige vilkår osv. Jeg kan komme med en hel masse kritik, jeg kan nærmest skrive en bog om det. Men for at sige det mildt, så synes jeg at det er dårligt at de toppolitikere kan sidde i deres ¨jetsetliv¨og uden at blive pinligt berørte kan fortælle hele den danske og den grønlandske befolkning om hvordan de har investeret deres penge på villaer. Med ¨politisk rabat¨.
  Det er uklædeligt at politikerne år efter år, skandale efter skandale kan blive ved med at prøve at præstere noget så uoptimalt.

 7. adolfine says:

  Jeg er ked af, at se der ikke fra familiedirektoratets og kommunernes socialforvaltninger ikke har reageret endnu.
  Jeg ved at der bliver arbejdet hårdt for at hjælpe de socialbelastede børn og voksne. Hvorfor er der ikke fremvist, at Grønland faktisk prøver at hjælpe og vi alle ikke fremstår som bare kigger og ikke gør noget for at hjælpe disse mennesker.
  Selvfølgelig er der seksuelt misbrug af børn og der er alkoholikere. Men hvor mange folk er vi er på Grønland, hvor mange er dem er børn og ældre og hvor mange er vi virkelig som kan hjælpe, som ikke er socialbelastede folk??
  Der er overhovedet intet fremvist, at der er Qaqisa, Atuarfitsialak og at der er mange andre ting som vi gør godt.
  Grønland har udviklet sig enormt i løbet af kun 50 år. Prøv at tænke på Jeres forfædre for 50 år siden og hvad kan vi Grønlændere nu? Der er ingen andre lande som har klaret disse pres med udvikling som vi kan.
  De fleste kan 3 sprog helt udmærket og forståeligt. Vi er et omsorgsfuld menneskefærd og det skal vi være glade for at have lært igennem barndommen.
  Hvor mange danskere demonstrerer og virkelig hjælper de hjemløse, socialt belastede, misbrugte danskere. Store dele danskere kæmper kun at forhøre deres løn, de unge rige danske kæmper for et ungdomshus, ødelægger for flere millioner og lader befolkningen i utrygge rammer, som om man bare kan indtage et hus. De er mange af fremtidens danmark. Vi har mange omsorgsfulde unge mennesker og voksne mennesker som tænker og kære deres grønlandske medmennesker, jeg er glad for at jeg har lært disse egenskaber som grønlænder.
  Skulle vi virkelig lade danskere hjælpe os, hvad har de selv gjort for at hjælpe deres egne? Jeg synes vi skal begynde at fremlyse disse mennesker som hjælper vores medmennesker på Grønland, begynde at fremlyse de mennesker som har overlevet alkoholisme, misbrug, incest og som har et godt liv nu. Det er rigtig, at der skal flere ressorcer, flere instutioner, flere oplysningskampagnier om hvordan man selv kan søge hjælp, men vi er faktisk ikke så mange mennesker på Grønland, så vi må også søge ressorcer fra Danmark.
  Er der nogen af vores folkevalgte som undersøgt steder som selvhjælpsgrupper, som efterhånden er mange, som de måske kan få inspiration af hvordan man kan hjælpe og udarbejde et projekt om hvad for en bedst mulig løsning der skal til for hjælpe vores medmennesker?
  Vi skulle jo helst ikke fremstå som de rige lande, som ikke hjælper deres egne virkelige fattige og omsorgsvigtede folk, men som lader andre lande hjælpe dem uden at de selv hjælper deres landsmænd.
  Vi må nok også indse, at vi ikke er klar til at blive et selvstændigt land, før vi har løst de problemer der er, og som engang skal overtage styringen af vores land.

 8. nini says:

  Ja, jeg er også gal… Jeg er gal over at det går ud over børnene, vores fremtid. jeg er så gal over at det går ud over de gamle – vores fortid…
  – Men mest af alt går det ud over os selv… Lige nu!

  Vi bliver nød til at gøre noget…

  Vi må tage arbejdeshandskerne på og udøve vores demokratiske pligt og stemme de ansvarlige politikere langt væk!

  Dernæst skal vi ligge nogle langsigtede planer for fremtiden. Det går ikke bare at kigge 4 år frem. Der skal gøres noget ved vores skoler, de har været nedslidt længe, vores social reform halter på alle områder og ja, jeg kunne blive ved. En ting er sikkert der skal gøres noget…

  Naturligvis er der gjort store tiltag både indenfor hjemmestyret samt de forskellige kommuner, der er mange dygtige mennesker som hver dag kæmper en brav kamp.. Men vi må erkende at det ikke er nok. De har brug for flere midler samt samfundsstøtte.

  Vi er mange der gerne vil bygge vores samfund op, mange der gerne vil give en hånd, vi er mange der er trætte af vores politikere som IKKE gør noget.

  Vi er ikke et ‘stakkels folk’… Vi er mange der kan og vil gøre en forskel og tro mig – vi er mange der er godt gale i skralden!!!

  Det er nu vi skal vise os selv, vores børn og vores gamle at vi vil gøre en forskel for fremtiden, en fremtid vi som folk kan være stolte af og vide at vores børnebørn vil føle sig trygge i.

  Drop al den snak om olie, drop snakken om ‘hvad politikerne HAR gjort’ og ret fokus mod vores fælles fremtid.

  Vi kan alle gøre en forskel lige nu. Spørg dig selv hvordan du kan gøre en forskel for at gøre dit samfund bedre?

  Er det at melde dig som støttefamilie?
  Er det at sætte dit X ved næste valg på én politiker der vil gøre en forskel?
  Er det at kontakte socialforsorgen når du har en mistanke om at den er ‘helt gal’ med et barn?
  Er det at samle ind så de hjemløse får bedre vilkår?
  Er det at demonstrere og vise din utilfredshed med vores nuværende politikere og kræve en løsning?
  Er det at ytre din mening offentligt således at politikkerne ved at vi er mange som er utilfredse?

  Der er mange måder at gøre en forskel – ansvaret er dit…

  Nini Biilmann

 9. Så er problemerne løst! Vi skal bare tage os sammen! Der er jo andre ting der er presserende, såsom at vi skal have selvstyre.

  Kære lærere, pædagoger, socialrådgivere, alkoholikere, psykisk syge, handicappede, sygeplejersker, læger, psykologer, kriminelle (har jeg glemt nogen?)
  I skal bare tage Jer sammen og få løst vort lands problemer. Dette er løsningen fra den såkaldte landsfader.

 10. adolfine says:

  Hey Nini,

  Hvor er jeg glad du står frem.
  Du er jo et forbillede for mange, vi har brug for unge mennesker som dig til at stå frem og gøre en forskel.
  Vi kan nemlig ikke blive ved med at brokke os over at vores folkevalgte politikere igen har trådt i spinaten. Igen ikke har overholdt de ændringer de ville ændre da der var folkeafstemning. Igen ikke har taget ansvaret!!
  Der skal unge som dig til at undersøge hvad for nogle ressorcer der skal til for at hjælpe vores medmennesker og føre det igennem.
  Ja, vi skal være et forbillede for vores fremtidige børn, for vi vil ikke huskes som bare brokkede sig og lod vores børn, børnebørn overtage alt skidtet til at løse de sociale problemer.
  Du ville være rigtig god kandidat, du kendt af mange unge mennesker.

  Adolfine,

 11. cs27 says:

  Hej Jesper Albrechtsen,

  Jeg grinte så meget af din kommentar, at jeg var ved falde ned af stolen. Tak for din humoristiske måde at fremlægge det på.

  God weekend til jer allesammen.

 12. nini says:

  Kære Adolfine,

  Af hjertet tak for dine søde ord og ikke mindst tiltro, jeg er sikker på at Grønland er spækket med unge som ældre mennesker som brænder for at gøre en forskel.
  -> Præcis lige som du gør, ved at skrive om din utilfredshed med ‘tingenes tilstand’…

  “Det er ikke sandheden, som evner at gøre mennesker store, men menneskene, som evner at gøre sandheden stor.” Konfucius

  Vi kan alle gøre en forskel og fremme den sandhed som vi i vores hjerter ved er den rigtige for Grønland. Ung som gammel – rig som fattig…

  Ha’ en dejlig weekend Adolfine.

  Kærlig hilsen,

  Nini

 13. inuk2 says:

  I er alt for mange der tror at hvis bare man udskifter Hans Enoksen og co. ud, så vil alle sociale problemer og specielt omsorgssvigt af børn blive løst.

  Jeg er selv opvokset som jeg i dag vil betegne som et fattigt arbejdermiljø i 70´serne, med en mor som alene har opdraget mig og min søskende. Så langt jeg kan huske tilbage har vi altid manglet mad og sågar også varme om vinteren hvor vi har været igennem at skulle gå sultne og frysende i seng. Vi fik meget sjældent nyt tøj. og det var kun til jul, nytår, påske og fødselsdage vi fik særlig god mad og sodavand, hvor min mor gjorde alt for at vi skal mærke at det er en særlig dag. Idag kan vi slet ikke undvære at fejre disse særlige dage.

  På trods af de til tider meget barske vilkår vi levede under, har jeg på intet tidspunkt i min barndom, oplevet at min mor som arbejdede hele tiden, gav ansvaret for vores overlevelse til andre.

  Hun satte grænser for os og stod ved dem, og jeg husker at når hun har sat en grænse var der intet der kan få hende til at ændre mening. Jeg husker blandt andet at jeg var så ked af at mine venner fik lov til at være ude om aftenen så længe de havde lyst. Hun brugte meget tid med at fortælle os hvor gode og dygtige vi var og meget af det vi lavede var det bedste hun nogensinde havde set. Derudover fik vi et overflod af kærlighed fra hende.

  I dag er vi blevet stolte selvstændige respektfulde voksne med selvtilliden i orden, gode jobs og vigtigt af alt er vi i stand til at tage ansvar for os selv og vores børn og give dem den overskud af kærlighed og omsorg som vi har arvet fra vores mor.

  Kære mor, du har lært mig at livet er den bedste gave man kan få, og at intet opgave er for svær hvis man har viljen. Du har ikke set dig selv som fattig, fordi du ikke har sammenlignet dig selv med rige. Du har bare været dig selv. Jeg er bare så stolt af at du er min mor.

  Kære alle andre, hvis man lærer at ansvar er noget som ligger hos politikerne, så tror nogen at man er lovlig undskyldt til at være alkoholiker, hashmisbruger og at omsorgssvigte sine børn. De omsorgssvigtende voksne mennesker er fuldstændig klar over hvilken hjælp de kan hente hos de sociale myndigheder, de er bare for dovne til at tage imod den hjælp der tilbydes.

  Isumaqarpunga amerlavallaat isumaqartut Hans Enoksen ilaalu peerpata inuiaqatigiinni inuttut atugarliuutit meeqqanillu sumiginnaaneq qaangerneqassasut.

  Uanga 70-ikkunni peroriartorsimavunga, ullumikkut taasinnaasannik piitsuulluta qatanngutigiilluta anaanaga sulisartuusoq kisiat pilersuisoralugu. Eqqaamasinnaasara tamaat pissakilliorluta inuusimavugut ilaatigullu ukiukkut qiialluta kaallutalu innartarnikuulluta. Qaqutiguinnaq atisartaartarpugut, aatsaallu juullimi, ukiutoqqami, påskemi inuuissiortoqaraangallu anaanatta ulloq nuannersumik malunnartinniartarpaa nerilluartilluta sodavanditortillutalu. Ullumikkullu ullut tamakku persuarsiornartuuneri attattuarpagut.

  Peroriartornitsinni atukkagut ilaatigut sakkortuginaraluartut ataasiarlutaluunniit misiginikuunngilarput anaanatta suliuaannartup inuutinniarluta allat isumalluutigigai.

  Anaanatta killilertarpaatigut, killiliussanilu aalajangiuteqqasarpai, nalunerlu ajorparput anaanarput oqaruni tassa allanngortissinnaannatigu. Eqqaamavara nuanniilliortarlunga ikinngutikka killeqaratik unnukkut aneertarnerat pillugu. Oqaluttuuttuartarpaatigut qanoq pikkoritsigisugut, assigiinngitsunillu suliaqaraangatta aatsaat taamak meqqanik pikkoritsigisunik takusarnerarpoq. Tamakku saniatigut naassaanngitsumik asanninnermik tuniorartuartarpaatigut.

  Ullumikkut inersimasunngorsimavugut imminut ataqqilluta, nammineersinnaalluta, inoqatitsinnik ataqqinnilluta, imminnut tatigaluta, suliffigissaarluta pingaarnerpaamillu immitsinnut meeqqatsinullu akisussaaffeqarluta. Anaanammillu kingornutatsinnik asanninnermik isumassuinermillu meeqqagut sippulimmik tuniorarlugit.

  Asasara Anaana, inuuneq tunissutinit tamanit anginerpaasoq ilinniartissimavarma, piumassuseqaraannilu suliassaq sunaluunniit suliarineqarsinnaasoq. Imminut piitsutut isiginnisaannarsimavutit, pisoorsuarnut imminut assersuunneq ajoravit. Nammineq illiussutit aallaavigiuarsimavat. Ilumut tulluussimaartaqaanga uanga anaanagigakkit.

  Allanut tamanut oqarusuppunga, ilinniartinneqarsimagaanni akisussaaffik politikeriniittoq, taava inuit ilaat isumaqartarput imerajuttuunissaminnut, ikiaroornissaminnut meeqqanillu sumiginnaanissaminnut patsisissaqarlutik.
  Inersimasut sumiginnaasut nalunngilluinnarpaat pisortanik ikiorneqarsinnaallutik, eqiasunnerumuna pilersitaanik ikiorneqarniarnertik maanngaannartittaraat.

 14. therkildisaksen63 says:

  Jeg kan forstå på folks reaktioner, at Hans Enoksens udmelding ikke var fyldestgørende, og nærmest kunne være provokerende. Jeg har selv ikke hørt hans udmelding, idet jeg er bosat i DK. Og jeg ved, at befolkningen havde ventet hans udmelding med spænding. Men nu har han sagt sin mening og Landstyret står nok også bag hans udtalelser.

  Men lad os lige tænke os om lige én gang før vi reagerer for voldsomt.

  Prøv lige og tænk på denne lille pige, som blev vist i programmet, hvor hun farede frem og tilbage i sofaen. Prøv lige og forestil jer, at I er i hendes sted og I ved, at der er fest og larm i hjemmet. Moderen(husk at det er hende der har ANSVARET for den lille pige) er pissefuld og kan ikke varetage sit barns ve og vel. Barnet farede frem og tilbage og det er garanteret hendes måde, at råbe om hjælp på. Hun var garanteret også meget bange. Især da politiet og socialvagten kom. Hun er denne person i programmet som garanteret også var hårdest ramt, idet hun blev fjernet fra sin moder, som hun trods alt elskede. Men hvem ved, om det er første gang det sker for hende. For hvis det er flere gange og vi forestiller os, at det måske kan ske igen og igen, så har hun ofret sig selv for meget. Hvis hun havde været lidt ældre, ville hun være fyldt med vrede og afmagt.

  Og jeg er stensikker på, at det var bl.a. dét som landstyreformanden mente med, at tage ansvar for sig selv. Og tro mig! At tage ansvar for sit eget liv er ikke den nemmeste opgave at tage, når man lever i misbrug.

  Generation efter generation lever efterhånden med misbrug, fordi man har og er opvokset med det. Det er ligesom en ring som drejer rundt og rundt. F.eks.; farfar, far og søn. Og til sidst sit eget afkom. Man kan kun bryde denne ring, hvis man selv er indstillet på det. Denne ring som brydes af vedkommende er denne person, som har taget den største beslutning i hele processen. Og det er at tage et ansvar! Hvis vi som børn ikke opdrages med ansvar og vi ikke har lært hvad og hvor grænserne går hen, så kan vi ikke lære at tage ansvar. Især med at tage ansvar for eget liv. Vi kan ikke lære medansvarlighed over for andre mennesker og samfundet. Vi er tilbøjelige til, at give andre mennesker skylden. Og det er også det vi skal have stoppet. Så alt i alt, så er det bedste for samfundet, at hver enkelt person som vokser op, lærer at tage ansvar for sit eget liv. At kigge ind på sit eget liv.

  Men når man lever i misbrug, så er resourcerne også så som så. Og der mener jeg, at de ansvarlige politikere svigter gang på gang. For misbrugere/ne kan også arbejde og betale skat. Men de fleste har ikke råd til behandling, og selvom de måske er indstillet på behandling, så kan deres kommuner måske sætte en hæmsko i deres beslutninger. For en behandling er ikke billig og de fleste kommuner budgetterer ikke så meget til behandling af deres misbrugere i deres respektive kommuner. Og der burde Landstyret og Landstinget træde i karakter. Med det 3.2 milliarder oveni hatten, som Grønland får i Bloktilskud, så burde og skal Grønland have råd til deres egen befolkning som har det svært. Det vil jo også være en investering for samfundet, til den kommende Selvstyre som jo er planen. Med over en halv milliard i budgettet (det sociale område)har samfundet ikke råd. Hverken menneskeligt og økonomisk.
  Selvom kommunerne har deres daglige kamp med deres medarbejdere, så er det ikke nok. Der skal måske andre metoder til, som kan løse det værste problemer. For indtil videre har resultaterne ikke været god nok. Ihvertfald ikke til næste lønningsdag, hvad enten det er 14 dages eller månedslønnet. For selv det arbejdsløse fester med, selvom de ikke har fået løn.
  Derfor mener jeg, at Landstyret skal lave en arbejdsgruppe, som skal være tænketanken for hele den sociale problematik. De kan være profesionelle inden for kommunerne, sundhedsvæsenet, politiet og misbrugsbehandlerne.

  Hvis vi vender tilbage til programmet, så er min mening, at den er for ensigdigt. Der er både godt og dårligt i programmet. Det gode er, at samfundets problemer med det voksende sociale problemer blev vist frem og belyst endnu engang. Dét skaber debat for befolkningen som vi alle forskellige mennesker vi nu er. Det er tiltrængt, at der åbnes for hele problematikken inden den bliver for stor. Hvilket den allerede er idag.

  Det dårlige i programmet er, at der overhovedet ikke blev vist det gode af vores smukke land. Og som en anden debattør udtalte, så skulle man tro, at det var bestilt arbejde. For magen til negativ fremstilling skal man lede længe efter.
  Og det er bare så synd, og mit håb er, at der senere kommer en dokumentar af det modsatte som blev vist i “Flugten fra Grønland”. Men det er noget som DR selv skal afgøre.

  Jeg ønsker Jer alle en god og saglig debat om emnet. Jo flere og længere tid debatten foregår, så større bliver resultaterne. Det må vi ihvertfald håbe og tro på. Isåfald har Sakæus og Benjamin tabt, og der har politikerne medansvaret.

 15. Frank says:

  Der er et ansvar som politikerne IKKE kan løbe fra …

  De skal sørge for at Grønland overholder FN’s børnekonvention !!

  Det skal selvfølgelig ske i samarbejde med befolkningen, men det fjerner ikke det politiske ansvar.

 16. nordkorea says:

  “Folk skal tage sig sammen”, siger Hans Enoksen! Er det ikke nærmere politikerne, der skal tage sig sammen! Det er i sidste ende jer, der vedtager love og regler. Der skal proffessionelle fagfolk til for, at de mest udsatte medborgere kommer på rette spor. Mange i Danmark herunder også folketingspolitikere er parate til at hjælpe. Så, kære grønlandske politikere, drop jeres stolthed og ræk en hånd ud om den vigtige hjælp. Een fornuftig politiker har allerede gjort det, nemlig den fornuftige Hr. Per Berthelsen. Det er en mand med nosser!
  Hr. Enoksen, rejs tilbage til den bygd du kom fra! Du magter ikke dine opgaver når du kan lukke sådan en gang l… ud!!!

 17. 71er says:

  Et lands tilstand er afspejlet af hvordan det bliver styret. Hvis man har fået en opdragelse lige gyldigt hvor fattig man er så ved men hvad der er forkert og rigtigt. er dine forældre aldrig nærværende, lærer du heller ikke hvad der er rigtigt og forkert. Jeg tror halvdelen af os heroppe har haft en hård barndom. nogle er desværre bare ikke lige så stærke som os andre til at komme videre i livet. ISÆR når de er svigtet af dem de er afhængige af. Undskyld til dig vivi. Det er ellers godt klaret af dig. jeg bliver bare så sur når nogen skriver at hvis jeg kan hvorfor kan resten af verden så ikke. var det så enkelt var der jo ingen problemer i verden. og det med dovenskab, ved jeg ikke hvad jeg skal tænke mig til.
  Jeg kan give et eksempel: En kvinde som bliver inviteret på druk af sin fætter. fætteren har engang voldtaget hende. hun accepterer, drikker hele aftenen, kommer hjem og græder hele natten og beklager sig til sin fyr over alt det der engang skete. er det dovenskab? eller er det et menneske der har brug for hjælp, som bare ikke kan finde ud af at spørge? Manden i udsendelsen som var misbrugt, var han bare for doven til at søge hjælp for sit problem?

 18. cs27 says:

  Det hele hænger jo sammen. Hvis livet i Grønland har fungeret for alle, har denne debat aldrig kommet til livs. Vi giver alle sammen udtryk for vores meninger, erfaringer, frustrationer, og vrede.

  Jeg synes det er godt, at Sermitsiaq, KNR har givet os den mulighed, at vi kan få lov til at dele vores tanker med andre. Efter min mening er det også tiltrængt.

  Når vi er så forskellige som vi er, skal vi kun have forståelse for, at vi ikke har samme synspunkter og erfaringer. Jeg tager det, jeg kan bruge og lader resten ligge.

  Jeg vil gerne takke Jer alle sammen for Jeres interessante budskab, det giver noget stof til eftertanke.

 19. anoritooq says:

  Vivi Lennert, qujanarsuaq inuttut imminut aallavigalutit apuussannut, attortinnarpoq, inuit taamaattut killiffimmi imaattumi atorfissaqartippavut. Anaanarpassuit ullutsinni kisimiittut anaanavit aqqutai ilinniarfigisinnaavaat, aammalu meeqqeriumaartussanut eqqaasitsissutaalli – suna tamarmi systemimit aaqqinneqarsinnaanngimmat, aappatullu qanortoq allat nukissaqanngitsutut misigisimasut systemip nukissaqalernissaanut aqqutissiuulligit..:

 20. Brian says:

  Kære Anders Fogh Rasmussen og Hans Enoksen.
  Jeg tvivler på om i kan læse denne her kommentare fra mig, men jeg håber den kan nå ud til jer.
  Her i landet er der mange sociale problemer som bør rettes op på, jo hurtigere, jo bedre vil det være for befolkningen.
  I kan selv se i udsendelsen at vi har kolossale problemer, alkoholproblemer, seksuel misbrug af børn, narko, fattige befolkning, arbejdsløshed mm.
  I min barndom har jeg haft problemer med forskellige ting, men alting er kommmet iorden, fordi min problemer har kun været “små” problemer ifht. det problemer vi har set i programmet, nej hvor er det synd hende pigen der blev hentet af politiet, ham manden der har mistet 11 af sine kammerater pga seksuel krænkelse fra en anden mand osv osv.
  Kære Anders, vi holder af DK, jeg kan ikke tro mine ører hver gang Hans Enoksen begynder og tale om løsrivelse fra DK, fordi Grønland kan ikke klare selv på nuværende tidspunkt, vi har stadigvæk brug for Dk, fordi Grønland har ikke penge og vi har mange problemer her i landet som grønlændere ikke kan klare. VI ER IKKE UDDANNET NOK TIL AT KLARE OS SELV. HJÆLP til vi kan klare os selv.
  Jeg håber Lars Emil Johansen ikke bliver genvalgt igen til folketinget, han har siddet i den varme for lang tid, han er mere til skade end gavn……..han skal bare pensioneres, han har jo penge nok i forvejen, han fik jo en gyldent håndtryk da han fik RG til at få en gigant underskud i sin tid, gud bevare Grønland og danmark, vores elskede Danmark……..

 21. qaqilipi says:

  Ud fra alle jeres kommentarer kan man kun konkludere een ting, og det er at ingen af jer ønsker at blande sig i hvad folk foretager sig.

  I lukker jer inde i jeres egne små firkanter og lader som ingenting, I er ligeglade, bare I har et fjensyn I kan glo i er I tilfredse, I skal ikke have noget klinket.

  Hans Enoksen, Lars Emil Johansen eller andre politikkere blander sig ikke i hvad I foretager jer. De blander sig ikke når I går på værtshus og spiller dumsmarte. Hvor er I dobbeltmoralske!!!

  Når I ser fulde mennesker går I bare udenom -også selvom der følger børn med. I blander jer langt udenom når der er slagsmål i opgangen eller hos naboen, det eneste I kan finde ud af er at ringe til Politiet og klage til INI eller Iserit, også tilstrækkeligt mange gange så familien bliver smidt ud at deres lejlighed eller hus.

  I siger ikke noget når der står en flok unge, helt ned til 10 års alderen, foran Pisiffik eller brugsen og forsøger på at få nogen til at købe spiritus til
  sig.

  I kan først skrive om det når skaden er sket.

  Snak dog med din nabo din familie dine venner når I kan se at der er problemer, i stedet for at skyde skylden over politikkerne

  Så skyder I skylden over på politikerne, prøv da at mande jer op og vær medbestemmende.

  Tag dog et ansvar hvis I tør!!

 22. cs27 says:

  Hvis du har læst og analyseret al den debat igennem, har du måske bemærket, at der ønskes om en løsning på problemet.

  Hvis du kan fortælle mig konkret og har et opskrift på, hvordan jeg skal handle overfor en fuld/skæv mand/kvinde der er agressiv, kan jeg måske følge din metode.

  Jeg har nu ikke lyst til at fortælle de gamle mennesker/teenager/kvinder osv. at de skal altså stoppe et slagsmål for at tage et ansvar.

  Du har ret i, at enhver menneske har et ansvar for sit eget liv og vi ikke skal lægge skylden på politikerne alene, for al den eskapader af alkoholens/hashens årsagen til alt den debat. Vi/samfundsborgere og politikerne skal være fælles om at løse et problem, men det er ikke det Hans Enoksen og Lars Emil har tilkendegivet og ville gøre. Hvor står vi så henne?

 23. pedersen says:

  – ja det er sandt at man har ansvaret for sit eget liv…

  Men Hans Enoksen – du er den politiske overordnede i Grønland

  det er DIT ANSVAR at sørge for der bliver taget politiske hånd om disse

  massive sociale problemer der er i samfundet.

 24. Rosa Thorsen says:

  Føj .. jeg var ved at brække mig..

  “Det er ikke kun politikernes ansvar” – lyder et svar til DR´s dokumentar “Flugten fra Grønland” fra landstyrformand Hans Enoksen, fra partiet Siumut

  Nu blev jeg for alvor vred….

  Ansvarsløshed overfor egne handlinger, enorm disrespekt overfor befolkningens problemer, er hvad det er!!

  Det grønlandske politiske liv skal fornyes. Der trænges til total renovering af det forældet styre.

  Siumuts enevælde i mere end 25 år er usundt for samfundet.

  Det er nødvendigt for et samfund, at skifte styre, før det bliver borgervenligt.

  I øjeblikket går det særlig slemt ude i yder-distrikterne, ude i bygderne. Udvandring fra Grønland har aldrig været på det højeste.

  Aldrig har Grønland set så mange hjemløse.

  Sundheds -og socialpolitiken har aldrig været rodet som nu. Finanspolitiken er der ikke styr på. Udenrigspolitik er et fremmed ord. Skattepolitik er et sted i udlandet.

  Hvis Grønland skal have selvstyre indenfor de nærmeste 30 år – er det nødvendigt, at Grønland får et par styreskift forinden.

  Borgernes behov skal tilgodeses og ikke politikernes.

  Styreskift vil skabe politisk konkurrence. Konkurrence om at være den bedste borgervenlige.

  Somme tider kan det se ud som om, at politikerne og deres embedsmænd er midt i deres leg. De er baroner, greve og adelsmænd, der ikke kan røres. De køber huse til sig selv fra Hjemmestyret for billige penge, rejser udenlandsrejser hver 14. dag medens børn i bygderne sulter og lever i elendighed.

  Druk og elendighed lever i bedst beskyttet tilværelse.

  Som i bad trip tror jeg til tider, at politikerne fodrer befolkningen med øl, hash og ludomani for at de kan rage til sig selv i fred!!

  Det duér ik´ Grønland.

  Det duér ikke kære venner!

  Det er snart på tide, at vælte enevældet i Grønland!

  Fangerfamilierne trænger til hjælp og ikke politikeren, der vil have sin fancy bil bragt til Nuuk..

  Fiskere og fangere, de menige arbejdere, søfolk – sundhedsmedarbejdere – de ganske almindelige folk på gaden skal tilgodeses!!

  Folkeskolen, socialvæsenet og sundhedsvæsenet må kunne samarbejde.

  Personlig mener jeg, at DR har gjort det utrolig godt.
  Udsendelsen er faktisk en stor gave til Grønland. Vi kan derfra fokusere på problemet og ikke som altid ignorere det!!

  Skolebørn, ældre og syge har ofret jeres grænseløse ansvarsløshed i al al for lang tid…

 25. adolfine says:

  For få grønlændere.

  Der er ikke nok grønlændere til at tage vare på landet og før vi får styr på boligmangel, sociale problemer, renovering af skoler og daginstitutioner, døgninstitutioner og før vi har uddannet eller bedt mennesker udefra landet til at være med opretholde alle disse ønsker vi har for landet, kan vi ikke blive et selvstændigt land med selvstyre.

  Vi er 56.648 bosiddende på Grønland, aldersfordelt er der ca. 16.603 børn fra 0-17 år, ca. 35.508 voksne fra alderen 18-62 til at tage varer på alle landets moderne muligheder, nogle under uddannelse, misbrugskonsulenter, tjenere, alle kontorfunktioner som skal bestrides i alle mulige slags virksomheder, lærer, pædagoger og medhjælpere stillinger, vejarbejdere, socialrådgivere, skattekonsulenter, jornalister, grafikere, politikere, borgmestere, kommunefoged, kursusinstruktører, social- og sundhedsmedhjælpere til at tage vare på vores ældre, fiskere og fangere, søfolk, maskinmestere, fabriksmedarbejdere, fragtmænd, flyttemænd, læger og sygeplejersker, dommere, politibetjente, brandmænd, advokater, revisorer, butiksmedarbejdere, bankassistenter, forsikringskonsulenter, præster, kirkedegner, rengøringshjælpere, skraldemænd, tømrer, elektriker, terminalarbejdere, automekanikere, minefeltsarbejdere, psykologer og IT-folk, alle de ting vi i den moderne grønlandske samfund ikke kan undværre. Ca. 45 fag det grønlandske folk arbejder indenfor på Grønland.

  Ud af de 56.648 bosiddende grønlændere og danskere har vi 4.237 af vores ældre fra 63- 90+ år, som kan minde os om hvor vi var for bare 50 til 60 år siden. Tænk i perioden hvor danskerne var besat af tyskerne, at danskerne i dele af det grønlandske land ikke vil give os petruleumslamper, fordi de var bange for at grønlændere ikke finde ud af håndtere en petruleumslampe, vi fik alle de nødvendige inventar af amerikanerne, nogle i bytte med vores egen fangst og nogle som nødhjælp. Vi har udviklet os enormt i løbet af kun 50 år, vi er måske så moderne, at vi har de problemer som danmark er forudset til at mangle om ca. 30-50 år, nemlig arbejdskraft i selve landet til at tage vare på deres egne danske medmennesker.

  Vi er alt for få, vi har altid vidst at der var brug for alt hjælpe de socialudsatte medmennesker, og vi har såsandlig også gjort det bedste vi kunne for at hjælpe, selvfølgelig skal der sættes flere menneskelige ressorcer ind til at hjælpe, der findes i dagens Grønland kurser som nøglepersoner til alkoholpolitik mod forebyggelse af alkoholmisbrug, så du kan søge på din arbejdsplads om det kursus til at afhjælpe dine kollegaer som repræsentant for din arbejdsplads til at sende din kollega til Qaqiffik eller familiebehandling i samarbejde med Grl. Hjemmestyre og Qaqiffik. Måske skal vi til at kæmpe for en medarbejderforsikring til, at der skal være repræsentanter fra de private arbejdspladser til at afhjælpe udsatte kollegaer og deres familier. Således de folk som arbejder indenfor de private arbejdspladser også har en mulighed for, at få et bedre sundt liv, da de fleste ikke kan betale et ophold på Qaqiffik, hvad enten det er familiebehandling eller de selv skal have en behandling.

  Vi har altid vidst at der var socialudsatte grønlændere og at der er boligmangel og at der skal sættes flere ressorcer ind, for alt for mange er ramt af boligløshed og fattigdom. Selv Danmark og Grønlands Kronprins har oprettet væresteder for udsatte børn, selv Grønland har meldt alle de socialudsatte børn til EU´s-børnekonvention og AMNESTY på Grønland har vist også råbt om det i lang tid. Der skal flere grønlændere til at indse, at vi har brug for udefrakommende arbejdskraft, jo før vi indser det, jo bedre.

  Med hensyn til de kære politikere som mange af de grønlandske og danske folk blev så forarget over, det er ikke ensbetydende med at de politikere vi så i den omdiskuterede dokumtarprogram, Flugten fra Grønland, sidder i de politiske poster fordi de af de grønlandske folk har stemt dem i stort flertal, de er af deres parti valgt til at sidde i de poster. Ja, vi har brug for nye ansigter til at sidde på de poster, som prioriterer anderledes og som omdeler bloktilskuddet anderledes.

  Det er på tide vi indser, at vi ikke bliver et selvstyre før vi er nået op på langt flere personer end det vi er nu for klare den store opgave som det er at passe og pleje et land.

  Vi har brug for udefrakommende arbejdskraft til at realisere vores drøm om et selvstyre, ikke fordi Grønland er i fallittens rand, men fordi vi er for få grønlændere.

  Jeg synes også, at det er godt at af dokumtaren er kommet mere debat om de sociale problemer på Grønland. Det er dejligt at se at mange gerne vil diskutere emnet og prøver at finde løsninger på det.

 26. Rosa Thorsen says:

  Kære Adolfine aka Buch-Dolby

  Først tak for det fine svar – den sidste kommentar er vist møntet på min vredesudbrud forleden.

  Der er dog kommet flere spørgsmål, da du / I kommer med flere gode fakta informationer om det grønlandske samfund.

  I udtaler jer (går udfra det er jeres redaktion der er ansvarlig overfor denne kommentar) at der er for få grønlændere til at opnå selvstændighed med selvstyre.

  Det, der undrer mig er, hvis befolkningen er så fåtalligt, kan problemerne ikke hurtig identificeres, lokaliseres og forebygges?

  Eller er det en så stor en del af befolkningen, der er enorme sociale problemer at den del af befolkningen, der skal forebygge ikke har ressourcer nok?

  Kan der findes alternative løsninger i yderdistrikterne istedet for den absolut dansk godkendte eksamen? (f.eks. Uummannaq Kommune´s pædagog uddannelse)

  Er der virkelig ingen lokale hænder?

  Det kan ikke passe!

  Vores forfædre også i petroleumstiden, havde hinanden til at passe på sig selv, de havde ikke fancy uddannet lærere fra et eller andet fancy seminarium til at passe på sig.

  Vi må finde et alternativ uddannelsessystem og bruge vores egne kræfter og hænder. Alle hænder skal bruges, ingen skal have tid til selvmordstanker. Arbejdsløshed, nytteløshed oparbejder frustrationer som automatisk er med til at højne selvmordsraten i Grønland. Det siger sig selv.

  Et system hvor vi ikke nødvendigvis kopierer verdensomspændene uddannelse. Ufaglærte sundhedsmedhjælpere der har kendskab til deres arbejde gennem mange år skal tilbydes kurser der skal opgradere dem til flere kompetancer, det samme til ufaglærte pædagogmedhjælper og timelærer. Alle fra den mindste mand skal bruges. De skal de allesammen vide.

  De skal IKKE fortælles at folk udefra skal overtage opbygning af deres eget land. Nej, den fejltagelse er begået, og skal ikke begås igen!!

  Mht. alkoholpolitik – personligt syntes jeg at Grønland (for ikke at nævne Danmark) er så meget ramt af alkoholisme at enhver form for alkoholbehandling skal under sundhedsvæsenet ligesom på Island.

  Behandling af alkoholikeren og familien skal intensiveres, der skal lægges mange ressourcer der. Brug igen lokale arbejdskræfter, der har prøvet alkoholbehandling.

  Til nød først – skaf arbejdskraft udefra.

  Det må være de signaler jeg drømmer om at se mit Grønland. Nunaga, Kalaallit Nunaat.

  I blander renovering af bygninger og menneskelige problemer i jeres udtalelse. Jeg ved ikke om det er hensigten.

  Selvfølgelig er disse to problemer der skal løses. Men der skal prioriteres i problemerne.

  Een ting ad gangen, det vigtigste først.

  Inuit, folk der lider skal hjælpes, så kan renovering af daginstitutioner, skoler mm. startes.

  Hvormange er under uddannelse?

  Hvis I altid har vidst der var fattigdom og elendighed, hvordan kan det være at I som det største avis i Grønland ikke har så mange historier udefra bygderne og fattigdommen derude?

  Eller er det bare mig der aldrig læser dem?

  Syntes jeg læser politisager tit fra kysten, men heller ikke mere på den konto.

  endnu engang tak for denne mulighed for at få frustrationer ud.

  mvh

  Rosa

 27. adolfine says:

  Hej Rosa,

  Jeg er ligesom dig kommet med mine egne frustrationer og kommer med ideer og dermed mener jeg heller ikke at mine ideer skal bruges. Jo flere ideer og meninger jo bedre løsning.

  Min kommentar er heller ikke møntet på dig, jeg synes det er godt at du ligesom mig er kommet frem med dine frustrationer. Jeg skriver ikke fra en redaktion, jeg er ganske alm. hjemmegående mor.

  Jeg er heller ikke begejstret for Hans Enoksens udtalelse og har heller aldrig været begejstret for ham.

  Jeg mener bare selv, at vi er for få endnu, jeg drømmer selv om et selvstyre for vores Kalaallit Nunarput.

  Jeg har selv fuldt med i aviserne, det er ikke kun i bygderne der er fattigdom.

  Du må undskylde, at jeg som ganske alm. hjemmegående husmor blander renovering af bygninger og menneskelige problemer.

  Min hensigt og ide er ikke, at Grønland skal overtages fra folk udefra. Hvis det blev forstået på denne måde, så er det helt forkert, det jeg mener er at vi har brug for udefrakommende hjælp til opbygning af vores land under vores selvsamme vilkår som der er nu. Som du jo skriver; alle hænder skal bruges, ingen skal have tid til selvmordstanker. Arbejdsløshed, nytteløshed oparbejder frustrationer som automatisk er med til at højne selvmordsraten i Grønland. Det siger sig selv.

  Igen, jeg mener ikke at vi er mange nok, vi er jo fordelt over hele landet, til klare vores problemer.

  Med hensyn til fakta, så er de taget på Grønlands Statistisk hjemmeside af mig selv.

  Jeg siger også tak fordi jeg måtte få mine frustrationer ud. Det er dejligt at Sermitsiaq har givet os denne mulighed.

  Mange hilsner,
  Dora alias (adolfine Aka Buch-Dolby)

 28. adolfine says:

  Hej igen til Rosa Thorsen (askimo),

  Der identificeres, lokaliseres og der synes at der forebygges for lidt på Grønland, alt for mange ser den anden vej, der forarges og der snakkes om det og tænkes at det ikke er deres problem at løse de sociale problemer. Eller, at de ligesom den sagesløse der meldte den unge mor ikke har lyst til denne udfald. Alt for mange glemmer børnene som er udsat for denne svigt. Grønland er så i fåtal, at jeg selv kunne genkende den stakkels unge kvinde som blev meldt. Alt for få ved ikke, at vi har PLIGT til at melde de omsorgssvigtede børn.

  Ja, vi har på en eller anden måde mistet denne at i så fåtal grønlændere på vores land at tage vare på hinanden. Mine bedsteforældre fra min mors side, var fiskere og fangere og levede på en bygd som blev lukket i G-60 serne. I den bygd tog alle af hinanden, forældreløse børn blevet taget godt af andre familier i bygden. Selvom de måske som vi i dag i den moderne Grønland synes at de levede i kummerlige forhold, huset isoleret med jord, dyner syet selv med edderfugledun, hjalp de hinanden med at samle brændsel til at holde varmen med lyng, træ og kul til kakkelovnen, det er husket som en god tid, for alle vidste at de kunne regne med hinanden. Så jeg kender udmærket den udfald der har været i op igennem G-50 og G-60 serne og set hvad den har gjort ved mine forfædre.

  Men jeg vil ikke mane vores hele Grønlands Hjemmestyre, Namminersornerullutik Oqartussat, som vores forfædre har kæmpet for at få. Hele den grønlandske befolkning er ikke sølle og hjælpeløs som bare har set på vores sociale problemer. De der har har kæmpet og stadig arbejder for et bedre liv for mange skal ikke manes ned på jorden for ikke at have gjort det godt nok, vi som ganske alm. grønlænder som ikke arbejder i socialsektoren har også selv ansvaret og pligt som en befolkning til at tage vare på hinanden og når jeg ser hvor mange grønlændere vi er, så føler jeg af egen mening at vi ikke er mange nok til at tage vare og intensivere de mange sociale problemer.

  Hvis du husker fra udsendelsen er der 15 års ventetid på en ganske alm. bolig i Nuuk for en ganske alm. grønlænder som ikke har som mange med ansættelsesforhold med inkl. personalebolig og ofte må finde en privat udlejningsbolig som de næsten ikke har råd til. Selvfølgelig skal der en større intinsivering for sociale problemer meget mere end der gøres nu, men der skal også denne belastning for en ganske alm. grønlænder løses denne boligmangel som jo også bliver en social problem, når de ikke har råd til at betale.

  Der tilbydes kurser, som aldrig før indenfor Grønlands Hjemmestyre og dens Aktieselskaber, men også i det private virksomheder. Ja, der skal flere ledere i virksomhederne tilbyde de kurser der er relevante for deres fag.

  Jeg kan selvfølgelig ændre mening hvis andre ligesom andre debattører kan få mig til at se på andre vinkler. Vi bliver jo heldigvis klogere med alderen og jo mere information vi får.

 29. dkd23 says:

  Dejligt at se så mange respons på Hans Enoksen´s udtalelser.

  Den mand har aldrig fået min stemme og får det heller aldrig, medmindre det er for at stemme ham ud.

  Det er da korrekt vi har et ansvar selv, men der er mange som ikke kan og ikke formår at tage et ansvar hverken for sig selv eller deres børn.
  Og det er der samfundet skal træde ind vise vejen og retningslinier for hvordan man gør dette – og der kommer politikerne bl.a ind, så det er ikke nok Hans Enoksen, at sige at det også er befolkningens ansvar, også ellers vende ryggen til.

  Hvordan tror du den 13 årige pige ser ud – idag -næste weekend, er hun lige så fuld og påvirket – og af hvilke stoffer? Tror du hun nyder at have det sådan?
  Hvad med den lille pige hvis mor var beruset, hvorledes klarer de sig næste weekend – lige så turbulent?

  Hvad kan vi så gøre, jo, start med at være med i den demonstration der er i Nuuk d. 14.11 for der kan politikerne se med egne øjne og i live hvor utilfredse befolkningen er med de vilkår der bliver budt vore børn.
  Det er da et sted at starte…

  Der er mange gode kræfter som har indlæg her, lad os dog samle disse kræfter imod de nuværende (visse)politikere, de er hverken kompetente eller voksne nok til at tage et medansvar i vores samfund som tilhører os alle!

 30. adolfine says:

  Det er godt at du nævner den demonstration, for dem der ikke har mulighed for at deltage, folk som bor i dk og andre lande har mulighed for at skrive under på en underskriftindsamling som Christina Meedom har sat i gang for bedre børneliv på Grønland på

  http://www.bedreboerneliv.skrivunder.dk

  Mange hilsner
  Dora

 31. Pingback: Phentermine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s