Farvel til bloktilskud uden fortrydelsesret

Hvis rigdomme fra undergrunden en dag dækker bloktilskuddet, er Grønland parat til helt at fjerne det økonomiske sikkerhedsnet på 3,2 milliarder kroner.

Grønland regner ikke med nogen fortrydelsesret, hvis bloktilskuddet fra
Danmark en dag er afløst af indtægter fra olie og andet fra undergrunden.
Falder indtægterne igen, er bommen også faldet for bloktilskuddet på 3,2
milliarder kroner om året. Sådan sagde både den grønlandske og den danske
side i efter et møde i Selvstyrekommissionen onsdag ifølge ritzau.

I den foreløbige aftale mellem Grønland og Danmark skal indtægterne fra
råstoffer deles, indtil Danmark får dækket hele bloktilskuddet. Grønland får
dog alene de første 75 millioner årlige kroner.

Opgøret om, hvordan indtægter fra statslige, kommercielle selskaber skal indgå
i regnskabet, bliver formodentlig løst på et møde i næste uge, mente Frank
Jensen (S). Han er formand for den arbejdsgruppe, hvor fordelingen af olie-
og guldindtægter diskuteres.

Læs artiklen på Sermitsiaq.gl

Advertisements
This entry was posted in Politik. Bookmark the permalink.

20 Responses to Farvel til bloktilskud uden fortrydelsesret

 1. piitaq says:

  Det kan ikke være rigtigt, at Grønland skal tilbagebetale “bloktilskud”-et – det kan der kun blive tale om når Danmark og Europa har betalt for, hvad det har høstet i det Grønlandske farvande igennem flere hundrede år. Tænk blot på at hele Europa brændte på hval og sæltran igennem flere hundrede år fanget i det Grønlandske farvande før man opdagede olien og dens egenskaber, for ikke og tænke på at det andre dyr og flere milliarder tons fisk som Europa og Dk. (incl. Færøerne og Island) har høstet gennem tiderne i Grønland.

  Er det ikke på tide at udregne, hvormeget Europa incl. Danmark stadigvæk skylder Grønland. Den lille grådige Danmark har fået i rigelige mål igennem tiderne og kræver stadigvæk imens det kalder deres betaling for et bloktilskud – se det er og gøre nar af den Grønlandske befolkning og ydmygelse blot for at hævde deres små kolonialistiske og imperialistiske tankegang – også her i året 2007.

 2. inuit says:

  Der er blevet investeret i Grønland i mange årtier da det da det jo giver en go afkast. Ca 2.5 milliarder om året i overskud fra Kolonierne Færøerne og Grønland.
  ————————————————————
  Her er et par eksempler på årsagen til Danmarks fortjeneste ved at have kolonierne.
  ————————————————————
  Over 15.000 Arbejdspladser til Danske statsborger i Grønland/Færøerne.
  Udlændingestyrelsen i Danmark bestemmer hvem der må komme til Grønland/Færøerne.I grønland er der ca. 130 udlændinge andet end fra DK de fleste fra Canada
  ————————————————————
  97 % af al indkøb til Kolonierne kommer fra DK.
  Hvilket jo også giver enorm mange arbejdspladser og kæmpe omsætning hos danske virksomheder.
  ————————————————————
  Ålborg havn har enorme indtægter 3 cifret millionbeløb da alt bliver pakket og sejlet derfra.
  ————————————————————
  Fiskefabrikker i DK som forarbejder de Grønlandske/Færøerske fangster.
  ————————————————————
  Fiske rettigheder i EU fra Danmark til Nordpolen
  ————————————————————
  Nato tilskudet er reduceret kraftig på grund af den amerikanske base i Thule.
  ————————————————————
  Indtægter fra guld – rubiner – olivin og diamant miner m.m..
  ————————————————————
  OSV OSV OSV
  Hvis DK mistede de penge som alle Danskerne tror. Så havde vi for længe siden fået selvstændighed. Money Rules

  Det er en æres sag at Grønland skal have 100 % rettigheder over deres eget land. Og de eventuelle indtægter kommer danmark tilgode alligevel.

  27.6 % af befolkningen i Grønland er fra Danmark, og de fleste sidder i en lederstillinger.

  90 % af det private erhversliv i Grønland er ejet af en Danske statsborger.

  For hver krone der allernådisk bliver sendt til Grønland kommer 75 øre tilbage til DK.
  Da 97 % af al indkøb til landet kommer fra DK.

  Dansk erhvervsliv tjener jo fedt på at alt handel fra de lande går over Danmark.
  Den færøske fiskeflåde der er meget stor lander det meste af deres fangster i Hirtshals og Hanstholm og holder derved liv i danske fiskekonservesfabrikker med tusindevis af ansatte.

  Færøerne og Grønland er ikke medlem af EU men af Rigsfælleskabet men har en EØS aftale med EU.

  Siden 1972 har de forhold omkring landinger af fisk været ca. omkring 6 milliarder kr. værd i 2007 priser.

  Det er et dansk embedsværk, der styrer Grønland – mens politikerne blindt stemmer for redegørelser, rapporter og ikke mindst finansloven, der er udarbejdet af danske embedsfolk.

 3. sivert says:

  det er de store ord og kalendere der blir taget i brug ovenfor. og det er den sædvanlige sang: uuuuhh, det er så synd for Grønland, de er blevet udnyttet gennem århundreder af de onde hvide!
  Så må danskerne jo også overveje hvad de vil gøre ved følgende hændelser: I 1807 kom englænderne og tog vores flåde, i 1814 terrorbombede de københavn, så blev vi tævet af tyskerne i 1864, under 2. verdenskrig tømte tyskerne nationalbanken for penge og mere til, og i 70erne snuppede nordmændene de store oliefelter fra os. Uuuhh det er så synd for os!! Vi skal erstatning af hele verden.

 4. maxx says:

  *Griner højt*
  Tjaa det er squ svært at komme ud af offerrollen.

  Tyskerene kan være glade for at der ikke var en eneste Grønlænder der døde i tysk koncentrationslejr i anden verdenskrig ellers havde vi sagsøgt den sønder og sammen.

 5. sivert says:

  *S* ja, havde været en katastrofe for tyskerne, så måtte de have helt gratis have leveret Mercedeser til alle landsstyremedlemmerne i al evighed. Som plaster på såret.

 6. ameraq says:

  120 %-mik “inuit” isumaqatiginarpallaaqaatit. Inuit “silassaaleqisut” atualaarnianngikkaat…;-)

 7. poulolsen says:

  Ja, ataguli Islandermiusut ilungersorluta nunarput sullikkutsigu ukiut 50-100-it qaangiuppata DK pisiariartuaalersinnaassavarput. Soorlu Islandermiut maanna taama iliortut. Piumatukkusoqaat terlinganiit pisiariartuaarumaarpavut! 😉

 8. poulolsen says:

  Kivereersimanngippata. 😀

 9. maasi81 says:

  Ernumananngilaq, ilumoorpormi – Nunatsinni ilungersunaraluarpalluunniit ataatsimoorluta kivitseqatigiissinnaanerput siunnerfigisariaqarparput.

  Taamaattoqassappallu pinngitsoorata Nunatsinni tamatta akisussaassusermik annertuumik tigusisariaqarpugut – ullutsinnimi amerlavallaaqaat tikkuinnarlutik Nunatsinni ikkusuttunik…

 10. qavak says:

  Amaaraq, paarilaasuutit ilimagigakku “inuit” qangali qallunaat nunaat akerartoraat uani pisoqqami “debattertarfimmi. Angut taanna akilerningaaneerpoq, kisiannili assut qallunaatut ilikkarsimalluni.

  Aappaatigut sooruna qallunaat taamma ajorineqartartigisut – uangami kalaaliugaluarlunga qallunaat illersortaqaakka pissutigalugu oqaluttuarisaanermi pisimasut soorlu tuluit, franskit, italiamiut, spaniamiut, portukiit assigisaallu nunaq tigugaanngamikku innuttaviusut kiffaangissuseqartillugit pigisarpaai, naleqatiginagit – pingitsaaliillutillu oqasiinik nungusitsillutik kulturianillu peersillutik.

  Qanittukkut takulaarsiuk tupigineqartugut akitsinniit oqaatsigut taamma uummaaritsigimmata – sooq. Tassauna qallunaat allatut inuiaatiginikuugamisigut naak nunap pii “tillittaraluaraat”.

  Naammaleqaaq oqartoqartuartoq qallunaat ukiuni untritilinni tigoraammata allatut ajornartumik uatsinnut akissaqartut ukiuni allani untritilinni.

  Namminersorusuttut eqqarsartariaqarput massakkut kingumut kiviarnatik socialkontoreqarnatik (Danmarkeqaratik) ingerlasariaqartugut.

  Eqqaamavisiuk EF (EU) aningaasanik nunatinnut ikiaraalermat Siumut Lars Emil siuttoralugu aneqqulermatigut punnerit maskiinaaqqat suullu tamarmik akikillissammata. Taamaatoqanngilaq – takusinnaavarput EU ullumikkut nunanut ilaasortanut sakkortuumik ingerlassigaluarluni allatigut aningaasalersuisoq, taammaatumik namminerserniarutta aamma ilaasortaanissaq 100% ammatittariaqaraluarpoq. Takusiimi Irland ullumikkut pisuunerit ilagivaat – uatsitut inuunikuupput nallinnaqalutik.

 11. bjoern says:

  Når KN kan hændte olie op af undergrunden svarende til 250.000.000 kroner per næse så har KN ingen brug for dansk bistandshjælp på skaldede 60.000 per næse om året, næh selvstændighed nu! KN bliver verdens suverænt rigest land vi bliver hundrede gange rigere end Danmark, fx. kan tilskuddet til indhandling af sælskind hæves til 35-40 milliarder om året fra de nuværende 35-40 millioner.
  Og som piitaq allerede har redegjort for så udfyldende, så udbytter koloniherren Fogh & Co. Kalaallit Nunaat groft, ja pengene strømmer ud af landet og lige ned i danskernes grådige lommer så selvom der slet ingen olie var vil det helt klart være en økonomisk fordel for KN at slippe for den danske uoprindelige gøgeunge, der stjæler fra de oprindelige mennesker.

 12. sivert says:

  Når olien sprøjter op af fjeldet: Der VIL og BURDE også blive råd til en privat jet til landsstyreformanden, når han drager ud på sine mange rejser for at knytte vigtige kontakter, f.x. med Kina som i 2005, hvor en delegation svarende til 2 fodboldhold var afsted (Hvad blev der nogensinde af den “investering”?). Må jeg foreslå en Learjet, se http://www.learjet.com. Det er ikke standsmæssigt for så fine folk at rejse på almindelig businessclass. Med en privat luksusjet kunne han også besøge sine vælgere i de små bygder, hvor der må etableres flere landingsbaner, så eliten kan komme frem. For ikke at skabe sure miner hos vælgerne, kunne man overveje at afsætte f.x. 5 mio. kr. til forbedring af børns vilkår, det vil tage kegler!! Sidst men ikke mindst: Når landsstyreformanden ankommer til fremmede lande i en Lear jet vil det skabe respekt om KN som selvstændig nation og herrefolk.

 13. 71er says:

  Jeg bliver lidt nervøs når jeg læser at vi får vores egne indtægter fra undergrunden snart. Hvis der var nogen der nærlæste sermitsiaq for nogle uger siden kunne man læse at grønland ikke kræver royaltys for det der bliver hentet op af mineraler. Det bliver selskabs skatter samt lønindtægter der skal give afkast???? dvs. det bliver manden med skovlen der skal tjene pengene hjem til os. enhver der har lidt kendskab til grønlandske forhold ved at der ikke bliver en eneste lokal medarbejder med indflydelse i disse kommende store udenlandske virksomheder. og desuden bliver det svært at finde tusindvis lokale der er villige til at flytte fra hjem og by for at arbejde. man skal jo huske på at det er ikke lige om hjørnet der er mineraler. ET eksempel er nok true north. De har deres egne køkken folk med og for at lave mad til de udenlandske arbejdere. Dette er mineraler i jorden som vi VED er der og som vi VED giver overskud hos en eller anden. og som vi bare forærer væk!!! og så snakker vi om olie vi aldrig har set en dråbe af, og alle de potentielle penge det kan give. Vi har ikke nødvendigvis brug for forurenende olie for at tjene penge. Hvad der ligger af sten under vores fødder er nok til at brødføde landet hvis bare det bliver gjort ordentligt første gang, og vi ikke forærer det væk i desperation for at der skal ske noget her og nu.

 14. inuit says:

  Hej 71èr
  Jeg er nervøs sammen med dig og kan kun give dig ret.

 15. piitaq says:

  jeg har fulgt maxx og andre maxx sympatisører med alle deres Palle vagabondnedlægger niveau måde og kommentere andres indlæg på. Han lever af at kommentere andres indlæg men har selv ingen meninger og kommentarer. Blev dog voksen mand eller lær og komunikere med andre på en saglig måde. Eller hvad med og læse lidt historie, det er det man blir klog af. Hvis bare du laller rundt uden og se dig tilbage vil du forsvinde ud i horisonten.

 16. ameraq says:

  Qavak! Uannut tunngasumik “mianersoqquserpasikkavit”. Paaserpianngilara suna mianersorfigeqqunerit. “inuit” ulorianartutut isigeqqungunarpat. Uangali taama isiginagu silatuumik tunngavilersukkamik allassimammat isumaqatiginera tusarliukkinga.

  Nunamik (inuiannik) nammineersunngitsunik tusartuugunik nunat allat qanoq ila tupingusutsigissangaluarpat. Maannakkummi naalagaaffippassuit allaat aataqaqisumik akersuullutik nunartik pinginiarlugu iliuuseqartarsimapput. Qangarsuarli, taakkua oqanngillat “atagu nunarput teknikikkut siuorpat, nunatsinni biileqalerpat il.il. (taakkua massa taamani naluneqartut) aatsaat namminiilissaagut. Nammineersunnermi utaqqisassaqanngilagut, utaqqisariaqanngilarput una unalu aaqqeqqaassasut, takorloorsinnaavarpummi aaqqitassaqartuassasoq qaqungorsuarmut. Soorluttaaq USA-mi Danmarkimi taamaattoq.

  Qavak paasitilaartigut Danmarkip Pituffimmik “atukkiisimanera” qanoq naalagaaffimmut tassunga aningaasanngorlugu iluaqutaatigisoq??
  Paasitilaartigut dk-p aningaasat qassit annaassagai toqqaannartumik nunatsinnut “kiffartuussiunnaaraluaruni”. Ålborgimi sulisut, tunisassiat eqqussukkat dk-meersut ….ila sorpassuupput, kisitsisinngorteriaraanni 3,5 milliardit angulertorneqarsinnaakutsoortut.

  Aamma oqarfigilaartigut nuna/naalagaaffik suna naalagaaffeqatiminik suleqateqanngitsoq?? Sutigut suleqatigiinnissamik isumaqatigiissuteqartuaannarpoq/lernikuuvoq. Soorlu taamaattoq aamma EU-p aalisarnermut ilinniartitaanermut il.il. tapiisuteqartarnera. Arlaatigummi nunarput EU-miuulluni soqutiginassaqimmat “suleqatissatut”.

  Qilanaarpunga qavaap “nalunaarusiornerata” takunissaanut.

  Naggataagut, dk-miit aqunneqarnerup “ajortui” pineqartillugit “qallunaaluarnermik” oqartoqartarnera aamma paasinerluinerusartoq isumaqarpunga. Qallunaarpassuimmi kamalaatigaavut, soorluttaa nunani allamiorpassuit aamma nalunngilersimasavut taama pisarivut. “Systemiliuna pineqartartoq”

 17. maxx says:

  Det er da godt man har yttringsfrihed.

  Og det med at blive voksen!
  Skulle vi ikke se at arbejde lidt med os selv og komme igang med at udvikle samfundet, istedet for at blokere alle tiltag med med argumenter om at det er alle andres skyld.

  Pt. mener jeg at man skal have fundet olien først.
  Sekundært at vi skal have penge ud af det. Det er royalties og servicekontrakter vi skal tjene på.

  og endelig at vi skal have 100 % af olie indtægterne uden indblanding, samtidigt kan vi så droppe rigsfællesskab og de andre ting.

  Men……….. det skal være gennemtænkt, uden populistiske politiske holdninger.

 18. piitaq says:

  maxx – godt og læse du kan være seriøs – intet er så dræbende og ødelæggende når først man begynder med nedladende og usaglige kommentarer af andres indlæg. Jeg synes også at det med når vi ridser vores historie op mht kolonitiden, at i så straks skal kommentere med “nåe det var dengang og sket er sket” – gu’ er det da ej. Man skal lære af historien og sørge for at det ikke gentager sig. Det er først for 50 år siden Danmark seriøst begyndte og betale for hvad det har høstet gennem tiderne i Grønland nemlig i form af bloktilskud. Hvis vi er ligeberettigede og ikke betragtes som koloni burde det overhovedet ikke betragtes som bloktilskud men blot som driftstilskud i det store danske regnskab. For vi en immervæk en meget stor aktiv for Danmark – eller den største aktiv Danmark overhovedet har, men den aktiv har det igennem tiderne givet for næsten ingenting. Derfor skal i ikke komme og sige at vi grønlændere siger at det er det andres skyld. Kik fremad men husk og kikke tilbage for ikke og forsvinde ud i horisonten uden noget og pejle sig frem til. Det er også utrolig vigtigt at vi bevarer vores egen identitet i den sammenhæng for vi er utrolig forskellige os inuit og europæere.

 19. fnuggi says:

  Jeg er også fuldstændig enig med 71ér og Inuit.
  Lad os lige få styr på de mest basale ting for at blive selvstændige.. Uddannelse, børnevilkår, ja for ikke at snakke om rationelle politikere :o) Og vi skal også passe på vi ikke blir alt for grådige selv…

 20. niels says:

  Den klogeste er den der ved hvad han/hun ikke ved.
  Det skal vi huske før vi holder udsalg, bare fordi vi ikke har forstand på hvad vi har ‘på lager’. Vi stjæler vores børns midler!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s